paros

Την Παρασκευή 29 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν στην Πάρο τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου του νησιού, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, του υπουργού Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη και του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά. Το παρόν έδωσαν οι κυβερνητικοί βουλευτές, Ν. Συρμαλένιος, Ν. Μανιός, Α. Συρίγος, Κ. Δουζίνας και Δ. Καμμένος, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, αντιπροσωπεία της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και στελέχη της αντιπολίτευσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το αεροδρόμιο ως ένα έργο που θα δώσει πνοή στο νησί. «Η Πάρος», τόνισε, «βρίσκεται στην καρδιά των Κυκλάδων, αλλά και στην καρδιά της ατμομηχανής της ελληνικής οικονομίας, που είναι ο τουρισμός. Πρόκειται για ένα έργο, που υλοποιήθηκε σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες. Όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, η θέληση της τοπικής κοινωνίας και όταν γίνεται σωστή συνεργασία κυβέρνησης και ιδιωτών, γίνονται θαύματα. Αυτό το έργο θα δώσει ώθηση στον τουρισμό και στην οικονομία».
«Αυτά τα έργα δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, σε κανέναν περιφερειάρχη και σε κανέναν δήμαρχο. Ανήκουν στο λαό που τα χρησιμοποιεί. Εμείς κρινόμαστε για την αποτελεσματικότητα και τη νομιμότητα», δήλωσε ο Χρήστος Σπίρτζης, αφού ευχαρίστησε τους φορείς που συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση του έργου και τον κόσμο που βρέθηκε στα εγκαίνια. Στο τέλος πήρε το λόγο ο κ. Βασιλάκης, πρόεδρος της Olympic Air. «Μέσα σε 3 χρόνια έχουμε προσφέρει πολλές νέες θέσεις εργασίας και έχουμε αυξήσει κατά 50% την κίνηση στις άγονες γραμμές. Από αυτό το μήνα τα εισιτήρια θα είναι φθηνότερα, ενώ θα αυξηθούν τα δρομολόγια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό». Ακόμη, αναφέρθηκε στα σημαντικά έσοδα που θα έχει το ελληνικό δημόσιο από το ΦΠΑ και από τα τέλη αεροδρομίου.

Παιχνίδια εντυπώσεων της ΝΔ

Η πρώτη πτήση στο νέο αεροδρόμιο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 25 Ιουλίου. Όμως η δημοτική αρχή (αν και υποτίθεται ότι είναι ανεξάρτητη και υπερκομματική) προσπάθησε να κομματικοποιήσει την εκδήλωση και ουσιαστικά να κάνει «γαλάζια εγκαίνια»...πριν από τα εγκαίνια! Παρών ήταν σύσσωμη η Νέα Δημοκρατία των Κυκλάδων, θέλοντας να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά ένα δημόσιο έργο!
«Σας χαρίζουμε τις φανταχτερές εκδηλώσεις, σας χαρίζουμε τα κοσμικά φλας και τους διθυράμβους από τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ. Καταλαβαίνουμε την επιθυμία σας να καπηλευτείτε τα έργα της κυβέρνησης, αφού εδώ και 40 χρόνια έχετε αποδείξει μόνο τις ικανότητές σας στη διαφθορά και στη διαπλοκή. Και εμείς μένουμε στην ουσία. Και η ουσία είναι πως μετά το νοσοκομείο της Σαντορίνης, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παραδίδει ακόμα ένα έργο ζωτικής σημασίας για τις Κυκλάδες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων.
Οι επικοινωνιακοί τακτικισμοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν σταμάτησαν εκεί. Με ψευδείς αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό, ότι δήθεν έχει κανονίσει τριήμερο πάρτυ γενεθλίων στην Πάρο μαζί με 54 άτομα (!) και πως τα εγκαίνια του αεροδρομίου ήταν απλά η πρόφαση. Φυσικά και δεν ίσχυε κάτι τέτοιο, αφού κανένα πεντάστερο ξενοδοχείο δεν είχε κλειστεί (όπως γράφτηκε), ενώ η επιστροφή της αποστολής είχε από καιρό προγραμματιστεί για την ίδια μέρα.

Η κατασκευή, τα σχέδια και τα οφέλη

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, εξαιτίας της ολιγωρίας και της ανικανότητας των προηγούμενων κυβερνήσεων, ξοδεύτηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια ταμεία, με το έργο να παραμένει ανολοκλήρωτο. Η Πάρος εντάχθηκε στις άγονες γραμμές, επειδή διέθετε μόνο έναν μικρό διάδρομο, στον οποίο μπορούσε να επιχειρεί μόνο ένας τύπος μικρού αεροσκάφους. Η τετραετής επιδότηση της αεροπορικής γραμμής Αθήνας- Πάρου κόστισε στο κράτος 16,8 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή το κόστος κατασκευής του νέου αεροδιαδρόμου.
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις προγραμμάτιζαν μόνο την κατασκευή ενός διαδρόμου προσγειώσεων και απογειώσεων, χωρίς τις λοιπές απαιτούμενες κτιριακές εγκαταστάσεις. Μέσω της δράσης της κυβέρνησης, του αρμόδιου υπουργείου, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, της Olympic Air και φυσικά της τοπικής κοινωνίας, κατασκευάστηκαν όλες οι απαραίτητες υποδομές, και μάλιστα εντός χρονοδιαγράμματος.
Η λειτουργία του νέου αεροδρομίου της Πάρου, θα συμβάλλει στην αύξηση της τουριστικής κίνησης και στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας. Υπολογίζεται ότι οι ετήσιες αφίξεις θα φτάσουν τις 150.000, καθώς πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα προσγειώσεων και απογειώσεων αεροσκαφών μεγάλης χωρητικότητας. Επίσης, έχει δρομολογηθεί ο διπλασιασμός της ωφέλιμης επιφάνειας του αεροδιαδρόμου σε 1.500 τ.μ, αλλά και η κατασκευή αεροσταθμού επιφανείας 5.000 τ.μ., κάτι που θα επιτρέπει τις απευθείας πτήσεις από και προς το εξωτερικό. Εξαιτίας της αύξησης των επισκεπτών, προωθούνται στο νησί και σημαντικά έργα υποδομών (δρόμοι, λιμενικά έργα, έργα προστασίας του περιβάλλοντος, κλπ).

Η νησιωτικότητα σε πρώτο πλάνο

Το δεδομένο είναι, πως μόλις λίγες μέρες μετά το άνοιγμα του νοσοκομείου της Σαντορίνης, η κυβέρνηση εγκαινίασε ακόμα ένα έργο ζωτικής σημασίας για τις Κυκλάδες. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, στο τέλος της ομιλίας του, τόνισε πως είναι αναγκαίο να επαναπροσδιοριστούν οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις, ώστε να επωφεληθούν και τα γύρω νησιά από αυτό το μεγάλο έργο. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε το κάθε ευρώ του έλληνα φορολογούμενου, για να προσφέρουμε στα νησιά κοινωνικές παροχές υψηλής ποιότητας», συμπλήρωσε, δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο, πως αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει πράξη την περίφημη νησιωτικότητα.

 Χρήστος Κυμπιζής
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet