Συντρόφισσες
και σύντροφοι

Είναι η πρώτη φορά μετά από 10ετίες που είμαι τακτικός αναγνώστης της «Εποχής» που αισθάνομαι την ανάγκη να δημοσιοποιήσω κάποιες σκέψεις, με αφορμή αρθρογραφία της εφημερίδας. Αφορμή το  τελευταίο άρθρο του «Συνηγόρου του Διαβόλου» (ΣτΔ). Ομολογώ ότι η άποψη του, όσον αφορά την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν με εξέπληξε καθώς είναι πολλές φορές διατυπωμένη τον τελευταίο χρόνο, με εμμονή θα έλεγα. Ομοίως δεν με εξέπληξε η παρουσία διαφορετικών πολιτικών απόψεων στην «Εποχή» που επανειλημμένα μας έχει δώσει τέτοια δείγματα  γραφής, πλουραλιστικής εννοώ αρθρογραφίας με αντιτιθέμενες ενίοτε απόψεις.  Το φύλλο της 19ης Ιουνίου με τα άρθρα Γεωργούλα και ΣτΔ είναι ένα τυπικό παράδειγμα. Όλα τα ανωτέρω είναι θεμιτά, κατανοητά και επιβεβλημένα  ειδικά για το χώρο της ανανεωτικής αριστεράς, που η «Εποχή» υπηρετεί με συνέπεια από την ίδρυσης της .
Εκείνο όμως που κυριολεκτικά με εξόργισε στο άρθρο του ΣτΔ είναι η υπεράσπιση του «διοικητικού» τρόπου επιβολής της άποψης του, όσον αφορά τη συμμετοχή φορέων που εκφράζουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα φετινά Αντιρατσιστικά Φεστιβάλ. Υποστηρίζει ότι οι φορείς αυτοί δεν έχουν θέση στο Φεστιβάλ διότι δεν υπηρετούν, κατά την  άποψη του, τα λαϊκά συμφέροντα. Κατά καιρούς ο ΣτΔ έχει αναφερθεί στη μακρόχρονη θητεία του στην Ανανεωτική Αριστερά. Φοβούμαι ότι από αυτή κράτησε μόνο τη στάχτη και τίποτα από τη φλόγα της. Το άρθρο του, καθώς και το «απαγορευτικό» των ομοϊδεατών του στους υποστηριζόμενους από τον ΣΥΡΙΖΑ φορείς, μού θύμισαν μια συγκέντρωση, στο γήπεδο του Πανιώνιου το 1974, της Επιτροπής Συμπαράστασης στο λαό  της δοκιμαζόμενης από τη δικτατορία του Πινοσέτ, Χιλής όπου ένα σμάρι Κνιτών απαγόρευε την προσέγγιση στο μικρόφωνο της αντιπροσωπείας του ΚΚΕες.  Η αντιπροσωπεία, καθώς πλήθος μελών του κόμματος,   παρευρισκόταν εκεί για να εκφράσει τη συμπαράσταση του κόμματος. Όπως και το ΚΚΕ τότε, έτσι και ο ΣτΔ τώρα αδιαφορούν για τον υποτιθέμενο πραγματικό στόχο της εκδήλωσης. Τη συμπαράσταση δηλαδή στο λαό της Χιλής τότε, στους πρόσφυγες τώρα. Τότε «ένα είναι το κόμμα», τώρα «ή με τον χωροφύλαξ, ή με τον αστυφύλαξ».
Αγαπητοί σύντροφοι (-ες), δεν απορώ γιατί με τον ΣτΔ δεν έχουμε τώρα ίδιες πολιτικές επιλογές, απορώ γιατί είχαμε ίδιες κάποτε(υποτίθεται).


Κώστας Β. Μάρκου,
από το 1974 διαδοχικά
μέλος ΕΚΟΝ Ρ.Φ, ΚΚΕεσ,
ΚΚΕεσ (Αν-Αρ),
Συνασπισμός, ΣΥΡΙΖΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet