HAm?????ù?????(EUROKINISSI-E?I???Q?U)

Η ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ των επικαιροποιημένων στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2016, ήταν ικανός λόγος για να γραφούν σχόλια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ύφεση. Αυτό που πέρασε, λοιπόν, στον Τύπο είναι ότι η ύφεση συνεχίζεται και μάλιστα ότι είναι «βαθύτερη απ’ ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ» (εφημερίδα «Καθημερινή»). Είναι όμως αυτή η αλήθεια;
Με τη στατιστική μπορεί κανείς να βγάλει όποια συμπεράσματα επιθυμεί, ωστόσο, υπάρχει ένα όριο πριν φτάσει κανείς στην απροκάλυπτη παραπλάνηση. Το δεύτερο τρίμηνο του 2016, όντως, η ύφεση συνεχίζεται, καθώς το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,9%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, ενώ στις 12 Αυγούστου -με μη επικαιροποιημένα τα στοιχεία- η ΕΛΣΤΑΤ εκτιμούσε ότι η μείωση θα είναι 0,7%. Αυτό που αποκρύβεται, όμως, είναι ότι οι πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ ήταν ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 1,4%! Το ίδιο ισχύει και για το πρώτο τρίμηνο του 2016. Η ΕΛΣΤΑΤ, με βάση νεότερα στοιχεία, διορθώνει μεν το ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ του 2016 σε 1% από 0,8% προηγούμενης εκτίμησης και 1,3% αρχικής εκτίμησης, που είχε, ήδη, ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο. Άρα είχαμε μια θετικότερη τελικά, επίδοση της οικονομίας.
Βρισκόμαστε, δηλαδή, ακόμη σε ύφεση, αλλά με βάση τα δημοσιευόμενα επίσημα στοιχεία φαίνεται ότι είναι ηπιότερη από την αρχικά προβλεπόμενη από τους επίσημους θεσμούς. Πολύ περισσότερο, δε, από όσα αβασάνιστα και υπερβολικά δημοσίευαν ως προβλέψεις οικονομολόγοι (πχ του Bloomberg), όταν στην αρχή του χρόνου προέβλεπαν μείωση του ΑΕΠ το 2016 κατά 1,8%, ενώ η επίσημη πρόβλεψη των θεσμών, της κυβέρνησης και της Τράπεζας Ελλάδος ήταν -0,3%.

Βάσιμη πρόβλεψη

Το λογικότερο, με βάση τη ροή των στοιχείων πρώτου και δεύτερου τριμήνου, άλλους οικονομικούς δείκτες και επιδόσεις σε τομείς, όπως ο τουρισμός, είναι να υποθέσει κανείς ότι η πρόβλεψη για πέρασμα στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016 είναι τώρα βασιμότερη και ο στόχος του -0,3% για ολόκληρο το 2016 θα επιτευχθεί. Πολύ πιθανό, μάλιστα, είναι να προκύψει και μικρή άνοδος του ΑΕΠ το 2016. Κι αυτό θα συμβεί αν δεν καθυστερήσει η δόση των 2,8 δισ., διότι μέρος της πάει σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, οπότε θα τονώσουν τη ζήτηση, αν προχωρήσει η δανειοδότηση επενδυτικών σχεδίων (ΕΣΠΑ κτλ) απρόσκοπτα, αν μειωθεί η αβεβαιότητα, αν ισχύσει και για την Ελλάδα το πρόγραμμα της ΕΚΤ για ποσοτική χαλάρωση κ.τ.λ. Υπάρχουν ήδη ενδείξεις που ενισχύουν αυτή την εκτίμηση, όπως ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθευτών (PMI) η άνοδος των επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου, η μικτή αύξηση των καταθέσεων, η μείωση των κόκκινων δανείων, η ανοδική βιομηχανική παραγωγή κ.ά. Ακόμη και η μείωση των εξαγωγών, στοιχείο αρνητικό ούτως ή άλλως, οφείλεται κυρίως στη μεγάλη μείωση των πετρελαιοειδών, όχι των υπολοίπων αγαθών.

Ανθεκτική παρά τις αντιξοότητες

Η ιστορία των εκτιμήσεων - προβλέψεων γύρω από την ελληνική οικονομία, ιδίως της περιόδου κυβέρνησης ΑΝΕΛ - Οικολόγων - ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδιαφέρουσα. Οι εκτιμήσεις είναι μόνιμα απαισιόδοξες έως καταστροφικές και δημιουργούν κλίμα αναμονής ή και αδράνειας. Οι προβλέψεις της Κομισιόν, πχ, στις 5/11/2015 μιλούσαν για πτώση 1,4% του ΑΕΠ το 2015 και 1,3% το 2016. Πάλι η Κομισιόν στη χειμερινή έκθεση αυτού του έτους προέβλεπε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% για το 2016. Στην εαρινή της έκθεση, τελικά, κατέληγε στον στόχο του -0,3% το 2016. Η έκθεση της Κομισιόν, απλά, θα σχολιάσει ότι η «ελληνική οικονομία παρουσίασε μια αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα το 2015». Το ΙΟΒΕ, παρ’ όλα αυτά, θα επιμείνει (6/7/2016) ότι η ύφεση το 2016 θα είναι 1%!
Αυτή η «αξιοπρόσεκτη ανθεκτικότητα» της ελληνικής οικονομίας, που λέει η κομισιόν, να σημειωθεί ότι καταγράφηκε σε περίοδο απολύτως αντίξοη, απ’ όλες τις πλευρές. Πρώτον, είχαμε το πλήθος των νέων υφεσιακών μέτρων -ενώ είναι πάντα ενεργά όλα τα παλιά- που μειώνουν το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα, λόγω φορολογίας, εισφορών και συνεχιζόμενης μείωσης των μισθών. Δεύτερον, είχαμε την αβεβαιότητα, που παράγει η στάση των θεσμών για σοβαρά ζητήματα όπως το χρέος. Τρίτον, από την τακτική των δανειστών να επιβάλλουν πρώτα την εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων και μετά να προχωρούν σε διευκολύνσεις ή να αναβάλλουν θετικά μέτρα, όπως η ΕΚΤ την ποσοτική χαλάρωση. Τέταρτον, από την παρεμβολή εμποδίων στο κυβερνητικό έργο, που νοθεύει ή αποτρέπει σχέδια, που θα αυξήσουν τα έσοδα ή θα τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα. Πέμπτον, από τη συνεχή καταστροφολογία της αντιπολίτευσης.
Φυσικά, η κυβέρνηση δεν πρέπει να περιμένει να δει πώς θα κινηθεί η οικονομία, αλλά οφείλει να παρεμβαίνει και η ίδια με όσα εργαλεία και πόρους έχει. Ο δρόμος είναι ακόμη τραχύς ως το τέλος του 2016, με αβεβαιότητες. Η διατύπωση του Γιάννη Δραγασάκη, ωστόσο, ότι «η οικονομία βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης και για πρώτη φορά συντρέχουν οι προϋποθέσεις πραγματικής ανάκαμψης αυτής της περιόδου» μοιάζει να αποδίδει την πραγματικότητα.

«Ο οικονομικός»
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet