santorini

«Εμείς βαρεθήκαμε να κοσκινίζουμε και θέλουμε να ζυμώσουμε για να φάμε ψωμί». Με αυτά τα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ανοίξει το νοσοκομείο της Σαντορίνης. Ένα νοσοκομείο, το οποίο παρέμενε κλειστό για πέντε χρόνια. Ένα νοσοκομείο, το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να το ξεπουλήσει σε ιδιώτες. Όμως, από την Παρασκευή όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Με την παρουσία του Πρωθυπουργού, της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, του υπουργού υγείας, Ανδρέα Ξανθού, του αναπληρωτή υπουργού, Παύλου Πολάκη, του ΓΓ δημόσιας υγείας, Γιάννη Μπασκόζου και των τριών Κυκλαδιτών βουλευτών, Αντώνη Συρίγου, Νίκου Συρμαλένιου και Νίκου Μανιού έγιναν τα εγκαίνια του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας. Ένα πραγματικό στολίδι για όλες τις Κυκλάδες, το οποίο θα καλύψει τις μικρές και μεγάλες ιατρικές ανάγκες των νησιωτών.
«Σήμερα είναι μέρα μεγάλης χαράς», τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του και συνέχισε «Τηρείται μια υπόσχεση χρόνων, εκπληρώνεται μια ανάγκη για το νησί, κάτι το οποίο θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Εδώ και πέντε χρόνια αυτό το στολίδι παρέμενε κλειστό και αραχνιασμένο, γιατί δεν υπήρξε η πολιτική βούληση για να προχωρήσει το έργο. Όποιος δε θέλει να ζυμώσει ...πέντε χρόνια κοσκινίζει. Δεν είμαστε 100% έτοιμοι, άλλα εμείς βαρεθήκαμε να κοσκινίζουμε και θέλουμε να ζυμώσουμε για να φάμε ψωμί». Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως παρότι βιώνουμε μια περίοδο λιτότητας, η κυβέρνηση αύξησε τα κονδύλια για την υγεία. «Δεν έχουμε άλλα περιθώρια για περικοπές ούτε στην παιδεία, ούτε στην υγεία» δήλωσε, απαντώντας σε όσους ζητούν γενικά και αόριστα μείωση δημοσίων δαπανών. Επίσης, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει συμπληρωθεί πλήρως το νοσοκομείο τόσο από ανθρώπους, όσο και από υλικοτεχνική υποδομή.
«Είναι μια ιδιαίτερη μέρα σε έναν ιδιαίτερο τόπο, για όλους τους ανθρώπους της Σαντορίνης αλλά και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός. «Αυτή η ημέρα περιέχει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα. Αποδεικνύεται πως υπάρχουν δεσμεύσεις, οι οποίες τηρούνται και πως είναι εφικτό να προσθέτονται υπηρεσίες υγείας σε μια κοινωνία που περνάει δύσκολα. Το νοσοκομείο ήταν παλλαϊκό αίτημα της κοινωνίας». Ο υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση έχει την «ισχυρή πολιτική βούληση για τις αντισταθμιστικές παρεμβάσεις κοινωνικής ανακούφισης, που χρειάζεται η χώρα, όπως είναι και η δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων»
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ), Μιχάλης Σταύρου. «Πριν ένα χρόνο δεν φανταζόμουν ότι θα φτάσει αυτή η στιγμή. Από το 2011 η πολιτική ηγεσία και ο λαός της Σαντορίνης απέτρεψαν την ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου. Παρ’ όλες τις αδυναμίες, που μας χρέωναν άδικα, καταφέραμε μέσα σε δυόμισι μήνες να επιλέξουμε το κατάλληλο προσωπικό, ώστε να λειτουργήσει από τη Δευτέρα το νοσοκομείο». Μάλιστα ο κ. Σταύρου δεσμεύθηκε πως στο άμεσο μέλλον θα λειτουργήσει και η μονάδα τεχνητού νεφρού.

Αμαρτωλό παρελθόν

Το νοσοκομείο χτίστηκε και εξοπλίστηκε το 2011 αποκλειστικά με δημόσιους πόρους. Το σύνολο των 14 εκατομμυρίων ευρώ προήλθε από τον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους, ενώ το οικόπεδο ήταν προσφορά της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου. Το νοσοκομείο, όμως, παρέμενε κλειστό για 5 ολόκληρα χρόνια, αν και ήταν πλήρως εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα μηχανήματα. Η ΑΕΜΥ, στην οποία ανήκει το νοσοκομείο, έκανε λόγο για υποχρηματοδότηση και αδιαφορία από την ηγεσία του τότε υπουργείου υγείας της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση πως κρατούσε επίτηδες το νοσοκομείο κλειστό.

Όσο για το χαρακτήρα του νοσοκομείου, η ΑΕΜΥ ανέκαθεν ανέφερε πως αυτό κατασκευάστηκε «για να καλύψει τις ανάγκες περίθαλψης του πληθυσμού του νησιού», λογική με την οποία διαφωνούσε ο πρώην υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Για αυτόν, το νοσοκομείο Θήρας κατασκευάστηκε «προκειμένου να αναπτυχθεί ο ιατρικός τουρισμός και να λειτουργήσει αποκλειστικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια»!
Ακόμα και ο πιο αφελής καταλαβαίνει πως η προηγούμενη κυβέρνηση κρατούσε το νοσοκομείο κλειστό, προκειμένου να το δώσει σε ιδιώτες. Το αφήγημα του Άδωνη Γεωργιάδη ήταν πως η εν λόγω μονάδα δε μπορούσε να λειτουργήσει ως δημόσιο νοσοκομείο, λόγω οικονομικής αδυναμίας της τότε κυβέρνησης. Μάλιστα, εκβίαζε τους κατοίκους πως αν δεν συναινούσαν στην παραχώρηση του νοσοκομείου, θα μετέφερε τον εξοπλισμό του αλλού!
Η προηγούμενη κυβέρνηση, φυσικά, ήξερε ότι ένα νοσοκομείο, στο δημοφιλέστερο προορισμό της Ελλάδας, θα αποδεικνυόταν χρυσορυχείο για όποιον ιδιώτη αναλάμβανε τη λειτουργία του. Το ότι τόσο καιρό οι κάτοικοι της Σαντορίνης εξαρτώνταν από τις αεροκομιδές στη Κρήτη ή στην Αθήνα άφηνε ασυγκίνητους τους προηγούμενους κυβερνώντες, οι οποίοι ήταν προσκολλημένοι στη νεοφιλελεύθερη στρατηγική τους. Ευτυχώς, το Γενάρη του 2015 σταμάτησε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης.

Οι αντιδράσεις του Δημοτικού Συμβουλίου

Η ολοκλήρωση ενός μεγάλου έργου, θα περίμενε κανείς να προκαλεί ενθουσιασμό και ευφορία στους τοπικούς αιρετούς άρχοντες. Αυτό δεν γίνεται, βέβαια, όταν μπαίνουν στη μέση μικροπολιτικά και κομματικά συμφέροντα. Το δημοτικό συμβούλιο της Σαντορίνης είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού.
Πιο συγκεκριμένα, οι δημοτικές παρατάξεις ασκούν κριτική στη κυβέρνηση, διότι δεν έχουν καλυφθεί στο 100% οι θέσεις του οργανογράμματος του νοσοκομείου. Μέχρι στιγμής είναι διαθέσιμοι 22 γιατροί (οι οποίοι θα γίνουν 40), 49 άτομα νοσηλευτικού προσωπικού, 9 τεχνικοί και 54 διοικητικοί υπάλληλοι. Όλο αυτό το προσωπικό θα είναι ετοιμοπόλεμο από αύριο, για να εξυπηρετήσει όσους πολίτες χρειαστεί, με την ΑΕΜΥ και τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώνουν πως στο άμεσο μέλλον θα καλυφθούν όλες οι θέσεις.
Κι όμως, υπάρχουν ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι δεν δέχονται να λειτουργήσει το νοσοκομείο, λόγω των ελλείψεων του προσωπικού. Προτιμούν να παραμείνει το νησί στο έλεος της ιδιωτικής περίθαλψης και του παρωχημένου Κέντρου Υγείας, από το να λειτουργεί ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο, που συνεχώς θα ενισχύεται. Στην πραγματικότητα, όλοι αυτοί παίζουν ένα καθαρά μικροπολιτικό παιχνίδι εντυπώσεων, ακολουθώντας την πλειοψηφία των -δεξιών αντιλήψεων- τοπικών αιρετών των Κυκλάδων. Προσπαθούν να υποβαθμίσουν και να αμαυρώσουν οτιδήποτε θετικό κάνει η κυβέρνηση και παράλληλα κηρύσσουν ανεπιθύμητους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που έχουν στο απυρόβλητο αυτούς της αντιπολίτευσης.
Στο δημοτικό συμβούλιο ακούστηκαν φωνές, που έλεγαν ότι θα έπρεπε να αναβληθούν τα εγκαίναι του νοσοκομείου. Άλλοι είπαν ότι δε θα έπρεπε να μεταβεί ο Αλέξης Τσίπρας στο νησί, διότι «υπέγραψε το μνημόνιο και έπληξε τον τουρισμό»! Στην αναγκαιότητα της έναρξης της λειτουργίας του νοσοκομείου δεν αναφέρθηκε κανείς από αυτούς. Ευτυχώς, για την υπόληψη του δημοτικού συμβουλίου, δεν παρεδόθη κανένα ψήφισμα στον πρωθυπουργό, το οποίο να δήλωνε τη διαφωνία του δήμου για τη λειτουργία του νοσοκομείου.
Το δεδομένο είναι πως από αύριο το νοσοκομείο θα ανοίξει τη πόρτα του σε όσους το έχουν ανάγκη. Μία προσπάθεια χρόνων της τοπικής κοινωνίας και της κυβέρνησης έφερε, τελικά, αποτέλεσμα. Φαίνεται πως κάποιοι καταλαβαίνουν πως η υγεία είναι δικαίωμα, το οποίο πρέπει να απολαμβάνουν όλοι, ανεξάρτητα από καταγωγή, διαμονή και οικονομική ευχέρεια.

Χρήστος Κυμπιζής
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet