ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΝΙΑ ΤΣΑΝΑΚΛΙΔΟΥ Κατοικώ στον κόσμο του Μάνου Η Τάνια Τσανακλίδου είναι η ερμηνεύτρια της καρδιάς. Συγκινητική και ευσυγκίνητη ταυτόχρονα είναι ίσως η μόνη που μεταφέρει το κάθε τραγούδι στον κόσμο σαν να είναι δικό της προσωπικό βίωμα, αυτό και κατέθεσε λίγο καιρό πριν στις δύο sold out παραστάσεις της στη Μικρή Επίδαυρο, στις οποίες η τέχνη του τραγουδιού συνάντησε αυτήν του θεάτρου. Το ίδιο θα κάνει και τώρα, στη μία και μοναδική συναυλία της στο Ηρώδειο, μαζί με μία ομάδα εξαίρετων μουσικών (Τάκης Φαραζής, Παναγιώτης Τσεβάς, Τάσος Μισυρλής, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Γιάννης Παπαζαχαριάκης). Άλλωστε, στα προσεχή σχέδια της η Τάνια Τσανακλίδου έχει την ερμηνεία της στο θεατρικό μονόλογο «Ο Κατάδεσμος», από το ομότιτλο βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη, που θα σκηνοθετήσει ο Αντώνης Μποσκοΐτης και θα μας κρατήσει συντροφιά το χειμώνα.
Τη συνέντευξη πήρεη Λιάνα ΜαλανδρενιώτηΠιστεύετε ότι ισχύει αυτό που λένε ότι οι ηθοποιοί λειτουργούν ως οι καλύτεροι τραγουδιστές;Είναι θέμα γούστου. Προσωπικά γοητεύομαι από τον τρόπο που οι ηθοποιοί τραγουδούν, κυρίως γιατί δίνουν βαρύτητα στο λόγο και δεν ναρκισσεύονται με τη φωνή τους.
Η παράσταση αυτή, αποτελούμενη εξ ολοκλήρου από θεατρικά τραγούδια, ποιες μνήμες «ξύπνησε» στην ερμηνεύτρια Τάνια Τσανακλίδου;Αγαπώ το θέατρο και τη μουσική από παιδί. Πρωτομπήκα σ’ αυτόν το μαγικό κόσμο το καλοκαίρι του 1963 όταν έπαιξα στην παράσταση «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Πιραντέλο με το θίασο Μυράτ-Ζουμπουλάκη. Πιστεύω ότι αυτή μου η εμπειρία υπήρξε καθοριστική για τις μετέπειτα επιλογές μου. Μπήκα στον κόσμο της μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι και ουδέποτε θέλησα να δραπετεύσω. Εκεί κατοικώ έως και σήμερα που μιλάμε. Υπάρχουν κι άλλα τραγούδια της παράστασης που θα παρακολουθήσετε, όπως τα τραγούδια του «Μορμόλη» που έχουν για μένα βαρύ φορτίο μνήμης και συγκίνησης.
Με ποια τραγούδια θα αναμετρηθείτε για πρώτη φορά στην παράσταση;Παραπάνω από τα μισά τα τραγουδώ για πρώτη φορά. Είναι τα τραγούδια από τους «Όρνιθες» του Μάνου, η «Μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων», το «Χάθηκα μέσα στη ζωή μου» της Ελένης Καραΐνδρου, το «Απ’ τα κουμπάκια ανάμεσα» του Νίκου Κυπουργού και πολλά άλλα.
Χαρακτηριστικό σας όλα αυτά τα χρόνια είναι ο χώρος που αφήνετε στους μουσικούς σας. Υπάρχει κάποια «συνταγή» για τη χημεία μεταξύ του ερμηνευτή και των μουσικών συνοδών του κάθε φορά;Δουλεύω συνήθως με μια ομάδα μουσικών που θαυμάζω και εκτιμώ. Νιώθω ευγνωμοσύνη που μου «χαρίζονται» και είναι χαρά μου να τους παραχωρώ το χώρο μου με όλη μου την καρδιά.
Αναρωτιέμαι αν την ώρα που ερμηνεύετε ένα τραγούδι γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο θα κάνετε το κοινό μέτοχο στα πάθη. Όχι μόνο του καλλιτέχνη πάθη, αλλά και πάθη μιας ολόκληρης κοινωνίας. Σύμφωνα με το ρηθέν «η τέχνη είναι θεραπευτική» νομίζετε ότι αυτό συμβαίνει και με τη δική σας;Νομίζω, μετράει η ειλικρινής στάση μου απέναντι τους και απέναντι στην τέχνη μου. Δεν βγαίνω στη σκηνή για να κάνω την ωραία ή την σπουδαία. Έχω βυθιστεί μέσα στη ρίζα της ύπαρξης μου, όπου συναντάει κανείς το πανανθρώπινο και του επιτρέπω να πάρει τα ηνία της αφήγησης. Το «εγώ» από ένα σημείο και μετά οφείλει να κάνει στην άκρη. Τότε μόνο η τέχνη μπορεί να θεραπεύει.
Στις 5 Σεπτεμβρίου, στις 9μ.μ., στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
Τιμές εισιτηρίων: από 35 έως 10 ευρώ, 5 ευρώ φοιτητικό, ΑΜΕΑ, ανεργίας.
Mandolino notturnoΗ Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Άττικα, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Άρη Δημητριάδη, ο οποίος έχει κάνει και τις ενορχηστρώσεις των κομματιών του προγράμματος, παρουσιάζει τη συναυλία «Mandolino notturno». Μαζί τους, ο καταξιωμένος τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος.
Η Άττικα, που έδωσε τον Ιούλιο τρεις ιδιαίτερα επιτυχημένες συναυλίες στη Βενετία ενθουσιάζοντας το ιταλικό κοινό, μας προσκαλεί σε ένα ρομαντικό περίπατο από την Κεντρική Ευρώπη μέχρι τη Μεσόγειο, μέσα από κλασικά μουσικά μονοπάτια. Σερενάτες, νυχτερινά, ελεγείες, βαλς, μαζούρκες, χαμπανέρες, πόλκες, μπολερό, ουβερτούρες, άριες και καντσόνες των Σούμπερτ, Μέντελσον, Όφενμπαχ, Τσαϊκόφσκι, Μπραμς, Σαιν-Σανς, Ματσόκι, Καλάτσε και άλλων συνθετών, υπόσχονται μια μαγευτική βραδιά κάτω από τον έναστρο αττικό ουρανό.
Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, στις 8.30μ.μ., στον Κήπο του Μεγάρου. Προπώληση εισιτηρίων: 12 ευρώ, πώληση εισιτηρίων κατά την είσοδο: 14 ευρώ.
Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης54 βιολιά, 10 βιόλες, 10 τσέλα, 10 κοντραμπάσα, 10 κλαρινέτα, 6 κύμβαλα και 100 απίθανοι δεξιοτέχνες μάς φέρνουν την ψυχή του τσιγγάνικου λαού, ενός λαού που παίζει μουσική με την ίδια φυσικότητα που αναπνέει. Το όνομα της Ορχήστρας στα ουγγρικά είναι «Szaztagu Ciganyzenekar», που σημαίνει «100μελής Τσιγγάνικη Ορχήστρα»: 100 μουσικοί που παίζουν ενστικτωδώς, χωρίς παρτιτούρα, μακριά από κάθε πρωτόκολλο. Οι μουσικοί αυτοσχεδιάζουν, επεμβαίνουν και κάνουν παραλλαγές χωρίς ποτέ να προδίδουν τις συνθέσεις –αντίθετα τις εμπλουτίζουν. Παίζουν με την ελευθερία μιας αυθόρμητης τσιγγάνικης γιορτής, αλλά και την ακρίβεια και τον απόλυτο συγχρονισμό ενός βιεννέζικου κλασικού συνόλου.
Στην Ορχήστρα συμμετέχει η «αφρόκρεμα» των τσιγγάνων μουσικών της Ουγγαρίας. Εξέχουσα θέση κατέχουν ο Jószef Lendvai Csócsi που είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ηγέτης της Ορχήστρας, ενώ ένα από τα πιο εκλεκτά μέλη της είναι ο Oszkar Okros, ο καλύτερος μουσικός του κυμβάλου στον κόσμο. Η Ορχήστρα αναμειγνύει την παραδοσιακή τσιγγάνικη μουσική της Ουγγαρίας με αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου, παιγμένα με μοναδικό τρόπο. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, ντυμένα με ουγγρική τσιγγάνικη στολή, τα μέλη της Ορχήστρας παρουσιάζουν τσιγγάνικες μελωδίες του Bela Radics, του Grigoras Dinicu, του Ferenc Herkel και του Vittorio Monti. Στο δεύτερο μέρος, με σμόκιν, οι μουσικοί ερμηνεύουν σπουδαία κλασικά έργα του Johannes Brahms, του Georges Bizet, του Frantz Liszt, του Pyotr Tchaikovsky, του Jacques Offenbach, του Pablo de Sarasate και του Johann Strauss Πατέρα και Υιού. Είτε με παραδοσιακή φορεσιά, είτε με επίσημο ένδυμα, η Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης δημιουργεί μια μαγική ατμόσφαιρα, όπου κάθε νότα είναι σαν θρήνος, αποχαιρετισμός, λυγμός αλλά, την ίδια στιγμή, κι ένας αστείρευτος ύμνος προς τη ζωή. Από το 1985 που δημιουργήθηκε, η Ορχήστρα δίνει συνεχώς συναυλίες με τεράστια επιτυχία σε πολλές αίθουσες κλασικής μουσικής και φεστιβάλ παγκοσμίου φήμης σ’ όλη την υφήλιο.
Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Τιμές εισιτηρίων: από 90 έως 25 ευρώ, φοιτητικό 20 ευρώ.
Φοίβος Δεληβοριάς,“Επιστροφή στην Εδέμ”Ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι συνεργάτες του επιστρέφουν για μια βραδιά στον Κήπο της Εδέμ και προσπαθούν -ως άλλοι πρωτόπλαστοι- να γοητεύσουν τον όφι μετά μουσικής, ώστε να απολαύσουν παρέα με τους φίλους τους τον απαγορευμένο καρπό, χωρίς να χάσουν την αθωότητά τους. Θα το καταφέρουν;
Μια συναυλία βιβλικής σημασίας, ένα μουσικό ηδύποτο μέσα στα δέντρα. Τραγούδια, ιστορίες και απροσδόκητες συναντήσεις για να ξαναπιαστεί το νήμα απ’την αρχή. Προμηθευτείτε εγκαίρως εισιτήρια - και φύλλα συκής!
Στη σκηνή μαζί με τον Φοίβο Δεληβοριά, οι μουσικοί Σωτήρης Ντούβας (τύμπανα), Κωστής Χριστοδούλου (πλήκτρα), Γιοέλ Σότο (μπάσο), Κώστας Παντέλης (κιθάρες) και η Ειρήνη Αραμπατζή στο τραγούδι.
Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στις 8.30μ.μ., στον Κήπο του Μεγάρου. Προπώληση εισιτηρίων: 12 ευρώ, πώληση εισιτηρίων κατά την είσοδο: 14 ευρώ.