kovanis

Η γαλλική βουλή, λίγες ημέρες μετά την τραγική δολοφονική ενέργεια στη Νίκαια -που είχε σαν συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 84 άτομα γυναίκες, άνδρες, νέοι και παιδιά και να τραυματιστούν εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας- αποφάσισε να παρατείνει, για τρίτη φορά, την κατάσταση ανάγκης για έξι μήνες. Την παράταση ψήφισαν από κοινού οι βουλευτές της δεξιάς και οι κυβερνητικοί βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, των Οικολόγων και των ριζοσπαστών της αριστεράς, με ελάχιστες εξαιρέσεις που την καταψήφισαν μαζί με τους βουλευτές του Μετώπου της Αριστεράς. Συνολικά, ψήφισαν υπέρ 489, κατά 26 και 4 απείχαν.
Η δεξιά και η ακροδεξιά κατάφεραν να επιβάλουν τις απόψεις τους, σε μια ταραχώδη συζήτηση στην εθνοσυνέλευση, όπου πλειοδότησαν υπέρ των πιο ακραίων και σκληρών μέτρων ασφαλείας. Ορισμένοι βουλευτές της έφθασαν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι πρέπει «να διδαχθούμε από το Ισραήλ πώς κατόρθωσε με το τείχος να απομονώσει τους Παλαιστίνιους», ενώ βουλευτής του κόμματος του Σαρκοζί πρότεινε να δημιουργηθεί ένα στρατόπεδο Γκουαντάναμο αλά γαλλικά!
Η άποψη αυτή αποδοκιμάστηκε από τους βουλευτές των αριστερών κομμάτων. Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην παράταση της κατάστασης ανάγκης για έξι μήνες, κάτω από την πίεση της δεξιάς και της ακροδεξιάς. «Ο πρόεδρος Ολάντ ήθελε να δείξει ότι είναι αποφασισμένος να απαντήσει στις προσδοκίες των Γάλλων», γράφει η Λε Μοντ, «και να αποδείξει ότι δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια», όπως τον κατηγορεί το κόμμα τού Νικολά Σαρκοζί. Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Μένει να δούμε αν αυτά τα έκτακτα μέτρα αποτελούν πλήρη απάντηση, ή διαβρώνουν λίγο-λίγο τα θεμέλια του κράτους δικαίου».
Τον κίνδυνο αυτό επισημαίνουν οι βουλευτές του Μετώπου της Αριστεράς, που υποστηρίζουν επίμονα ότι θα πρέπει να αλλάξει ριζικά η πολιτική κατεύθυνση της χώρας σε ό,τι αφορά την εσωτερική, ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική. Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας και της ανασφάλειας που επικρατεί, είναι στενά συνδεδεμένος με την καλλιέργεια «ενός κοινού πολιτικού πολιτισμού για όλο τον κόσμο», τονίζουν. Η απάντηση στην τρομοκρατία και τα αιματηρά πολιτικά σχέδια του ISIS δεν βρίσκεται στα στρατιωτικά μέτρα και τη δέσμευση της χώρας στη λογική ενός τυφλού πολέμου, αλλά στη χάραξη μιας πολιτικής στρατηγικής, που θα αποσκοπεί στην επικράτηση της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας, αντί να τροφοδοτεί την προπαγάνδα του ISIS.
Η προώθηση της λογικής του «πολέμου των πολιτισμών» οδηγεί τη χώρα και την ανθρωπότητα σε αδιέξοδο. Συνεπώς, η Γαλλία θα πρέπει να αναθεωρήσει ριζικά τις διεθνείς επιλογές, για να συμβάλει στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Οι λαοί στη Μέση Ανατολή και την Αφρική έχουν ανάγκη από μια τέτοια πολιτική. Αλλαγή απαιτείται και στο εσωτερικό τής χώρας. Να μπει τέρμα στην πολιτική της λιτότητας, της περικοπής των κοινωνικών δαπανών, που έχουν σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών σ’ όλες τις περιοχές της χώρας.

Μόνιμη κατάσταση ανάγκης

Η συζήτηση στην εθνοσυνέλευση ήταν αποκλειστικά επικεντρωμένη στα αστυνομικά περιοριστικά μέτρα που πρότεινε βασικά η δεξιά, για τα οποία βουλευτές του ΣΚ αμφέβαλαν για τη συνταγματικότητά τους. Η άκρα δεξιά ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένη, γιατί είδε τα ζητήματα που θέτει συνεχώς να υιοθετούνται και από τις άλλες δυνάμεις. Έτσι, ο βουλευτής των Ρεμπουμπλικανών, Λοράν Βοκιέ, που φιλοδοξεί να πάρει το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές το 2017, ζήτησε τη δημιουργία ειδικών κέντρων προληπτικής κράτησης των υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες και για όσους βρίσκονται στις λίστες ασφαλείας «S». Πρόκειται για λίστες που είναι καταγεγραμμένα 11.400 άτομα ύποπτα να διαπράξουν «ενέργειες κατά της ασφάλειας του κράτους». Για το βουλευτή αυτόν είναι αδιάφορο αν αυτοί που βρίσκονται στις λίστες έχουν κάποια σχέση με την τρομοκρατία ή όχι, όπως επισημάνθηκε. Άλλος βουλευτής του Σαρκοζί ζήτησε να απελαθούν όσοι αλλοδαποί βρίσκονται στις λίστες «S», όπως και αυτοί που έχουν διπλή υπηκοότητα και που θεωρούνται ύποπτοι –αδιάφορο με ποια στοιχεία και αν αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Με την επέκταση της κατάστασης ανάγκης για ένα εξάμηνο επιτρέπονται και πάλι οι διοικητικές έρευνες χωροφυλάκων και αστυνομικών στο δρόμο, στα αυτοκίνητα και στα σπίτια. Επιτρέπεται ακόμα ο έλεγχος προσωπικών δεδομένων μέσω τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής.

Προς στρατιωτικοποίηση  της κοινωνίας

Η συζήτηση για την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας οδήγησε στην πρόταση να συσταθεί εθνοφυλακή. Την πρόταση υποστηρίζει σταθερά η ακροδεξιά. Αυτή τη φορά, όμως, την προτείνει βουλευτής του ΣΚ. Ο πρόεδρος Ολάντ έκανε ήδη έκκληση προς τους Γάλλους να ενταχθούν στις τάξεις των εφεδρικών δυνάμεων ασφαλείας. Για τη δημιουργία ξανά της εθνοφυλακής συμφώνησαν κυβέρνηση και δεξιά αντιπολίτευση. Υπήρξε, δηλαδή, συναίνεση για τη στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας, που κάνει τους Γάλλους να συνηθίζουν την παρουσία σε καθημερινή βάση των συμπληρωματικών δυνάμεων της αστυνομίας, της εθνοφυλακής και του στρατού. Πρόκειται για ένα ορατό τμήμα μιας Γαλλίας υπό συνεχή επιτήρηση, γράφει η «Ουμανιτέ».
Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2017. Έτσι όπως ακριβώς επεδίωκε η δεξιά, γιατί έτσι διευκολύνονται τα προεκλογικά της σχέδια, όπως και στις δύο προεκλογικές μάχες για την προεδρία, όταν καθόρισε την ατζέντα. Το 2007 επικέντρωσε την προεκλογικής της καμπάνια στο ζήτημα της ταυτότητας, το 2012 κυριάρχησε το θέμα της ασφάλειας-ανασφάλειας και το 2017 θα επιδιώξει να κυριαρχήσει ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας. Η κυβέρνηση με την πολιτική που ακολούθησε, έχει βρεθεί σε αδιέξοδο. Έτσι, οι δυνάμεις της άλλης αριστεράς βρίσκονται μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση.

 

Συνεχίζονται τα επεισόδια μετά το θάνατο νεαρού στα χέρια της αστυνομίας

Συνεχίζονται τα επεισόδια ανάμεσα στους αστυνομικούς και ομάδες νεαρών, που ξεκίνησαν πριν λίγες ημέρες, με αφορμή το θάνατο ενός 24χρονου στα χέρια των αστυνομικών, την περασμένη Τρίτη στο αστυνομικό τμήμα Βαλ ντ’ Ουάζ, 40 χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι. Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν 15 αυτοκίνητα και κάδους απορριμμάτων και πέταξαν βόμβες μολότοφ σε παιδικό σταθμό και στο τοπικό δημαρχείο. Ο εισαγγελέας Φρανσουά Καπίν-Νταλχόστ είπε ότι ο νεαρός άνδρας υπέστη καρδιακό επεισόδιο κατά τη μεταφορά του στο αστυνομικό τμήμα, αλλά η ακριβής αιτία θανάτου του ερευνάται. Η οικογένεια του θύματος υποστηρίζει ότι η αστυνομία χτύπησε τον 24χρονο, ενώ τον είχαν υπό κράτηση, προκειμένου να τον εμποδίσουν να αποτρέψει τη σύλληψη του αδελφού του.

 

ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Μια μάχη που δεν τελείωσε

Η κυβέρνηση Βαλς, χωρίς ψηφοφορία στην εθνοσυνέλευση, κάνοντας χρήση του άρθρου 49-3 του Συντάγματος, επικύρωσε στις 20 Ιουλίου το νόμο για τα εργασιακά. Προχώρησε στην ενέργεια αυτή, τη στιγμή που έχουν αρχίσει οι καλοκαιρινές διακοπές και που η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, λόγω της τρομοκρατικής ενέργειας στη Νίκαια.
Το διάστημα αυτό των πέντε μηνών, με τις έντονες κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των νέων, η κυβέρνηση απέφυγε τον ουσιαστικό διάλογο με τα συνδικάτα, αρνήθηκε να ολοκληρωθεί η συζήτηση στο κοινοβούλιο και η ψηφοφορία για κάθε άρθρο του νόμου. Κάθε φορά που βρισκόταν σε δύσκολη θέση κατέφευγε στον αυταρχισμό, «έκανε την επιλογή να διχάσει τη χώρα για να περάσει πάση θυσία το νόμο», αναφέρουν σε κοινό τους κείμενο οι βουλευτές που επιχείρησαν να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Δηλαδή, οι βουλευτές του Μετώπου της Αριστεράς, του Σοσιαλιστικού κόμματος και οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Οι βουλευτές στη συνέχεια δηλώνουν ότι δεν θα σταματήσουν να αγωνίζονται για ένα νόμο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κόσμου της εργασίας του 21ου αιώνα. Τέλος, τονίζουν ότι πλανώνται πλάνη οικτρά, όσοι πιστεύουν ότι ο αγώνας τελείωσε με την επικύρωση του νόμου. Αντίθετα, τώρα αρχίζει.
Τη δήλωση αυτή υπογράφουν 58 βουλευτές.


Μ. Κοβάνης
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet