agora

Σύντομη ιστορική αναφορά: Το κτίριο της δημοτικής αγοράς που οικοδομήθηκε στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη την περίοδο του μεσοπολέμου, είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του μοντέρνου κινήματος με πολλά κλασικά στοιχεία και για χρόνια αποτέλεσε χώρο συνεύρεσης των κατοίκων και σημείο αναφοράς της περιοχής. Η λειτουργία της Αγοράς τελικά έπαψε, μετά από μερικά χρόνια υπολειτουργίας και το 2003 ήρθε και η πλήρης εγκατάλειψη της.

Πέντε χρόνια αυτοδιαχείρισης

Βέβαια, ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρόσφατη ιστορία της: Όταν το 2004 η Αγορά περνά τον κίνδυνο κατεδάφισης, για να μετατραπεί σε γκαράζ, οι κινητοποιήσεις και οι αγώνες των κατοίκων και κοινωνικών φορέων της περιοχής καταφέρνουν το χαρακτηρισμό της το 2005 ως διατηρητέο κτίσμα. Στη συνέχεια σημαντικός σταθμός στην ιστορία της είναι το ανοικτό αυτοδιαχειριζόμενο μοντέλο λειτουργίας της, από τον Δεκέμβριο του 2006, κατόπιν τοπικής πρωτοβουλίας κατοίκων και φορέων, μέσω μηνιαίων ανοικτών συνελεύσεων. Στα σχεδόν 5 χρόνια λειτουργίας της Αγοράς έχουν φιλοξενηθεί πάνω από 600 πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, μουσικά δρώμενα και συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής φωτογραφίας παρουσιάσεις βιβλίων, εκδηλώσεις δημόσιων σχολείων και πολλές επίκαιρες συζητήσεις , επίσης στο πλαίσιο της αλληλεγγύης έχει προσφερθεί κοινωνικό έργο, όπως συλλογικές κουζίνες, μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες, χαριστικά παζάρια, λειτουργία λαϊκής αγοράς βιολογικών προϊόντων κ.ά.
Είναι γνωστό ότι ο Μένης Κουμανταρέας (με το όνομα του βαπτίστηκε η αγορά από τον Δήμο) εκτός από την προσφορά του στην διάσωση της αγοράς, στήριξε ενεργά και με τη συμμετοχή του αυτό το πείραμα αυτοδιαχείρισης, που στα πρόσφατα κείμενα της Δημοτικής Αρχής αγνοήθηκε τελείως, ίσως γιατί έπρεπε να σβηστούν από την Ιστορία της αυτά τα 5 χρόνια λειτουργίας της Αγοράς, καθώς και η εισβολή των ΜΑΤ το καλοκαίρι του 2011. Βέβαια σε αυτήν την προσπάθεια αυτοδιαχείρισης έγιναν και λάθη, όμως αν συνολικά αποτιμηθεί η λειτουργία της Αγοράς στο διάστημα 2006-2011, αυτά που έγιναν (αναφέρονται στην ανοικτή επιστολή της κίνησης Κατοίκων 6ης Δημοτικής Κοινότητας προς τον Δήμο, στην πρόταση του συμπαραστάτη του Δημότη Β. Σωτηρόπουλου και στην πρόταση της Ελένης Πορτάλιου από την Α.Π.) είναι αυτά που περιέχονται ως σημαντικά στην κωδικοποίηση των προτάσεων της πρόσφατης Δημόσιας Διαβούλευσης του Δήμου το 2015 με τους κατοίκους της Περιοχής. Τα αποτελέσματα αυτής της διαβούλευσης επιβεβαιώνουν ότι στην προσπάθεια αυτοδιαχείρισης της Αγοράς, ως χώρος πολιτισμού και αλληλεγγύης εκφράστηκαν και ικανοποιήθηκαν αρκετά οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Επίσης η πρόσφατη ιστορία αντίστασης αλλά και δημιουργικής παρέμβασης των κατοίκων μας δείχνει ( από την πρόταση της Ανοικτής Πόλης το 2012):
• Ότι στη σημερινή λειτουργία της Αγοράς, οι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, μαζί με τον ιστορικό ρόλο του κτιρίου στην περιοχή, ως χώρου κοινωνικής μνήμης πρέπει να είναι οι βασικοί παράγοντες για την πρόταση ενός κέντρου κοινωνικής επαφής και συνάντησης, πολιτισμού, ενημέρωσης και αλληλεγγύης.
• Πως η διαρκής ενεργός συμμετοχή των κατοίκων, πρέπει να είναι απαράβατος όρος για τη μελλοντική λειτουργία της αγοράς, προς όφελος της γειτονιάς και της πόλης ευρύτερα.
• Πως πρέπει να εφαρμοστεί ένα νέο σχήμα δημοκρατικής και συμμετοχικής συνδιαχείρισης του δήμου και της τοπικής κοινωνίας (υπάρχουν τέτοια επιτυχημένα πρότυπα σε άλλες πόλεις της Ευρώπης)

Για αλλού ξεκινήσαμε και αλλού βρεθήκαμε

Πράγματι, ενώ από την αρχή των συζητήσεων και τοποθετήσεων το 2012 φαινόταν αποδεκτό το μοντέλο της συνδιαχείρισης από την πλειοψηφούσα παράταξη του Δήμου, ενδεικτική γι’ αυτό είναι η επισήμανση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, Βασίλη Σωτηρόπουλου, στην Ειδική Πρόταση 4/2012. «Την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, ώστε να διασφαλιστεί, τόσο ο δημόσιος προορισμός της ως νεότερο μνημείο και να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνδιαχείρισής της από μια κοινή επιτροπή συμμετοχής εκπροσώπων του δήμου και των τοπικών φορέων, με ευρεία αντιπροσωπευτικότητα, όσο και η συνέχιση πολιτιστικών εκδηλώσεων και συνελεύσεων στον χώρο αυτόν, με κριτήρια πλουραλισμού, ίσης μεταχείρισης και αποφυγής διακρίσεων»
Τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία επιλογής Φορέα Διαχείρισης (με μοντέλο ανάθεσης) για το μεγάλο διάστημα των 5 χρόνων με όρους που δεν θα αφήσουν περιθώρια συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας και των Δημοτικών παρατάξεων. Έτσι, αν και η διαδικασία αξιοποίησης της Αγοράς καλά ξεκίνησε το 2015 με τη δημόσια διαβούλευση της Δημοτικής Αρχής με συλλογικότητες, φορείς, κατοίκους της τοπικής κοινωνίας και ευρύτερα, τελικά κατέληξε σε πρόταση διαχείρισης της Αγοράς που στη θέση της διαδικασίας συνδιαχείρισης μπήκε η διαδικασία ανάδειξης Φορέα Διαχείρισης και βέβαια, όσο κι αν αυτό, γίνεται προσπάθεια από την Δήμο να φανεί ως δημοκρατική λύση που εξασφαλίζει την συμμετοχή και την διαφάνεια μέσα από διάφορες δεσμεύσεις, στην ουσία γίνεται ανάθεση για πέντε χρόνια σε Φορέα με την κοινωνία ουσιαστικά στην άκρη.
Επί πλέον υπάρχουν ερωτηματικά για τον τρόπο διαχείρισης: π.χ ενδεικτικά τα αποσπάσματα του κειμένου της πρόσκλησης για την ανάδειξη του Φορέα Διαχείρισης: «η όποια εμπορική χρήση των χώρων αυτών (ενδεικτικά ως αναψυκτήριο για την εξυπηρέτηση των αναγκών όσων δραστηριοποιούνται εντός της Δημοτικής Αγοράς) θα αποσκοπεί στην πραγματοποίηση εσόδων που θα διατίθενται αποκλειστικά για την πραγματοποίηση του κοινωφελούς σκοπού του φορέα διαχείρισης της Αγοράς.
Για τον κοινόχρηστο χώρο της Αγοράς: (Επιπλέον 450 τ.μ.): Ο Χώρος αυτός καθορίζεται, ως χώρος προς εκμετάλλευση για τη διοργάνωση πολλαπλών δράσεων, όπως ανοιχτά εργαστήρια, εκπαιδευτικά σεμινάρια, ανοιχτές αγορές (ανταλλακτικές, τροφίμων, βιολογικών προϊόντων) κ.λπ.
Όπως φαίνεται, λοιπόν, η Δημοτική Αρχή (πλειοψηφούσα παράταξη) τη συνδιαχείριση την μετέτρεψε σε ανάθεση σε Φορέα Διαχείρισης και η Αγορά σε μεγάλο βαθμό καθορίστηκε ως χώρος προς εκμετάλλευση.

Ανοιχτή Πόλη
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet