pronoia

Τέσσερις χιλιάδες περισσότερα βρέφη και νήπια κατάφεραν φέτος να λάβουν μια θέση στους παιδικούς σταθμούς, ιδιωτικούς και δημοτικούς, μέσω του προγράμματος επιχορήγησης του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που δόθηκε στους ίδιους τους γονείς αντί στους σταθμούς, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν. Για πρώτη φορά, επίσης, έλαβαν το voucher, εκτός από εργαζόμενες μητέρες, και άνεργες, με τη λογική ότι θα πρέπει να έχουν και αυτές τη δυνατότητα φροντίδας των παιδιών τους, ώστε να ψάξουν για δουλειά. Η επιδότηση των θέσεων γίνεται κυρίως με χρήματα του ΕΣΠΑ, όμως, αυτή τη χρονιά δόθηκαν και χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για 18.000 άπορες οικογένειες, ενώ ρύθμιση προβλέπει την πληρωμή των εργαζομένων των σταθμών κάθε μήνα, και όχι ανά εξάμηνο, όπως γινόταν πριν.
Παρόλο, όμως, τις θετικές αλλαγές που σημειώθηκαν, περίπου 36.000 παιδιά θα μείνουν και πάλι εκτός βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς ενώ κάποιες οικογένειες από αυτές έλαβαν το voucher, δεν προσφέρονται οι αντίστοιχες θέσεις στις περιοχές τους. Τα ανενεργά voucher θα επιστραφούν και θα δοθούν στους επιλαχόντες των περιοχών στις οποίες υπάρχει διαθεσιμότητα. Σημαντικό, όμως, είναι να εξετασθεί το ζήτημα σε ποιες περιοχές πρέπει να λειτουργήσουν περισσότεροι σταθμοί. Ήδη έχουν ξεκινήσει συναντήσεις με την ΚΕΔΕ, αλλά και με τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας, καθώς όλα αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του οικονομικού κριτηρίου, ώστε τουλάχιστον με τη νέα σχολική χρονιά να βρεθεί λύση και όλα τα παιδιά να μπορούν να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται, όταν οι γονείς τους εργάζονται, ή αναζητούν εργασία.

«Φροντίδα εν κινήσει»

Εν τω μεταξύ, το λεωφορείο - κινητή μονάδα ατομικής υγιεινής για τους αστέγους υλοποιεί κανονικά τα δρομολόγιά του στην Αθήνα και στον Πειραιά, παρέχοντας τη δυνατότητα μπάνιου και τουαλέτας στους ανθρώπους που διαβιούν στο δρόμο, όπως και πρώτων βοηθειών και ψυχολογικής υποστήριξης. Ταυτόχρονα, κατ’ αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατή η καταγραφή τους από κοινωνιολόγους, με στόχο τη μελέτη του μεγέθους του προβλήματος και την επανένταξη των προσφύγων στην κοινωνία. Το λεωφορείο είναι στελεχωμένο με γιατρό, νοσηλευτή, κοινωνικό λειτουργό, βοηθητικό προσωπικό, διερμηνέα και περιλαμβάνει δύο χημικές τουαλέτες και δύο ντουζιέρες.
Το δρομολόγια είναι καθημερινά προκαθορισμένα, με πέντε στάσεις στην Αθήνα και μία στον Πειραιά, και στοχεύουν στη διάθεση φροντίδας των αστέγων, που δεν επισκέπτονται αντίστοιχες δομές υποδοχής, καθώς είναι συχνό επακόλουθο της αστεγίας η άρνηση, η αδυναμία και η αβεβαιότητα, όπως είχε επισημάνει το καλοκαίρι σε συνέντευξη τύπου, ο Τζανέτος Αντύπας, πρόεδρος της ΜΚΟ Praksis, που μετέχει του προγράμματος. Υπολογίζεται ότι θα ωφελούνται περισσότεροι από 1.250 άστεγοι μηνιαίως, ενώ οι επισκέψεις θα φτάσουν συνολικά στις 15.000 το χρόνο.
Το λεωφορείο της φροντίδας πρόκειται να ανέβει και στη Θεσσαλονίκη στη 81η ΔΕΘ, προκειμένου να αποτελέσει στοιχείο έλξης του ενδιαφέροντος του δήμου και να προχωρήσει και ο ίδιος σε αντίστοιχο μέτρο για την ανακούφιση των αστέγων.

Επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων

Από τις 22 Αυγούστου είναι δυνατόν οι ανασφάλιστοι υπερήλικες να κάνουν αίτηση στον ΟΓΑ για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν συμπληρώσει τα 67 έτη, διαμένουν συνεχόμενα 15 έτη στην Ελλάδα, δεν λαμβάνουν κάποια άλλη σύνταξη (ή λαμβάνουν μικρότερη του επιδόματος και άρα δικαιούνται τη διαφορά), έχουν ατομικό φορολογητέο εισόδημα μέχρι 4.320 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 8.640 και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν ξεπερνάει τα 90.000 ευρώ και της κινητής των 6.000. Τα δικαιολογητικά, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και Οικονομικών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα βρουν στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ (συντάξεις και μετά επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων).


Δανάη Ψωμοπούλου
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet