No commercial use.  Credit "European Parliament/Pietro Naj-Oleari"

Η στιγμή που ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης δήλωνε ότι οι νόμοι του κράτους έχουν σαφώς μεγαλύτερη ισχύ από το καταστατικό κάθε αθλητικής ομοσπονδίας, θα πρέπει να καταγραφεί ως ιστορική.
Τόσα χρόνια, και ιδιαίτερα τα τελευταία δύο, η μόνιμη επωδός της ΕΠΟ κάθε φορά που η πολιτεία επιχειρούσε να διορθώσει τα κακώς κείμενα στον πολύπαθο και αμαρτωλό χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, ήταν το...περίφημο αυτοδιοίκητο. Ήταν το καβούκι κάτω από το οποίο κρυβόταν αφενός η απροθυμία για κάθε είδους αλλαγή και εκσυγχρονισμό και αφετέρου μία πολύμορφη διαφθορά.
Υπό αυτή την έννοια, η παραδοχή της FIFA συνιστά μία ιδιαίτερα σημαντική νίκη της κυβέρνησης με κορμό την Αριστερά και του υπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, στον πόλεμο για την πάταξη της διαφθοράς και της σήψης στο ποδόσφαιρο. Το μέτωπο μεταξύ πολιτείας και ΕΠΟ συνεχίζει φυσικά να είναι ανοιχτό, έχει γίνει όμως σαφές, ακόμα και στον πλέον δύσπιστο, ότι αυτή τη φορά η πολιτεία έχει το πάνω χέρι και ορίζει τις εξελίξεις.
Η επόμενη εβδομάδα θα είναι εξόχως ενδιαφέρουσα. Ήδη δύο από τα έξι μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ, στα οποία έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, παραιτήθηκαν από το αξίωμά τους. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Γκιρτζίκης, και άλλοι τρεις αναμένεται να ακολουθήσουν, αν και μέχρι στιγμής αρνούνται πεισματικά να αφήσουν τις καρέκλες τους.
Ο επικεφαλής της ΕΠΟ δήλωσε ότι θα εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο για να δικαιωθεί. Δικαίωμά του, βέβαια, αλλά τέλος πάντων, πόσο ηθικό είναι να ηγείται της μεγαλύτερης αθλητικής ομοσπονδίας της χώρας ένας διωκόμενος από τη δικαιοσύνη παράγοντας;
Υπάρχουν και πρωταγωνιστές της συγκεκριμένης ιστορίας που έχουν χάσει εντελώς την ψυχραιμία τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Νίκου Προύντζου, εκ των τεσσάρων που δεν έχουν ακόμα παραιτηθεί. Σ’ ένα πρωτοφανές παραλήρημα, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Αρκαδίας και πρώην μέλος της Επιτροπής Διεξαγωγής του Κυπέλλου Ελλάδας, επιτέθηκε με ύβρεις κατά του Σταύρου Κοντονή και του Αλέξη Τσίπρα. Και αν για τον πρωθυπουργό τα σχόλια που επέλεξε ήταν μόνο πολιτικά, ο υφυπουργός βρέθηκε στο στόχαστρο για πολύ προσωπικά του θέματα με χαρακτηρισμούς πεζοδρομίου (τουλάχιστον). Προφανώς δεν είναι η πρώτη φορά, προφανώς δεν θα είναι και η τελευταία.

Ο δρόμος για την ομαλότητα

Η FIFA ζήτησε, με επιστολή που απέστειλε στο υπουργείο την Πέμπτη, να αρχίσει άμεσα το πρωτάθλημα, στην πρώτη ανοιχτή ημερομηνία, δηλαδή στις 10 Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι και η επιθυμία των ομάδων, οι οποίες από την αναβολή έχουν ήδη χάσει αρκετά χρήματα και έχουν και την απειλή της παύσης της χρηματοδότησης από την Nova να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους.
Ωστόσο, θα πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα για τη διαιτησία (εφαρμογή του ισπανικού μοντέλου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί πιο αντικειμενικό) και να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για να αποφευχθούν νέες εντάσεις και ψυχροπολεμικές τακτικές. Ήδη η επανεκλογή του Γιώργου Στράτου, με ψήφους 12-2, στην ηγεσία της Superleague συντελεί προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι όμως γεγονός ότι θα πρέπει να γίνουν αρκετά βήματα ακόμη.
Όπως και να έχει, ο Σταύρος Κοντονής, έχοντας κερδίσει ήδη σημαντικές μάχες (επιβολή των τακτικών δικαστικών, απομόνωση της ΕΠΟ από τη FIFA, πεδίο συνεννόησης με την παγκόσμια ομοσπονδία) προχωρά στο έργο για το ξήλωμα του πουλόβερ της ποδοσφαιρικής διαπλοκής. Ακόμα, όμως, και όταν το πουλόβερ ξηλωθεί τελείως, δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος θα έχει παρέλθει οριστικά. Στο ποδόσφαιρο, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, δεν υπάρχει παράγοντας που να επιθυμεί το 50-50 και τους ίδιους κανόνες για όλους. Όλοι απλώς θέλουν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη για να διοικούν (πίσω από τις κουρτίνες) το ποδοσφαιρικό χαλιφάτο για το δικό τους όφελος.
Η κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά επιβάλλεται να εργαστεί προς την αντίθετη, ακριβώς, κατεύθυνση. Να δημιουργήσει, δηλαδή, εκείνο το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι ιδιοκτήτες των ομάδων θα λειτουργούν με, όσο το δυνατόν περισσότερο, ανοιχτά χαρτιά, ανταποκρινόμενοι στις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στους εργαζόμενους, την πολιτεία και τους φιλάθλους.

Κάτι κινείται...

Μέχρι στιγμής η ασυδοσία κυριαρχούσε. Λογοδοσία δεν υπήρχε. Δημιουργήθηκε σύστημα εξωθεσμικό που έλεγχε τα πάντα. Αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα. Παράλληλα, όμως, πρέπει να παρθούν και όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρξει νέα ποδοσφαιρική διαπλοκή.
Η κυβέρνηση, ακόμα και μέσα από αντιφάσεις, υπερβολές ή αστοχίες, πορεύεται με σημαντικές επιτυχίες στο χώρο του ελληνικού αθλητικού γίγνεσθαι, που φυσικά δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο. Σημαντικό έργο, που εν πολλοίς έχει μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ήδη καταγράφεται. Φάκελοι πορισμάτων ελέγχων στις αθλητικές ομοσπονδίες, στις οποίες γινόταν ένα όργιο σπατάλης, βρίσκονται ήδη στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα. Κατά το κοινώς λεγόμενο κάτι κινείται. Καθήκον είναι όμως να...κινηθεί στο άμεσο μέλλον κάτι ακόμη περισσότερο.Νίκος Γιαννόπουλος
Πρόσφατα άρθρα ( Θέματα )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet