roggas

Οι πολιτικές διεργασίες στο χώρο της πάλαι ποτέ κραταιάς κεντροαριστεράς ανεβάζουν ρυθμούς, όπως είναι λογικό για κάθε πολιτική παράταξη με την ουσιαστική έναρξη της νέας χρονιάς. Η επέτειος ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, η ΔΕΘ και οι επισκέψεις των αρχηγών, καθώς και η επικείμενη φθινοπωρινή δημιουργία ενιαίου σχήματος του χώρου και εκλογής του επικεφαλής συγκροτούν τους τρεις κόμβους της συγκυρίας.

ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ η κεντρική εκδήλωση για την 42η επέτειο από την ίδρυση του κόμματος έγινε χθες στην Πάτρα. Χαιρετισμούς επρόκειτο να απευθύνουν ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης, και ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. Για τον Ανδρέα Παπανδρέου μίλησαν ο βουλευτής Α’ Αθηνών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστας Σκανδαλίδης, ο πρώην Δήμαρχος Πατρέων, Ανδρέας Καράβολας και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Σήφης Μπουζάκης. Η επετειακή εκδήλωση ολοκληρώνει τον κύκλο εκδηλώσεων, που διοργάνωσε το ΙΣΤΑΜΕ, με αφορμή τα 20 χρόνια από το θάνατο του ιδρυτή του Κινήματος, Ανδρέα Παπανδρέου.
Στις 2 Σεπτεμβρίου συναντήθηκαν τα μέλη της τετραμερούς επιτροπής επαφής ανάμεσα στο Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ (Ξεκαλάκης και Χρ. Πρωτόπαπας από το ΠΑΣΟΚ, Δ. Τσιόδρας και Π. Αβραμίδης από το Ποτάμι). Η εν λόγω συνεδρίαση προετοιμάζει την από καιρό αναβληθείσα συνάντηση μεταξύ της κ. Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη, καθώς και όλες τις διαδικασίες μέχρι την εκλογή του επικεφαλής από τα μέλη και τους φίλους του χώρου. Πέραν της κ. Γεννηματά και του κ. Θεοχαρόπουλου, ο κ. Θεοδωράκης δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα θέσει υποψηφιότητα ως επικεφαλής, ενώ δεν έχουν ανακοινωθεί άλλες υποψηφιότητες, παρόλο που η ήδη αναπτύσσεται φημολογία για συγκεκριμένα πρόσωπα(Μανιάτης, Ανδρουλάκης, Κωνσταντινόπουλος).
Διαφαίνεται πως η κ. Γεννηματά είναι πρόθυμη να υποχωρήσει περαιτέρω από την ηγεμονική θέση που κατέχει το κόμμα της στο χώρο, αλλά με χρονικό περιθώριο. Σε συνέντευξή της στα μέσα Αυγούστου τόνισε: «Μένει να συμφωνήσουμε τα βήματα, τον οδικό χάρτη. Το νέο γεννιέται, δεν εκβιάζεται, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και την ιστορία του καθενός. Το τέλος του φθινοπώρου είναι και το απώτατο χρονικό περιθώριο για την εκλογή επικεφαλής του νέου σχήματος». Στην προσυνάντηση της τετραμερούς επιτροπής επαφής οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ προφανώς θα θέσουν πολύ σκληρότερο χρονοδιάγραμμα για το Ποτάμι.

Ποτάμι

Από την άλλη μεριά, στο Ποτάμι περισσότερο διαβουλεύονται για το βέλτιστο τρόπο αντιπολίτευσης ενάντια στην κυβέρνηση, πάρα για την σύγκληση με τις υπόλοιπες δυνάμεις του χώρου. Είναι χαρακτηριστικό πως στην κοινή συνεδρίαση ΚΟ και Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού την Τετάρτη, εκείνο που περισσότερο απασχόλησε τους συμμετέχοντες είναι η αφήγηση του κόμματος ενάντια στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Σε σχέση με την επικείμενη ενοποίηση των δυνάμεων Ποταμιού και Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εκείνο που διέρρευσε είναι πως ο κ. Θεοδωράκης αφενός δεν βιάζεται, αφετέρου επιδιώκει να παρουσιαστεί μια συμμαχία, που δεν θα αφορά στενά τα δύο σχήματα. Για το λόγο αυτό συζητά με προσωπικότητες του χώρου. Τέλος, ο πρόεδρος του κόμματος θα επισκεφτεί τη ΔΕΘ στις 14 Σεπτεμβρίου.

Σύγκληση;

Αν, λοιπόν, εκείνο που φαίνεται να επικρατεί ανάμεσα στα δυο κόμματα τις κεντροαριστεράς, είναι μια διαφορά στη χρονικότητα, στην πραγματικότητα η αντιπαράθεση είναι βαθύτερη. Η κ. Γεννηματά και το κόμμα της καταλαβαίνει πως χρειάζεται σύντομα να φανεί ότι κάτι ενωμένο και (σχετικά) ανανεωμένο υπάρχει στον κατακερματισμένο κεντρώο χώρο. Η ηγεμονική θέση του ΠΑΣΟΚ στο χώρο, ποσοτικά και ποιοτικά, φέρνει σε θέση ισχύος την πρόεδρο του. Από την άλλη στο Ποτάμι αντιλαμβάνονται το διπλό αδιέξοδο. Αφενός πως δεν θα έχουν εκλογική τύχη ως αυτόνομο σχήμα στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, αφετέρου ότι μια συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ δεν συμφέρει, γιατί και στο κάδρο του παλαιού πολιτικό συστήματος τους βάζει, και δεν έχουν το συσχετισμό δύναμης να κερδίσουν στην ενδοπαραταξιακή σύγκρουση. Ρόλο, βεβαίως, παίζει και η εκτίμηση των δυο σχηματισμών για τη διεξαγωγή των εκλογών. Φαίνεται πως στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει εγκαταλειφθεί το σχήμα της αριστερής παρένθεσης, ενώ στο Ποτάμι μάλλον θεωρούν πως οι εκλογές θα αργήσουν. Τέλος δεν έχει ξεκαθαριστεί αν και με ποιον τρόπο θα συμμετάσχει το Κίνημα του κ. Παπανδρέου στο νέο σχηματισμό. Είναι βέβαιο πως η βενιζελική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ θεωρεί τη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού casus belli.

Ένωση Κέντρωων

Η αποχώρηση του εκπροσώπου τύπου της Ένωσης Κεντρώων με αιχμές για στροφή του κόμματος προς τ’ αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν το σημαντικότερο γεγονός μιας και πρόκειται για την πρώτη σημαντική αποχώρηση από το κόμμα του κ. Λεβέντη. Ο κ. Καλλιανός σε συνέντευξη του στα Επίκαιρα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Ε.Κ. ήταν ένα κόμμα του κέντρου, το οποίο θα απηχούσε τη φωνή του λαού και της λογικής. Αποδείχτηκε, όμως, πως γέρνει λίγο έως πολύ προς τ’ αριστερά».

Βασίλης Ρόγγας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet