
Ιδρύθηκε για να συμβάλει στην κάλυψη των αναγκών ανέργων, άστεγων και απόρων πολιτών του Πειραιά, και όχι μόνο, που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Στόχος η αυτοκατάργησή της, όταν θα εκλείψουν τα παραπάνω προβλήματα. Δεν θέλει να υποκαταστήσει το κράτος, απεναντίας απαιτεί από το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του και από την κοινωνία να λειτουργήσει ανθρώπινα και συλλογικά.
Αναπτύσσει ποικίλες δραστηριότητες και μεταξύ άλλων προσφέρει τροφή σε 80 οικογένειες, λειτουργεί κοινωνική κουζίνα δύο φορές την εβδομάδα με στόχο να αυξήσει τη συχνότητα κατά μία μέρα ακόμα, κάνει τουλάχιστον δύο φορές το μήνα συγκέντρωση τροφίμων και διανομή αυθημερόν, βοηθάει σε ένδυση, υπόδηση, παιχνίδια, βιβλία κ.λπ. Συνεργάζεται με το Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά, για το οποίο συγκεντρώνει φάρμακα και ιατρικό υλικό. Με αλληλέγγυους εκπαιδευτικούς οργανώνει τμήματα για δωρεάν διδασκαλία ξένων γλωσσών και ενισχυτικής διδασκαλίας.
Υποστηρίζει με νομική βοήθεια πολίτες έναντι τραπεζών, εξώσεων, χαρατσιών, βοηθάει μετανάστες κ.λπ. Στηρίζει άνεργους με κοινωνικούς λειτουργούς με στόχο την επανένταξη στην κοινωνική ζωή και στην αγορά εργασίας.
Συμμετέχει στα κοινωνικά κινήματα κατά των πλειστηριασμών, κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, στηρίζουν πρόσφυγες, μετανάστες, τους μη έχοντες φωνή. Είναι απόλυτα προσηλωμένη στην αρχή της πλήρους διαφάνειας και τα οικονομικά της είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.
Αναπτύσσει δραστηριότητες στον πολιτισμό με θέατρο, έκθεση φωτογραφίας και, στο πλαίσιο αυτό, μουσικές εκδηλώσεις -το «τερπνόν μετά του ωφελίμου». Έτσι λοιπόν προέκυψε την Τετάρτη 31/8/016 στο Βεάκειο θέατρο του Πειραιά μια πολύ όμορφη μουσική παράσταση με το συγκρότημα του Κώστα Φέρρη και της Θέσιας Παναγιώτου. Προηγήθηκε το συγκρότημα «Χορδές» από το ΚΕΘΕΑ- Νόστος. Ένα συγκρότημα που δημιουργήθηκε από άτομα που άφησαν πίσω την εξάρτηση από ουσίες και απέδειξαν τις δεξιότητές τους στη μουσική και το τραγούδι. Όλα αυτά παρουσία ενός κοινού, πάνω από 1.500 άτομα, που απόλαυσε τη μουσική και των δύο συγκροτημάτων. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν, θα διατεθούν για τους σκοπούς της Αλληλεγγύης Πειραιά.
«Η μάγκα του Περαία»Η μουσική παράσταση παρουσιάστηκε στο Βεάκειο από το συγκρότημα του Κώστα Φέρρη και της Θέσιας Παναγιώτου με αφηγητή τον Κώστα Φέρρη και τους εκτελεστές Γιώργο Κουτουλάκη μπουζούκι-τραγούδι, Θοδωρή Λίζο μπαγλαμά-τραγούδι, Σπύρο Κουσολάκη κιθάρα, Νίκο Ρούλο μπάσο, Γιώργο Γκίκα κρουστά, Δημήτρη Σούτα κλαρίνο, Νίκο Ανδριά μπουζούκι και, τέλος, την Θεοδοσία Στίγκα που τραγουδά με την ίδια άνεση παραδοσιακά τραγούδια, μπαλάντες, λαϊκά και ρεμπέτικα.
Παρακολούθησε μέσα από το ρεμπέτικο τραγούδι την ιστορία του Πειραιά από το 1834 μέχρι τη δεκαετία του 1960. Από τον Γιαννακό Τσελέπη, εξ ου και η ομώνυμη ακτή, στον Μπαϊρακτάρη, την Τρούμπα, την προσφυγιά, τους ρεμπέτες, τα κουτσαβάκια κ.ο.κ. Ήταν όντως μια όμορφη μουσική βραδιά, που τη χάρηκαν όλοι όσοι βρέθηκαν την Τετάρτη το βράδυ στο Βεάκειο. Θα έλεγα, όμως, ότι ιστορικά ήταν μονόπλευρη και άδικη, γιατί ο Πειραιάς δεν ήταν μόνο ρεμπέτες και κουτσαβάκια, δεν ήταν μόνο Τρούμπα και χασίσι, ήταν ναυτεργάτες-λιμενεργάτες. Ήταν εσωτερικοί μετανάστες απ’ όλη την Ελλάδα και προσφυγιά. Ήταν αντίσταση και αμφισβήτηση. Ήταν Κοκκινιά και Δραπετσώνα με ναυπηγεία και ταρσανάδες. Ήταν η Ελλάδα που ζητιάνεψε με το πρόσωπο του Νικηταρά στην Ευαγγελίστρια, περήφανη όμως βρήκε το κουράγιο να σταθεί όρθια και μέσα από συγκρούσεις ταξικές, μέσα από συγκλίσεις πολυπολιτισμικές, μέσα από φτώχεια πολλή, πείσμα και αισιοδοξία, έκανε τον Πειραιά το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου.
Αυτή τη μάχη συνεχίζει σήμερα η Αλληλεγγύη του Πειραιά δείχνοντας το δρόμο για τη νέα ανάκαμψη της πόλης τους, αλλά και της χώρας συνολικά. Εκτός από τον Μάρκο και τον Παγιουμτζή υπάρχει και ο Γενίτσαρης. Εκτός από το «μάγκες πιάστε τα γιοφύρια» υπάρχει και ο Στέλιος Καρδάρας. Ο Πειραιάς ήταν ένας κήπος όπου άνθισαν πολύχρωμα λουλούδια. Τέτοιος παραμένει και σήμερα αναρχικός, ανυπότακτος, πολύχρωμος και κοσμοπολίτικος. Μάγκες μαγκιόροι αλλά και «Χορδές». Περαία μου, Περαία μου με το Σαρωνικό σου…
Πέτρος Ζούνης