panagopoulos

Του Άρη Νάβας

Η ισπανική βουλή ψήφισε για τέταρτη φορά από τις αρχές του έτους εναντίον μιας δεξιάς, νεοφιλελεύθερης και καταστροφικής κυβέρνησης. Για τέταρτη φορά η πολιτική έκφραση της πλειοψηφίας του ισπανικού λαού ζήτησε να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα κόμματα, τα άτομα και η πολική που γέννησαν ανεργία, κοινωνική περιθωριοποίηση, κατέστρεψαν τις ζωές εκατομμυρίων ατόμων και οδήγησαν άλλες χιλιάδες άτομα να πηδούν από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα των υποθηκευμένων σπιτιών τους.
Ο Ραχόι και ο λαϊκιστής ηγέτης των «Πολιτών» Ριβέρα υποστηρίζουν ότι δεν θέλουν τρίτες εκλογές. Το επαναλαμβάνουν οι Ιγκλέσιας και Σάντσεθ.
Οι πρώτοι συνεχίζουν να ζητούν γη και ύδωρ από το Σάντσεθ απαιτώντας την ουσιαστική διάλυση του Σοσιαλιστικού Κόμματος ή καλύτερα την αποκαλούμενη «πασοκοποίησή» του, στηριζόμενοι στους πρώην σοσιαλιστές πρωθυπουργούς Γκονθάλεθ και Θαπατέρο και τον «άγνωστο» σε πολλούς Θεμπριάν, τον πατέρα - αφέντη του μεγαλύτερου ισπανόφωνου ομίλου μέσων ενημέρωσης στον κόσμο, που ελέγχει μεταξύ άλλων την El Pais.

Στα χέρια του Σάντσεθ το μέλλον της Ισπανίας

Μέσα σε λίγες ημέρες ο βασιλιάς της Ισπανίας θα πρέπει να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη σοσιαλιστή Σάντσεθ και εκείνος να αποδείξει ότι δεν θέλει τρίτες εκλογές με τον αξιοπρεπή τρόπο που προτείνει ο Ιγκλέσιας, να αναζητήσει ένα πρόγραμμα και μια πλειοψηφία στη βουλή για το σχηματισμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης σοσιαλιστών, Αριστεράς και συνεργαζόμενων ψηφοδελτίων με την αποχή ή ακόμη και τη συμμετοχή των υπολοίπων προοδευτικών, μετριοπαθών ή δεξιών κομμάτων.
Ο Σάντσεθ θα πρέπει να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό του κόμματός του τους αποκαλούμενους βαρόνους των περιφερειακών κυβερνήσεων, τα μεγάλα συμφέροντα του χρηματοοικονομικού τομέα και τις πιέσεις των Βρυξελλών, του Βερολίνου και της Φραγκφούρτης. Από την απάντησή του δεν θα εξαρτηθεί μόνο το μέλλον της Ισπανίας και οι ζωές πολλών ανθρώπων, αλλά σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον της Ευρώπης, γιατί μια προοδευτική αλλαγή στη Μαδρίτη θα διευκόλυνε την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Επίκαιρη η πρόταση του Ιγκλέσιας

Στην Ισπανία εδώ και σχεδόν τρία χρόνια δημιουργήθηκε μια πολιτική δύναμη με στόχο την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού στη Μαδρίτη και την Ευρώπη. Μια πολιτική δύναμη που δεν απέκλινε ποτέ από αυτό το στόχο αποφεύγοντας άχρηστες ιδεολογικές αντιπαραθέσεις μπροστά στα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Ο χρόνος δικαίωσε το Podemos και την ηγετική ομάδα του κόμματος που στηρίζει τον Ιγκλέσιας. Το UnidosPodemos, το Podemos και η Ενωμένη Αριστερά, συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για μια άλλη κυβέρνηση, για τη διάσωση των ανθρώπων, για την ανοικοδόμηση της χώρας τους και της Ευρώπης. Δεν παραιτήθηκαν από αυτή τη μεγάλη φιλοδοξία για να αναλάβουν τον άχαρο μα βολικό ρόλο της αντιπολίτευσης στο Ραχόι, το Ριβέρα ή το Σάντσεθ. Χωρίς αυταπάτες και με ρεαλισμό από το βήμα της βουλής ο Ιγκλέσιας έτεινε για άλλη μια φορά το χέρι στο Σάντσεθ. Είχε απευθύνει την πρόσκληση για μια κυβέρνηση με τους σοσιαλιστές πριν από τις εκλογές του Δεκεμβρίου και την επανέλαβε αναρίθμητες φορές μετά τις εκλογές του Ιουνίου, θέτοντας ορισμένες στιγμές σε δυσκολία το Σάντσεθ και σε ντελίριο την ισπανική δεξιά και τους «Πολίτες».
Μετά την αποτυχία του Ραχόι να σχηματίσει κυβέρνηση και το «όχι» των σοσιαλιστών και των εθνικιστικών κομμάτων στην ισπανική δεξιά η αρχική πρόταση του Ιγκλέσιας παραμένει όσο ποτέ επίκαιρη στο τραπέζι. Η δεξιά και οι λαϊκιστές σαλτιμπάγκοι του Ριβέρα το ξέρουν. Το Λαϊκό Κόμμα λίγο πριν από την απόρριψη της κυβέρνησης Ραχόι την Παρασκευή το βράδυ διαμέσου του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ερνάνδο έδειξε διατεθειμένο να διαπραγματευτεί με τους σοσιαλιστές την αποφυγή τρίτων εκλογών, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως η πρώτη του προεκλογική εμφάνιση. Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι σοσιαλιστές θα διευκολύνουν μια κυβέρνηση με άξονα το Λαϊκό Κόμμα, ενώ δεν είναι αδύνατος ο σχηματισμός μιας προοδευτικής κυβέρνησης.
Ο ισπανικός εθνικισμός του Λαϊκού Κόμματος έκλεισε κάθε προοπτική συνεργασίας ή ανοχής από τα υπόλοιπα μεγάλα μετριοπαθή ή συντηρητικά κόμματα της Καταλονίας και της Χώρας των Βάσκων. Τα κόμματα αυτά μαζί με τη Δημοκρατική – Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας θα μπορούσαν να στηρίξουν το εγχείρημα μιας εναλλακτικής κυβέρνησης που θα είχε ένα πραγματικό πρόγραμμα μεταρρυ��μίσεων για την χώρα. Στοιχείο που φοβίζει της δεξιά και τους «Πολίτες».

Απαράδεκτα μέτρα

Η πολιτική του Ραχόι τροφοδότησε την ανεργία, τη φτωχοποίηση και τις ανισότητες. Η λιτότητα του Θαπατέρο και αργότερα του Ραχόι εκτίναξαν τα δημόσια ελλείμματα και το χρέος, που έφθασε σε νέα επίπεδα ρεκόρ ξεπερνώντας το 100% του ΑΕΠ ή τα 1 τρισ. ευρώ. «Εκεί που υπήρχαν συμβόλαια μόνιμης εργασίας των 1.400 ευρώ έχουν σήμερα συμβόλαιο πρόσκαιρης εργασίας των 700 ευρώ», όπως κατήγγειλε στη βουλή ο ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς και του Unidos Podemos Γκαρθόν. Η ανεργία τον Αύγουστο εκτινάχθηκε με τους μεγαλύτερους ρυθμούς από το 2008 καταστρέφοντας σχεδόν 150 χιλιάδες θέσεις εργασίας και παρά τη στήριξη της απασχόλησης από το τουρισμό. Σήμερα ο Ραχόι φαίνεται διατεθειμένος να διαπραγματευτεί με τους σοσιαλιστές την (αντι)μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τη διάλυση της Υγείας που προώθησαν οι κυβερνήσεις του.
Τα 150 μέτρα που πρότεινε η συμφωνία Ραχόι και Ριβέρα είναι απαράδεκτα ακόμη και για τους σοσιαλιστές που αποτέλεσαν από τους πρωταγωνιστές της προηγούμενη συμφωνίας του Σάντσεθ με το Ριβέρα μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Τρίτες εκλογές τον Δεκέμβρη

Οι εκλογές θα μπορέσουν να αποφευχθούν μόνο εάν οι σοσιαλιστές και το Unidos Podemos ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες να εξετάζουν τη προοπτική της συνεργασίας τους σε ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί με τη συμμετοχή των δύο κομμάτων σε θέση ευθύνης.
Οι τρίτες εκλογές έχουν οριστεί από τη δεξιά πρόεδρο της βουλής Παστόρ και το Ραχόι για τις 25 Δεκεμβρίου, στοιχηματίζοντας στον αντικομμουνισμό και τα αντι-αριστερά αισθήματα του καθολικού κόσμου.  Η διεξαγωγή τους όμως θα οδηγούσε στην άνοδο της αποχής αφήνοντας στην πράξη το πολιτικό τοπίο αμετάβλητο, λένε οι έρευνες, οι δημοσκοπήσεις και οι αναλύσεις, με τον Ιγκλέσιας να συνεχίζει πιθανώς να τείνει το χέρι στο Σάντσεθ για μια προοδευτική κυβέρνηση.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet