dialogos1

Του Πάνου Ροδάκη*

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, αλλά και των επιτυχιών της κυβέρνησης σε πεδία όπως η νομοθέτηση της απλής αναλογικής, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και η διοργάνωση της συνόδου των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα, το σενάριο της αριστερής παρένθεσης, ο κύριος στόχος των ακραίων νεοφιλελεύθερων ευρωπαϊκών κύκλων, αλλά και της εγχώριας διαπλοκής και των κομμάτων του παλιού πολιτικού καθεστώτος από την πρώτη μέρα ανάληψης της διακυβέρνησης από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ουσιαστικά χάθηκε.
Πλέον ο πόλεμος ενάντια στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α μετατίθεται στην απολύτως τελευταία γραμμή άμυνας του συστήματος. Την απαξίωση, την αποδυνάμωση ή την προσπάθεια σταδιακής αφομοίωσης του, με την απεμπόληση των ριζοσπαστικών χαρακτηριστικών του και του ξεθωριάσματος του ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς.
Διότι εάν η επικράτηση και η αναρρίχηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στην κυβέρνηση φάνταζε μια φορά ενοχλητική και ανεπιθύμητη, η παγίωση του σε βασικό παίκτη της ελληνικής πολιτικής σκηνής θεωρείται -όχι άδικα- καταστροφικό σενάριο για όσους έμαθαν να θεωρούν τη χώρα μαγαζί τους και αντιμετώπιζαν, αλλά και διαπαιδαγωγούσαν το λαό μας κυνικά σαν πελάτη τους.
Αντιλαμβάνονται ότι η μάχη αυτή έχει τη μεγαλύτερη σημασία από όλες, ακόμα μεγαλύτερη και από την εξάντληση της τετραετίας, αφού θα σημαίνει την ανεπίστρεπτη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού της χώρας σε κατεύθυνση προοδευτική και δημοκρατική και την οριστική απεμπόληση των δικών τους προνομίων ηθικών και ανήθικων, νόμιμων και παράνομων.

Ουσιαστική προσέγγιση

Η κρίσιμη μάζα που χρειάζεται για να γίνει ο ΣΥΡΙΖ.Α ένα μαζικό αριστερό κόμμα, υπάρχει στο λαό και το αποδεικνύουν, οι διαδοχικές εκλογικές νίκες του σε τέσσερις αναμετρήσεις τα τελευταία χρόνια με ποσοστά μέχρι 36% σε εθνικές εκλογές, η ενεργητική ανοχή και σιωπηρή στήριξη της πλειοψηφίας της κοινωνίας στα δύσκολα μέτρα, που αναγκαστήκαμε να νομοθετήσουμε, αλλά και το γεγονός ότι είναι φανερό πως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α διατηρεί ένα συμπαγή πυρήνα δυνάμεων περίπου στο 20%.Όχι απλών ψηφοφόρων, αλλά σταθερών υποστηρικτών.
Ο κόσμος αυτός, πλέον, είναι με το κόμμα μας, μάς στηρίζει και εμπνέεται από το πολιτικό μας σχέδιο, είναι κόσμος δικός μας, αποφασισμένος να δώσει τη μάχη μέχρι τέλους για μια άλλη χώρα δικαιότερη, δημοκρατικότερη, πιο αλληλέγγυα και ανθρώπινη. Για δίκαιη ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας, για αναλογική των εισοδημάτων κατανομή των βαρών και αναδιανομή του πλούτου, για οριστικό τέλος της εποχής των μνημονίων. Κυρίως, όμως, ο κόσμος αυτός δεν γυρίζει στα παλιά και αποστρέφεται, όπως το μεγάλο σύνολο του ελληνικού λαού, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κύριους υπεύθυνους για την παρατεταμένη και πολυεπίπεδη κρίση, που μας ταλανίζει τα τελευταία 7 χρόνια.
Εν όψει του δεύτερου συνεδρίου μας, το καθήκον μας είναι να προσεγγίσουμε ουσιαστικά τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας, που έχει συμφέροντα ταυτόσημα με τις πολιτικές επιδιώξεις μας. Να βρούμε τρόπο να εκφραστεί, να ενταχθεί οργανικά στο κόμμα μας και να γίνει ενεργητικός αρωγός της προσπάθειας μας για ριζικές τομές και κοινωνικά αναγκαίες, δημοκρατικές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σε όλο το κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό φάσμα. Να αποκτήσουμε ρίζες μέσα στον κοινωνικό ιστό, που θέλουμε να φτάσουν πραγματικά βαθιά, στους κοινωνικά αποκλεισμένους, σε όσους δεν έχουν φωνή, σε όσους δίνουν την καθημερινή μάχη για την επιβίωση, εκεί που χτυπά η καρδιά της πραγματικής ζωής.

Ρόλος και χώρος στα μέλη

Για να συμβεί το παραπάνω χρειάζεται ένα κόμμα, που να δίνει ρόλο και χώρο στα μέλη του, που θα βαθύνει τις δημοκρατικές διαδικασίες στο εσωτερικό του και θα δυναμώσει πολιτικά και οργανωτικά τα βασικά του κύτταρα, τις Ο.Μ και τις Ν.Ε. Ένα κόμμα, μαγνήτης για τους πολίτες, που θέλουν να παλέψουν και να κερδίσουν με τους αγώνες και τον κόπο τους ένα καλύτερο μέλλον με προκοπή και προοπτική. Ένα κόμμα που θα στηρίζει την κυβέρνηση με κριτική, αλλά και προτάσεις, ώστε με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, να μπολιάσει με το κοινωνικό πρόσημο και τις αξίες της αριστεράς τη χώρα για τις επόμενες δεκαετίες.
Μέσα από τα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ θα παγιωθεί σε βασικό παράγοντα του πολιτικού σκηνικού τις επόμενες δεκαετίες διευρύνοντας την επιρροή του από την ριζοσπαστική αριστερά, μέχρι τον διαλυμένο και απαξιωμένο από τους θλιβερούς εκφραστές του χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, αναδυόμενος ως ο κύριος εκφραστής του πόθου του λαού για μια νέα εποχή δημοκρατίας, δικαιοσύνης, προόδου και συλλογικής ευημερίας. Να κυβερνήσουμε τη χώρα σαν να είναι η μοναδική φορά που έχουμε αυτή την ευκαιρία, αλλά και με την πεποίθηση ότι έχουμε μπροστά μας την προοπτική ολόκληρης εικοσαετίας. Γιατί τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασφαλίσει τις προϋποθέσεις να πετύχει σαν κόμμα, αλλά και σαν κυβέρνηση, τις προϋποθέσεις που θα ανοίγουν δρόμους για μια άλλη κοινωνία.

* Ο Πάνος Ροδάκης συντονιστής της Ν.Ε ΣΥ.ΡΙΖ.Α Ανατολικής Αττικής και μέλος της Κ.Ε του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet