armenia

Πάνω από 50  τραυματίες, οι μισοί εκ των οποίων αστυνομικοί, είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές από τη μακριά νύχτα διαδηλώσεων την Πέμπτη στην Αρμενία. Διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους για να υποστηρίξουν τον αρχηγό ενός κόμματος της αντιπολίτευσης, καθώς και μια ομάδα ενόπλων που εισέβαλε την προηγούμενη Κυριακή στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Ερεβάν, την πρωτεύουσα της χώρας.

Σε ομηρεία

Το αρχηγείο της αστυνομίας έχει καταληφθεί από υποστηρικτές του προέδρου ενός μικρού κόμματος της αντιπολίτευσης και πρώην στρατιωτικού, Τζιριάν Σεφιλιάν, που ζητούν την αποφυλάκισή του και την παραίτηση του πρωθυπουργού. Η επιχείρηση κατάληψης του κτιρίου ξεκίνησε την προηγούμενη Κυριακή και από τότε κρατούνται τέσσερις όμηροι, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται ο αρχηγός της αστυνομίας του Ερεβάν, Βαλερί Οσιπιάν, ενώ έχουν απελευθερώσει άλλους τέσσερις και ένας αστυνομικός είναι νεκρός. Οι οπαδοί του Σεφιλιάν κάλεσαν τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους. Υποστηρικτές της ένοπλης ομάδας έχουν στήσει οδοφράγματα στη λεωφόρο που βρίσκεται το αρχηγείο της αστυνομίας και συγκρούονται με τους αστυνομικούς. Γύρω από το κτίριο έχουν παραταχθεί δυνάμεις της αστυνομίας και ελεύθεροι σκοπευτές. Σύμφωνα με την αστυνομία μέχρι στιγμή έχουν γίνει 136 συλλήψεις. Η κυβέρνηση δε δείχνει σημάδια υποχώρησης και θεωρεί ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

Η δράση του Σεφιλιάν

Ο  Σεφιλιάν κρατείται από τον Ιούνιο στη φυλακή με την κατηγορία ότι σχεδίαζε να κάνει πραξικόπημα, καταλαμβάνοντας κυβερνητικά κτίρια και κέντρα τηλεπικοινωνιών, ενώ η αστυνομία κατάσχεσε μεγάλη συλλογή όπλων που βρίσκονταν στην κατοχή του. Είχε επίσης συλληφθεί και το 2006 και είχε φυλακιστεί για 18 μήνες γιατί προωθούσε την ανατροπή της κυβέρνησης με τη βία. Είναι Αρμένιος που έχει γεννηθεί στον Λίβανο και κατά τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου, προστάτευε την αρμένικη παροικία. Επίσης συμμετείχε την περίοδο 1988-1994 στον πόλεμο ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαιτζάν για τον έλεγχο της περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Πρόκειται για μια αυτόνομη διοικητική περιφέρεια που βρίσκεται στην επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν και κατοικείται σε μεγάλο ποσοστό από Αρμένιους. Μεγάλο μέρος της περιοχής ελέγχεται από Αρμένιους αυτονομιστές.
Ο Σεφιλιάν ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση και διαφωνεί κάθετα με την πολιτική του πρωθυπουργού όσον αφορά το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Τον τελευταίο καιρό η έχθρα ανάμεσα σε Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία αναζωπυρώθηκε και οι οπαδοί του Σεφιλιάν δηλώνουν ότι φυλακίστηκε λόγω της εναντίωσης του στην παύση των πυρών στις πρόσφατες εχθροπραξίες του Απριλίου. Οι αρχές δεν θεωρούν ότι πρόκειται περί πραξικοπήματος, ορισμένοι υποστηρικτές του Σεφιλιάν δηλώνουν ότι είναι και πιστεύουν ότι τα τωρινά επεισόδια είναι μέρος μιας γενικότερης εξέγερσης που θα συνεχιστεί. Πολλοί από τους υποστηρικτές του Σεφιλιάν είναι στρατιωτικοί που πολέμησαν και οι ίδιοι κατά του Αζερμπαϊτζάν.

Παρέμβαση διανοουμένων

Η κρίση αυτή που ξεκίνησε από την αντίδραση μιας μειοψηφίας σύντομα προσέλκυσε πολλούς απογοητευμένους από την σημερινή κυβέρνηση. Οργάνωση που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ερεβάν σε ανακοίνωσή της δηλώνει ότι τη νύχτα της 17ης Ιουλίου οι αστυνομικοί συνέλαβαν 140 άτομα και τουλάχιστον ένα ανήλικο, κρατώντας τους παράτυπα για πάνω από τρεις ώρες χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και σε άθλιες συνθήκες, αρνούμενοι να τους δώσουν ακόμη και νερό. Διανοούμενοι και καλλιτέχνες σε κοινό τους κείμενο ζητούν από τον Σεφιλιάν να παρέμβει και να ζητήσει από τους υποστηρικτές του να παραδοθούν, ώστε να λήξει το ζήτημα χωρίς άλλες απώλειες.


Όλγα Βερελή
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet