Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr
Tango
por Piazzola
Το 1990, δύο χρόνια πριν το θάνατό του, ο Άστορ Πιατσόλα εμφανίστηκε στο Ηρώδειο με τον συνθέτη, φίλο και θαυμαστή του, Μάνο Χατζιδάκι, σε μία συναυλία που έμελλε να είναι η τελευταία του. Ο Άστορ Πιατσόλα θεωρείται ο πιο σημαντικός συνθέτης του τάνγκο κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Οι συνθέσεις του έφεραν επανάσταση στο παραδοσιακό τάνγκο, ενσωματώνοντας σ’ αυτό στοιχεία τζαζ και κλασικής μουσικής, και δημιούργησαν το nuevo tango (νέο τάνγκο). Ήταν επίσης εξαίρετος μπαντονεονίστας και συχνά ερμήνευε τις συνθέσεις του με διάφορα μουσικά σχήματα. Στην Αργεντινή είναι γνωστός ως «El gran Αstor».
Είκοσι έξι χρόνια μετά, στον ίδιο χώρο, η μουσικοχορευτική παράσταση «Tango por Piazzola» έρχεται για να ζωντανέψει την αξέχαστη αυτή βραδιά. Μια πρόσκληση σε ένα νοσταλγικό ταξίδι στη μαγεία, το πάθος και το ρομαντισμό του τάνγκο! Πενταμελής ορχήστρα «Quinteto tangarto», με σολίστ τη Μάρτα Μορελεόν. «Compania Tango en Eros» με καλεσμένη την Mora Godoy. Σκηνοθετική επιμέλεια: Luis Alberto Mestre. Υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Αργεντινής.
Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, στις 9μ.μ., στο Ωδείο Ηρώδη Αττικού. Τιμές εισιτηρίων: από 55 ευρώ έως 15 ευρώ, ΑΜΕΑ: 10 ευρώ.
Encardia
12 χρόνια μετά…
Μια παράσταση συναντήσεων, αναμνήσεων και συν-κρούσεων, για να βρεθούμε πάλι όλοι μαζί: κοινό και μια πλειάδα μουσικών Αλκίνοος Ιωαννίδης, Haig Yazdjian, Νίκος Ξυδάκης, Κώστας Θωμαΐδης, Βασίλης Λέκκας, Klaudia Delmer, Αγγελική Τουμπανάκη, Ηλίας Λογοθέτης, Μαρία Ζαχαρή, Καλλιόπη Βέττα, Κατερίνα Πολέμη, Καίτη Κουλιά, Αννα Θεοδωρίδου, Πλειάδες, Τerra voce & Terra corpus, Ομάδα κρουστών ΚΕΘΕΑ-Παρέμβαση. Δώδεκα χρόνια κι έχουμε πολλά να θυμηθούμε, κι ακόμα περισσότερα μαζί να ονειρευτούμε. Κι έτσι είπαμε απλά με αυτούς που ταξιδέψαμε σε άγιες στιγμές, σ’ αυτά τα χρόνια τα όμορφα όλοι μαζί και πάλι να βρεθούμε.
Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, στις 9μ.μ., στο Θέατρο Βράχων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρωνα. Εισιτήρια: 10 ευρώ (προπώληση), 12 ευρώ (ταμείο).
Πετρολούκας
Χαλκιάς
Φιλαρμονική του Ισραήλ
Σχεδόν ένα χρόνο μετά την τελευταία εμφάνισή της στην Αθήνα, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ ξαναέρχεται για δύο εμφανίσεις πάντοτε υπό τη διεύθυνση του Ζούμπιν Μέτα. Θα ερμηνεύσει δύο διαφορετικά προγράμματα:
Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, με κεντρικό άξονα τον ευρωπαϊκό ρομαντισμό, όπως αυτός εκφράστηκε μέσα από τις συνθέσεις του Τσαϊκόφσκι, του Σούμαν και του Σούμπερτ, το πρόγραμμα της πρώτης συναυλίας αναδεικνύει γνωστές αλλά και λιγότερο γνωστές σελίδες της πλούσιας εργογραφίας τους. Η βραδιά θα αρχίσει με το αισθαντικό Andante cantabile σε σι ύφεση μείζονα, αρ. 1, για βιολοντσέλο και ορχήστρα, έργο ΙΙ του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893). Το τετραμερές έργο συνδυάζει αριστοτεχνικά τα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα με τα στοιχεία της ρωσικής παράδοσης. Στη συναυλία του Σαββάτου 17 Σεπτεμβρίου, τα σολιστικά μέρη θα ερμηνεύσει ο Μαρσέλ Μπέργκμαν, σολίστ και εξάρχων στα βιολοντσέλα της Φιλαρμονικής του Ισραήλ. Το πρώτο μέρος της βραδιάς θα κλείσει με το περίφημο Κομμάτι κοντσέρτου για τέσσερα κόρνα και ορχήστρα, έργο 86 του Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856), με σολίστ τους Τζέιμς Κοξ, Γιοέλ Αμπαντί, Μάικλ Σλάτκιν και Ιταμάρ Λέσεμ. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη Συμφωνία σε ντο μείζονα αρ. 9, D 944, γνωστή και ως «Μεγάλη», του Φραντς Σούμπερτ (1707-1828).
Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ παρουσιάζει ένα αφιέρωμα σε μια από τις σπουδαιότερες συνθετικές μορφές του 20ού αιώνα, στον Ρίχαρντ Στράους (1864-1949). Η αυλαία θα ανοίξει με το πανέμορφο μουσικό παραμύθι «Τα φαιδρά καμώματα του Τιλ Όυλενσπηγκελ, έργο 28», που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1895. Από το αφιέρωμα δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα Τέσσερα τελευταία τραγούδια για υψίφωνο και ορχήστρα τα οποία θα ερμηνεύσει η αμερικανίδα λυρική σπίντο σοπράνο Κριστίν Λιούις. Ο Ρίχαρντ Στράους, που ήταν παντρεμένος με την υψίφωνο Πολίν ντε Άννα, ύμνησε τη γυναικεία φωνή όσο κανένας άλλος συνθέτης μέσα από τα 200 και πλέον τραγούδια του αλλά και μέσα από τις όπερές του. Στα συγκεκριμένα φωνητικά του κομψοτεχνήματα («Άνοιξη», «Σεπτέμβρης», «Την ώρα του ύπνου» και «Σούρουπο»), η διαφανής και ατμοσφαιρική γραφή του αναδεικνύει με κομψότητα και ευαισθησία την ποίηση των Έσσε και Άιχεντορφ. Ο επίλογος της δεύτερης συναυλίας ανήκει στο τονικό ποίημα για μεγάλη ορχήστρα Η ζωή ενός ήρωα, έργο 40. Γραμμένο την περίοδο 1897-8, σημείωσε θριαμβευτική επιτυχία ήδη από την πρώτη παρουσίασή του το 1899 στη Φρανκφούρτη, ενθουσιάζοντας το κοινό παρά τις επιφυλάξεις των κριτικών. Αποτελείται από έξι μέρη («Ο ήρωας», «Οι αντίπαλοι του ήρωα», «Η σύντροφος του ήρωα», «Ο ήρωας στη μάχη», «Τα έργα ειρήνης του ήρωα» και «Αποχώρηση του ήρωα από τον κόσμο και ολοκλήρωση»), τα οποία και εκτελούνται χωρίς διακοπή.
Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, στις 9μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Tιμές εισιτηρίων: από 75 έως 21 ευρώ, φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: 10 ευρώ, πολύτεκνοι, 65+: 14 ευρώ.