tsakiris2
Στο μέτωπο των Δημοκρατικών ο Μπέρνυ Σάντερς παρέδωσε το κόμμα στην Χίλαρι Κλίντον. «Όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Δημοκρατικό Κόμμα σε γενικές γραμμές παραμένει ιδιαίτερα εξαρτημένο από τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, ότι δεν αγωνίζονται σθεναρά υπέρ των οικογενειών της εργατικής τάξης, και ότι υπάρχουν ορισμένα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος των οποίων οι απόψεις δεν είναι και πολύ διαφορετικές από αυτές αρκετών Ρεπουμπλικάνων. Αυτό ισχύει σίγουρα», δήλωσε ο Σάντερς. «Αλλά το δίλημμα είναι ότι, εάν είναι κανείς υποψήφιος έξω από το Δημοκρατικό Κόμμα, αυτό που κάνει-και θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ αυτό- δεν είναι ότι αγωνίζεται μόνο για την προεδρία. Στην ουσία αγωνίζεται για να οικοδομήσει ένα ολόκληρο πολιτικό κίνημα. Με τον τρόπο αυτό, αν πάρει ψήφους από τον Δημοκρατικό υποψήφιο γίνεται ευκολότερο για κάποιους δεξιούς Ρεπουμπλικάνους να εκλεγούν - το δίλημμα του Nader». Έδειξε έτσι τα πολιτικά όρια του συστήματος που τον υποχρεώνει να συνεργαστεί με τη Χίλαρι Κλίντον σε ένα ελάχιστο κοινό πρόγραμμα, προκειμένου να σταματήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ, που είναι ο πιο ακροδεξιός διεκδικητής της Προεδρίας της χώρας από καταβολής Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Κι αυτό είναι το επόμενο δίλημμα του Σάντερς, αλλά και της κινηματικής αριστεράς στις ΗΠΑ. Πώς θα νικηθεί ο Τραμπ χωρίς να σταματήσει ο αγώνας κατά του Δημοκρατικού πολιτικού κατεστημένου, όπως το περιέγραψε ο ίδιος ο Σάντερς, που στη βάση αυτή κινητοποίησε εκατομμύρια ανθρώπους υπέρ του.

Οι νίκες στις θέσεις

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν θετικά σημεία στην πολιτική πλατφόρμα του κόμματος. Ως αποτέλεσμα της καμπάνιας του Σάντερς:
• Στον τομέα της εκπαίδευσης, οι Δημοκρατικοί δεσμεύονται να καταργήσουν δίδακτρα στα δημόσια κολέγια και πανεπιστήμια για όλους εκείνους που βγάζουν λιγότερα από 125.000 δολάρια το χρόνο. Ο Σάντερς εξήρε την νέα θέση της Κλίντον ως «πολύ τολμηρή πρωτοβουλία» ακόμη και αν δεν ακολούθησε την έκκλησή του για την ίδρυση δημόσιων δωρεάν κολεγίων για όλους.
• Σχετικά με την κοινωνική ασφάλιση, η πλατφόρμα υιοθετεί τη θέση του Σάντερς για την επέκταση της Κοινωνικής Ασφάλισης, πέρα από τις προηγούμενες πλατφόρμες που απλά υπόσχονταν να προστατεύσουν το πρόγραμμα. Όμως δεν υιοθετήθηκε η πρόταση για μια ορθότερη τιμαριθμική αναπροσαρμογή που θα αντικατοπτρίζει την πραγματική δαπάνη των ηλικιωμένων.
• Στα εργασιακά θέματα, η επιτροπή τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Σάντερς για ένα ομοσπονδιακό ελάχιστο μισθό των 15 δολαρίων την ώρα που θα συνδέεται με τις αλλαγές του τιμαρίθμου. Θα επιβληθεί ο κατώτατος μισθός στις περιπτώσεις των ΑΜΕΑ και τους σερβιτόρους, που απλώς επιβιώνουν με φιλοδωρήματα. Η πλατφόρμα καλεί επίσης για 12 εβδομάδες πληρωμένες οικογενειακή και ιατρική άδεια κι ορκίζεται να αγωνιστεί για να έχουν οι εργαζόμενοι το δικαίωμα σε επτά ημέρες αναρρωτικής άδειας μετ ‘αποδοχών, και να ενθαρρύνει τους εργοδότες να παρέχουν πληρωμένες διακοπές.
Υπάρχουν και άλλες θετικές θέσεις στα θέματα ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων για τις οποίες θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο.

Θανάσης Τσακίρης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet