Του Ανδρέα Αβραμίδη

Η ΔΕΗ, υλοποιώντας τη συμφωνία κυβέρνησης δανειστών, αποφάσισε την αποκοπή από τον όμιλό της του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) ή της πάλαι ποτέ Γενικής Διεύθυνσης Μεταφοράς. Στη μετ’ εμποδίων γενική της συνέλευση παρουσιάστηκε για τελευταία φορά ως θυγατρική της. Στο μέλλον θα αποτελεί κατά 51% εταιρεία του δημοσίου, κατά 24% θα είναι η συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή και το υπόλοιπο θα διατεθεί μέσω του χρηματιστηρίου.

Η διαλυτική αυτή απόφαση επιβλήθηκε στη ΔΕΗ για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα στην αγορά ηλεκτρισμού της χώρας και για να διευκολυνθεί η συμμετοχή της στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού. Όλος αυτός ο σχεδιασμός στοχεύει δήθεν στη δημιουργία χαμηλής τιμής στο ρεύμα, όμως εμείς, όπως και ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας, είδαμε από το 2000 που ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία, να διπλασιάζεται η τιμή του ρεύματος και να τριπλασιάζεται ο λογαριασμός με τη συμπερίληψη και του κόστους αποζημίωσης των παραγωγών από ΑΠΕ. Είναι εντελώς αδύνατο να δούμε χαμηλές τιμές ρεύματος, όπως αυτές που υπήρχαν μέχρι το 2000. Αυτοί που εν τέλει βγαίνουν κερδισμένοι από όλη αυτή ιστορία είναι οι ιδιώτες παραγωγοί και περισσότερο από όλους οι μεγάλες ξένες ηλεκτρικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση δηλώνει πως προσπαθεί να εμποδίσει τα σχέδιά τους, πως διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και των δικτύων. Είναι αλήθεια, βέβαια, πως αν είχαν υλοποιηθεί τα όσα είχαν νομοθετηθεί από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (η πώληση του 30% των καλύτερων μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ, μαζί με το αντίστοιχο ποσοστό πελατών που διαθέτει, και η πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ) σήμερα θα είχε πλήρως ιδιωτικοποιηθεί η αγορά και η ΔΕΗ θα ήταν πολύ μικρότερη και βαθειά προβληματική επιχείρηση. Το κόστος αυτής της λεηλασίας που μας απειλούσε θα επιμερίζονταν κυρίως στους εργαζόμενους αλλά και σε κάθε έλληνα πολίτη. Ευτυχώς το σενάριο αυτό απεφεύχθη μετά την ακύρωση των νόμων από τη σημερινή κυβέρνηση.
Η συμφωνία όμως μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, συμφωνία που επιβλήθηκε υπό την απειλή της άτακτης χρεοκοπίας, δεν μπορεί να εξαγνιστεί και να παρουσιαστεί ως φιλολαϊκή διέξοδος. Αποτελεί οπισθοδρόμηση, συνέχιση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και εκποίηση δημόσιας περιουσίας. Δεν είναι δυνατόν η πώληση του 49% του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες, τα ΝΟΜΕ (δημοπρασίες προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας), η μεταφορά στο υπερταμείο και άλλα πολλά να θεωρηθούν κάτι άλλο πέρα από αυτό που είναι, μια νεοφιλελεύθερη ηλεκτρενεργειακή πολιτική.

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και η αξιοποίησή της για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών απαιτεί την ύπαρξη κινήματος μέσα στην κοινωνία, στο οποίο θα πρωταγωνιστεί η ΓΕΝΟΠ. Δυστυχώς, η σημερινή ΓΕΝΟΠ πλήρως απαξιωμένη και προς τους εργαζόμενους της ΔΕΗ αλλά και προς την κοινωνία αδυνατεί να σηκώσει το φορτίο που της αναλογεί. Παρά τις καταστροφικές αλλαγές που συμβαίνουν στη ΔΕΗ και στα δικαιώματα των μελών της, αυτή αδυνατεί να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους, πόσο μάλλον την ίδια την κοινωνία. Κήρυξε προ ημερών τρίωρη παναττική στάση εργασίας, στην οποία δυστυχώς δεν συμμετείχαν ούτε οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές της. Η όλη δραστηριότητά της περιορίζεται σε δηλώσεις, συνεντεύξεις, «μπούκες» και προσφυγές στην δικαιοσύνη. Δραστηριότητα χωρίς πιθανότητες επιτυχίας και με τους εργαζόμενους και την κοινωνία στο περιθώριο. Κυρίως, όμως, χωρίς όραμα για την ΔΕΗ και τις ηλεκτρενεργειακές ανάγκες της χώρας.
Ζωτική πλέον ανάγκη για τη ΓΕΝΟΠ η αλλαγή των συσχετισμών στο εσωτερικό της υπέρ των ταξικών και αγωνιστικών δυνάμεων που σήμερα αποτελούν μειοψηφία και στην Ομοσπονδία και στα σωματεία μέλη της. Ταυτόχρονα, καλλιέργεια στους εργαζόμενους και στην κοινωνία των ιδεών μια απολύτως δημόσιας ΔΕΗ, κοινωνικοποιημένης, με δραστηριότητες που θα βρίσκονται σε αρμονία με το περιβάλλον και με τους εργαζόμενούς της πρωταγωνιστές στη λειτουργία της. Στην κατεύθυνση αυτή θα ήταν πολύ χρήσιμη 1) η καθιέρωση από τη διοίκηση της ΔΕΗ σε όλες της μονάδες της γενικής συνέλευσης ��ων εργαζομένων και ενημέρωσή τους από τους διευθυντές και συνδικαλιστές για τις εξελίξεις στον όμιλο και 2) εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα για την επί 65 χρόνια προσφορά της ΔΕΗ στην οικονομία και γενικότερα στην πρόοδο της χώρας.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet