leros

Πυκνώνουν τα ξενοφοβικά κρούσματα στο νησί της Λέρου από την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των προσφύγων, που διεκδικούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Στις 7 Ιουλίου, περίπου 200 άτομα, που διαμένουν στο κέντρο πρώτης υποδοχής, κυρίως Γιεζίντι, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία σε κεντρικό σημείο του νησιού, ζητώντας τη μεταφορά τους σε άλλη δομή, εξαιτίας των πολύ κακών συνθηκών που επικρατούν εκεί. Όλο αυτό το διάστημα οι πρόσφυγες ζουν σε κοντέινερ με αποπνικτική ατμόσφαιρα, λόγω της ζέστης, χωρίς κλιματισμό ή χώρο με σκιά, έχοντας παράλληλα το μαρτύριο της αναμονής για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου.
Εκείνη την Πέμπτη σημειώθηκαν τα πρώτα ρατσιστικά φαινόμενα από μερίδα κατοίκων, που καθύβριζε τους πρόσφυγες και τους απειλούσε κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους. Τα συμβάντα αυτά διογκώθηκαν τις επόμενες μέρες, ύστερα και από τη στάση του δημάρχου, που ζήτησε να κλείσει το κέντρο και να φύγουν από το νησί οι πρόσφυγες. Την Τετάρτη, 13 Ιουλίου, περίπου 50 άτομα, κινητοποιούμενα και από τη Χρυσή Αυγή, όπως μαρτυρούσαν τα μπλουζάκια τους, συγκεντρώθηκαν έξω από τη δομή του ΠΙΚΠΑ, που φιλοξενεί τις ευπαθείς ομάδες των προσφύγων, αρρώστους, παιδιά, έγκυες κτλ, «απειλώντας πως αν δεν φύγουν από το νησί με το καλό, θα τους διώξουν εκείνοι με το άγριο», σύμφωνα με την Γεωργία Ορφανάκη, γιατρό του νησιού, που δραστηριοποιείται στο προσφυγικό. Θύματα προπηλακισμού των ακροδεξιών έπεσαν και οι αλληλέγγυοι που είχαν μαζευτεί μέσα στον χώρο του ΠΙΚΠΑ, για να υποστηρίξουν τους πρόσφυγες. Μάλιστα συγκεκριμένη ακτιβίστρια στοχοποιήθηκε από πανό των ακροδεξιών.

Απάνθρωπες συνθήκες  

«Στο κέντρο υποδοχής επικρατούν απάνθρωπες συνθήκες. Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας ασύλου δεν πηγαίνουν στο κέντρο από την περασμένη εβδομάδα, γιατί είναι όλα σπασμένα, μετά τις συμπλοκές μεταξύ των προσφύγων. Οι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι εκεί, χωρίς προσωπικό, με τους αστυνομικούς να τους δίνουν απλά φαγητό έξω από τα κάγκελα», περιγράφει η γιατρός, τονίζοντας την αναγκαιότητα να μεταφερθούν από εκεί οι πρόσφυγες.
Σε ακόμα χειρότερη κατάσταση βρίσκονται οι ανήλικοι, που από το κέντρο μεταφέρθηκαν τώρα στο αστυνομικό τμήμα, σε συνθήκες που παραβιάζουν τα δικαιώματά τους. Το κίνημα αλληλεγγύης του νησιού σε ανακοίνωσή του ζητά την τάχιστη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και τη γρήγορη στελέχωση της υπηρεσίας ασύλου για εξέταση των αιτημάτων.
«Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να υπάρχουν κέντρα πρώτης υποδοχής. Σε τι συνθήκες, όμως, θα λειτουργήσουν αυτά; Θα ανοίγουν μια πόρτα και θα πετούν τους ανθρώπους μέσα, ώστε να μην κυκλοφορούν, απλά δίνοντάς τους ένα πιάτο φαί; Αυτό είναι ανεπίτρεπτο, οι δομές αυτές, εφόσον πρέπει να λειτουργήσουν, τουλάχιστον, να το κάνουν με όρους αξιοπρέπειας και ανθρώπινες συνθήκες, έστω για τα βασικά», επισημαίνει η Γεωργία Ορφανάκη.

Τζ. Α.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet