Η διαπραγμάτευση στη σκιά της γεωπολιτικής αναταραχής

aggelis
Τη συνέντευξη πήρε
ο Παύλος Κλαυδιανός

Διαμορφώνεται σιγά σιγά το πλαίσιο που θα διεξαχθεί η διαπραγμάτευση. Το κλίμα είναι όχι ρευστό, αλλά αντιφατικό. Πώς το κρίνεις εσύ;
Το κλίμα επηρεάζεται άμεσα από τα πρόσφατα γεγονότα της Τουρκίας. Αν θέλουμε το σήμα γι’ αυτή την αλλαγή, θα το έβρισκε κανείς στη συνέντευξη του Τζακ Λιου, του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στους «Financial Times», πριν φθάσει στην Ελλάδα. Όταν συνέδεσε με τον πλέον σαφή τρόπο τη γεωπολιτική αναταραχή με την ανάγκη να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα, μέσω της αναδιάρθρωσης του χρέους της. Μια τέτοια δήλωση απορώ που δεν επισημάνθηκε όσο έπρεπε. Δεδομένου ότι είναι για πρώτη φορά που συνδέονται αυτά τα δύο στοιχεία με τόσο σαφή τρόπο, από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης. Αυτό από μόνο του διαμορφώνει το πλαίσιο. Δεν θα χρειαζόταν ούτε καν αναφορά σε επιμέρους ζητήματα, πχ τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αν προσέξει κανείς και το λεξιλόγιο που χρησιμοποίησε, ήταν λεξιλόγιο ΔΝΤ. Όταν η αμερικανική εξωτερική πολιτική αναφέρεται στο θέμα της ανάγκης σταθεροποίησης της Ελλάδας μετά το τουρκικό πραξικόπημα, είναι ένας άλλος τρόπος για να επισημανθεί ότι έχει τεθεί σε αβεβαιότητα ο πλέον σταθερός παράγοντας της αμερικανικής πολιτικής στην Ν.Α Ευρώπη και τη Μεσόγειο, που είναι η ύπαρξη του τουρκικού στρατού. Αυτό έχει αμφισβητηθεί πλέον και κατά συνέπεια αναζητούνται όχι υποκατάστατα, αλλά ένα πλέγμα άλλων κέντρων που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει την κατάσταση.

Σε σχέση με το παρελθόν η φρασεολογία του Λιου ήταν πιο συγκεκριμένη. «Αν δεν ρυθμιστεί το χρέος δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις», ότι πρέπει να αναδιαρθρωθεί ως το τέλος της θητείας Ομπάμα κ.α. Φοβάται ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα πεισθούν και τους πιέζει;
Είναι σαφές ότι όταν λέει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να γίνει ως το τέλος της θητείας Ομπάμα, μ’ αυτό τον έμμεσο τρόπο απορρίπτει την θέση των Ευρωπαίων ότι η αναδιάρθρωση δεν χρειάζεται να γίνει τώρα, αλλά μετά το 2018.

Αντιπαραθέσεις για το χρέος

Όμως και ο Μοσκοβισί είπε ότι η συμφωνία για το χρέος πρέπει να γίνει ως το τέλος του χρόνου.
Ναι, γιατί αυτό αντανακλά και την εξωτερική διάσταση αυτή τη στιγμή στην ευρωζώνη. Η Γερμανία, μην ξεχνάμε, σε όλες τις δηλώσεις αξιωματούχων, από την κ. Μέρκελ μέχρι τους συμβούλους του κ. Σόϊμπλε, εξακολουθούν να μιλάνε για παρέμβαση, είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο, στο χρέος μετά το 2018. Ακόμη και ο άνθρωπος του Σόϊμπλε, ο κ. Ντάισελμπλουμ, μιλάει για την ανάγκη αναγκαίων παρεμβάσεων μετά το 2017. Η αντιπαράθεση, λοιπόν, είναι σαφής ανάμεσα στις δυο προσεγγίσεις.

Πώς βλέπεις να λύνεται αυτή η αντιπαράθεση;
Πρέπει κάποιος να τετραγωνίσει τον κύκλο και απ’ ότι φαίνεται μια τέτοια απόπειρα είναι πολύ πιθανό να προέλθει από την ΕΚΤ, εκτός απροόπτου, διότι η κατάσταση είναι πολύ συγκεχυμένη. Πώς θα γίνει αυτό; Η ΕΚΤ πρόκειται να βγάλει μια έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, έχει αναφερθεί αυτό πριν καιρό. Πριν τον Σεπτέμβριο, αν και μπορεί να το καθυστερήσουν, ανάλογα με τις σκοπιμότητες που υπάρχουν. Κανονικά πρέπει να βγει ως τις αρχές Σεπτεμβρίου το αργότερο. Εάν η έκθεση αυτή θέτει όρους και με έμμεσο τρόπο τους οδηγεί στην ανάγκη αναδιάρθρωσης, είναι σαφές ότι θα πρόκειται για μια έκθεση η οποία τείνει προς την πλευρά του ΔΝΤ. Υπάρχουν δηλώσεις του κ. Ντράγκι, μέσα στο 2016, που αναφέρουν ότι υπάρχει ζήτημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Κι αυτό άλλωστε ακουμπάει και στις τοποθετήσεις που έχουν γίνει στο Γιούρογκρουπ. Από εδώ, λοιπόν, μπορεί να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο για κινήσεις, με τη γνωστή ευρωπαϊκή νωχέλεια, μεν, αλλά η οποία συνήθως κρίνει τις πολύ σύνθετες προσπάθειες για να βρεθούν λύσεις.

Ο παράγοντας της Γερμανίας και του προσφυγικού

Η κ. Μέρκελ θα άφηνε να προκύψει και να προχωρήσει μια τέτοια εξέλιξη;
Θα εξαρτηθεί από τις ευρύτερες στοχεύσεις της καγκελαρίου. Δηλαδή, σε σχέση με το πώς βλέπει και το δικό της πολιτικό μέλλον στις εκλογές του 2017.

Πάντως και πέρυσι, όταν παρενέβαιναν οι Αμερικανοί, η κ. Μέρκελ πρώτη από τους ευρωπαίους αξιωματούχους αντιλαμβανόταν το γεωπολιτικό στοιχείο. Σε σχέση, πχ με το προσφυγικό.
Αυτή τη στιγμή, όντως, έχει ανοίξει μια νέα συνιστώσα στο θέμα αυτό. Το πραξικόπημα στην Τουρκία έχει επαναφέρει το ενδεχόμενο η συμφωνία Τουρκίας–ΕΕ να υποστεί ρήγματα, που θα δημιουργούν αβεβαιότητα. Εάν, λοιπόν, η Τουρκία τους επόμενους ένα-δυο μήνες, είτε σαν αποτέλεσμα οριστικής απόφασης είτε σαν εργαλείο εκβιασμού και πιέσεων, ανοίξει ξανά τα σύνορα και έρχονται κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες, είναι σαφές ότι η γερμανική στάση θα αλλάξει. Αλλά θα το δούμε τότε αυτό. Οι Γερμανοί δεν βιάζονται, περιμένουν να διαμορφωθεί ολόκληρη η σκακιέρα μπροστά στα μάτια τους.

Πάντως μετά το Brexit, μάλλον σκλήρυνση της ΕΕ είδαμε όσον αφορά την οικονομική πολιτική.
Η κρίση που διαπερνάει αυτή τη στιγμή την ΕΕ, από άκρο σε άκρο, είναι σαφές ότι διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο ερωτημάτων για την επομένη ώρα της Ευρώπης. Έχουμε ήδη το πρώτο exit και μάλιστα σε θεμέλιο λίθο της. Θα ήταν εθελοτυφλία να μην δει κανείς ότι εδώ έχει αρχίσει να ξετυλίγεται ένα κουβάρι. Τώρα ένα πράγμα είναι τα λόγια – το αυστηρό λεξιλόγιο– και ένα άλλο πράγμα είναι τα έργα. Στις περιπτώσεις Ισπανίας-Πορτογαλίας δεν άλλαξαν τα πράγματα, εξακολουθεί να ισχύει η διευκόλυνση σ’ αυτές τις χώρες. Μετά έχουμε την Ιταλία. Αν υπάρχει μια χώρα, αυτή τη στιγμή, η οποία κινδυνεύει από το τραπεζικό της πρόβλημα είναι αυτή.

Σιωπηλά διαφορετική η επόμενη αξιολόγηση

Να σε ρωτήσω, λοιπόν, κλείνοντας. Η επικείμενη αξιολόγηση θα είναι πιο σύντομη ή πιο εύκολη;
Θα είναι διαφορετική, σίγουρα. Με την έννοια ότι η κ. Μέρκελ δεν μπορεί ν’ αγνοήσει αυτό που ήδη η Αμερική διατύπωσε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ότι το γεωπολιτικό στοιχείο, δηλαδή, της αλλαγής που προέκυψε στην περιοχή, δεν μπορεί να αγνοηθεί σαν στοιχείο σταθερότητας ή αποσταθεροποίησης της κρίσης.

Βέβαια αυτό, όπως σημείωνες και στην ανάλυσή σου στο Capital δεν θα το ομολογήσουν.
Σε καμία περίπτωση. Όσο πιο χαλαρή θα είναι η στάση τους, τόσο πιο σκληρή θα είναι, φραστικά, η τοποθέτησή τους.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet