Οι θερινές διακοπές, φέτος, πράγματι θα είναι ολιγοήμερες όσον αφορά την πολιτική ζωή. Ο χρόνος είναι εξαιρετικά πυκνός, οι πολιτικές πρωτοβουλίες δεν σταμάτησαν καθόλου, επομένως, δεν μειώθηκε και η μεγάλη ένταση στις σχέσεις μεταξύ των κομμάτων.
Μέσα σ’ αυτό το θερμό κλίμα των αντιπαραθέσεων, ωστόσο, παρακολουθεί κανείς μια παράλληλη προσπάθεια από τις ηγεσίες των κομμάτων να ξαναδούν πλευρές της τακτικής τους, της μεσοπρόθεσμης τακτικής τους, με βάση και την εμπειρία τους των τελευταίων μηνών, την αξιολόγηση των παρεμβάσεών τους. Απομακρύνεται το βραχυπρόθεσμο στοιχείο όσον αφορά μείζονες πολιτικές εξελίξεις και αυτό δεν μπορεί να μην το λάβουν υπόψη τους οι ηγεσίες.

Να μην χαθεί η επαφή

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πιο πειστικός τώρα, όταν λέει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας της Βουλής, είναι υποχρεωμένος, ωστόσο, να ξαναδεί πλευρές της τακτικής του, οι οποίες καθώς έθετε γενικά πολιτικά ζητήματα τον «απογείωναν», ταυτόχρονα και κατά κάποιο τρόπο, τον απομάκρυναν από την καθημερινότητα της ζωής των πολιτών. Στην κυβέρνηση, δεν μπορούν να μην υπολογίζουν αυτό που τονίζουν σοβαροί πολιτικοί επιστήμονες, ότι για να αποδώσει μακροπρόθεσμα η πολιτική της κυβέρνησης, στο τέλος της τετραετίας, πρέπει εν τω μεταξύ, στον τωρινό χρόνο, με πλήθος πράξεων και κοινωνικού έργου να μην χάσουν την επαφή με τον κόσμο που αντιδρά, γιατί υποφέρει από τις πληγές της οικονομικής πολιτικής που ασκείται σωρευτικά.
Είναι ο πιο κρίσιμος στόχος της κυβέρνησης και ήδη βλέπουμε ότι προσπαθεί να τον υλοποιήσει. Επωφελείται από το ευνοϊκό κλίμα που διαμόρφωσε το κλείσιμο της αξιολόγησης και η ανάπαυλα της διαπραγμάτευσης και επιχειρεί με μικρές, σημειακές παρεμβάσεις να αποδείξει, έμπρακτα ότι γι’ αυτή προέχουν τα κοινωνικά προβλήματα. Το νοσοκομείο στη Σαντορίνη, ο Ασύρματος στο Μπραχάμι, το αεροδρόμιο στην Πάρο, η διόρθωση εν μέρει των ακραίων επιπτώσεων της περικοπής του ΕΚΑΣ, το νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία, για το λαθρεμπόριο των τσιγάρων, οι δράσεις που εξαγγέλθηκαν για το κοινωνικό κράτος εντάσσονται ακριβώς σ’ αυτή τη λογική: δεν αφήνει κενό χρόνου, ιδίως, όταν με αμέριστη βοήθεια των ΜΜΕ, το καλύπτει αμέσως η ΝΔ.

Το αδιέξοδο της ΝΔ...

Η ΝΔ, ωστόσο, πρέπει να δει με πιο ριζικό τρόπο την τακτική της. Δεν είναι μόνο η αχρήστευση της πτυχής της, που ποντάριζε στην αριστερή παρένθεση, και καθόριζε το πόσο θα προτάσσει το αίτημα των εκλογών, αλλά πρέπει να ξαναμετρήσει την αποτελεσματικότητα της τακτικής της να αντιτίθεται σε κάθε πρωτoβουλία της κυβέρνησης, να μηδενίζει την αξία κάθε έργου και μέτρου που παίρνει. Χάνει έτσι και τη δυνατότητα που πάντοτε έχει η αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει κριτική, αλλά να οικοδομεί και το δικό της προφίλ ως κυβερνητικής εναλλακτικής πρότασης.
Αυτή η τακτική γίνεται ακόμη πιο προβληματική αν συνδυαστεί με την επιλογή, όπως φαίνεται, της ηγεσίας της ΝΔ να μην συγκροτήσει πρόγραμμα διακυβέρνησης. Ο κ. Κ. Μητσοτάκης όλο και περισσότερο δεν αναφέρεται στη δέσμευσή του, παλιότερα, όταν εκλέχθηκε πρόεδρος της ΝΔ, ότι το κόμμα του θα βομβαρδίζει συνεχώς την κυβέρνηση με τις δικές της προτάσεις. Φαίνεται ότι έχει επικρατήσει η λογική της «μη δέσμευσης» στα συγκεκριμένα, ως προϋπόθεση πολυσυλλεκτικής επιρροής, καθώς προβλέπουν ότι τα προβλήματα θα οξύνονται και η Κυβέρνηση ΑΝΕΛ – Οικολόγων – ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί σε γενικευμένη αντίδραση.

...και η άκρατη ένταση

Αυτή η ανάλυση υποχρεωτικά οδηγεί στην άκρατη ένταση, στο να έχουν το πάνω χέρι οι λαϊκιστές στη ΝΔ. Τους ακολουθεί, φυσικά, και ο κ. Μητσοτάκης όπως φαίνεται, γι’ αυτό και είναι όχι μόνο άπρεπα αλλά και άσκεφτα οξύς όταν αναφέρεται στον πρωθυπουργό, στον Αλέξη Τσίπρα. Το αδιέξοδο μιας τέτοιας τακτικής θα φανεί κάποια στιγμή -εν μέσω και εσωκομματικών προβλημάτων ίσως-  ιδίως αν η Κυβέρνηση επιμείνει στην επιλογή της επίλυσης μεγάλων και μικρών προβλημάτων. Παραγωγή δηλαδή έργου παρά τη γενική και επιφανειακή αντιπαράθεση με τη ΝΔ και -όπως λανθασμένα ισχύει πρόσφατα-  με το ΠΑΣΟΚ.

Παύλος Κλαυδιανός
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet