diki-xa
Τη Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου, συνεχίστηκε η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, Χρυσή Αυγή, στο Εφετείο, αλλά και στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, μετά τις θερινές διακοπές. Η συνέχεια της κατάθεσης του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ Αναστάσιου Τσολακίδη χαρακτηρίστηκε από  αντιφάσεις, κατά την εξέτασή του από την πολιτική αγωγή και την υπεράσπιση.
Ο Αναστάσιος Τσολακίδης ήταν ο επικεφαλής της ομάδας ΔΙΑΣ που επιχείρησε στο Κερατσίνι το βράδυ της δολοφονίας του Π. Φύσσα, απόφοιτος της σχολής αστυνομίας. Κατά την εξέτασή του από τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής  ο αστυνομικός είχε αρκετά κενά μνήμης, ενώ σε πολλές ερωτήσεις δεν μπορούσε να κατανοήσει το ζητούμενο.
Ο μάρτυρας κατέθεσε πως δεν κατάλαβε  τι ήταν οι επιτιθέμενοι, παρ’ όλο που το Κέντρο είχε ενημερώσει με σήμα του, αλλά και ο ίδιος διαβίβασε αργότερα κάνοντας λόγο για «χρυσαυγίτες με σιδηρογροθιές» και αντελήφθη την επόμενη μέρα, πως η ομάδα που πραγματοποίησε την επίθεση ανήκε στην ΧΑ.
Η πολιτική αγωγή έκανε λόγο για ζήτημα αξιοπιστίας του μάρτυρα και ζήτησε από το δικαστήριο να κάνει χρήση των αναγνωστέων, όπου υπάρχει η απομαγνητοφώνηση των σημάτων του Κέντρου. Η πρόεδρος δεν έκανε δεκτό το αίτημα.
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» δημοσίευσε την Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου, κι ενώ είχε ολοκληρωθεί η κατάθεση Τσολακίδη, τα ηχητικά αποσπάσματα από τις διαβιβάσεις του αστυνομικού εκείνη τη νύχτα, όπου ακούγεται καθαρά να ενημερώνει το Κέντρο: «Κέντρο επί της Τσαλδάρη έχει αρκετά άτομα και της Παύλου Μελά και Κεφαλληνίας έχει γύρω στα 20 άτομα της Χρυσής Αυγής που μας ενημερώνουν ότι είχαν μια διαμάχη με κάτι άτομα του γνωστού χώρου», ακούγεται να λέει ο επικεφαλής της ομάδας ΔΙΑΣ.

Η μόνιμη επωδός των αστυνομικών

Οι απαντήσεις του αστυνομικού που υπηρετεί από το 2010 στο σώμα είναι χαρακτηριστικές, ως προς την ολιγωρία που επέδειξε η αστυνομία στη διαχείριση της κατάστασης που επικρατούσε, πριν και αμέσως μετά τη δολοφονία Φύσσα.  «Πώς και είστε ο μόνος που δεν καταλάβατε ότι είναι χρυσαυγίτες  οι επιτιθέμενοι;», ρώτησε συνήγορος της πολιτικής αγωγής. Ο αστυνομικός της ΔΙΑΣ απάντησε πως «δεν φορούσαν μπλουζάκια, δεν είδα διακριτικά». Ο μάρτυρας απαντώντας στις ερωτήσεις  των συνηγόρων κατέθεσε πως δεν έλεγξαν ούτε αριθμούς κυκλοφορίας από μηχανάκια, γιατί δεν χρειάστηκε «είχαμε το μαχαίρι με τα αίματα, τι να ψάχναμε;» απάντησε χαρακτηριστικά.
Επίσης, οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ δεν προσήγαγαν, ούτε συνέλαβαν κάποιο άτομο από τα 20-30 άτομα που πραγματοποίησαν την επίθεση εκείνο το βράδυ. Ο αστυνομικός ρωτήθηκε γι’ αυτό, αλλά δεν μπορούσε να δώσει εξήγηση.
Μετά και την εξέταση του μάρτυρα από την υπεράσπιση, η πολιτική αγωγή σχολίασε τις μαρτυρικές καταθέσεις που ξεκίνησαν τον Ιούνιο δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στις καταθέσεις της Χρ. Ρουπακιά, Δ. Χατζησταμάτη και Ανστ. Τσολακίδη.

Κατάθεση Ειρήνης Φύσσα

Την Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου, στην 82η δικάσιμο της δίκης, ολοκληρώθηκε η εξέταση της υπόθεσης που αφορά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, ένα χρόνο ακριβώς μετά από την έναρξη των μαρτυρικών καταθέσεων για την υπόθεση.
Η δίκη θα μπορούσε να έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο, όμως η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων (Ιανουάριος-Μάϊος 2016) και η επίμονη άρνηση των συλλόγων τους να δώσουν άδεια εξαίρεσης στους συνηγόρους, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία, καθυστέρησε περαιτέρω την εκδίκαση των υποθέσεων που περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία.
Στο βήμα του μάρτυρα προσήλθε την Πέμπτη η αδερφή του Π. Φύσσα, Ειρήνη, για να συνεχίσει την κατάθεσή της, την οποία δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τον Σεπτέμβριο του 2015, λόγω ψυχολογικού φόρτου.
«Ζητώ συγγνώμη…. για μένα είναι μια επίπονη διαδικασία»,  ξεκίνησε να λέει στην κατάθεσή της η Ειρήνη Φύσσα. «Δεν ήμουν μάρτυρας της δολοφονίας του αδερφού μου, όλα όσα γνωρίζω είναι αυτά που μου μετέφεραν οι φίλοι του Παύλου το ίδιο βράδυ και έχουν ακουστεί εδώ …». «Εκείνο που γνωρίζω», είπε, «είναι πως εκείνο το βράδυ ο Παύλος πήγε να δει μπάλα και δεν ξαναγύρισε... τον αδερφό μου τον είδα νεκρό στο νοσοκομείο. Εκείνο που έχω συγκρατήσει είναι ότι μπροστά σε ότι έγινε υπήρχαν αστυνομικοί».

Ερωτήσεις από την υπεράσπιση

Πρόεδρος, εισαγγελέας και πολιτική αγωγή δεν είχαν ερωτήσεις για τη μάρτυρα. Τον λόγο πήρε η υπεράσπιση με τον συνήγορο υπεράσπισης, Β. Οπλαντζάκη, να ρωτά τη μάρτυρα τι γνώριζε για τα τραγούδια του Παύλου κι αν γνωρίζει ο αδερφός της να ήταν στόχος της Χρυσής Αυγής.
«Τραγούδια έγραφε, δεν σκότωνε», απάντησε η μάρτυς και συνέχισε λέγοντας πως «τα τραγούδια του Παύλου μιλούσαν για την αγάπη, για την ελευθερία...πρέπει να ξέρεις τη μουσική αυτή για να το καταλάβεις». Αν ήταν στόχος της ΧΑ «απ’ όσα άκουσα εδώ αυτό προκύπτει, πως ήταν στόχος, εγώ δεν γνώριζα η ίδια», απάντησε η Ειρήνη Φύσσα.
Η συνήγορος Δ. Βελέντζα, επίσης υπεράσπιση Καζαντζόγλου, ρώτησε τη μάρτυρα για τις σχέσεις της με την Χρύσα Τοσλούκου, τη σύντροφο του Παύλου, ενώ ζητούσε επίμονα ν’ απαντήσει η μάρτυς ποιος διαμένει σε συγκεκριμένη διεύθυνση. Η Ειρήνη Φύσσα δεν απάντησε, η υπεράσπιση δεν είχε άλλες ερωτήσεις και η μάρτυρας αποχώρησε από την αίθουσα.
Στη συνέχεια η υπεράσπιση συνέχισε το σχολιασμό των μαρτυρικών καταθέσεων που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη δικάσιμο. Ορισμένοι συνήγοροι, μάλιστα, δεν δίστασαν να… διαφημίσουν τη ναζιστική οργάνωση κάνοντας λόγο για «ελκυστικές θέσεις και ιδέες με δεξιό πρόσημο», ισχυριζόμενοι πως «ένα κόμμα που εκπροσωπείται στην Βουλή δεν μπορεί να αποτελεί εγκληματική οργάνωση».
Όταν ο πολύωρος σχολιασμός της υπεράσπισης ολοκληρώθηκε, το δικαστήριο όρισε τις δικασίμους για το μήνα Οκτώβριο και διέκοψε για την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, όπου στην αίθουσα του Εφετείου ξεκίνησε η  εκδίκαση της υπόθεσης που αφορά τη δολοφονική επίθεση της ναζιστικής  οργάνωσης στους αιγύπτιους αλιεργάτες στο Πέραμα. Πρώτος μάρτυρας  που κατέθεσε είναι ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, θύμα της  δολοφονικής επίθεσης της ΧΑ, που ξυλοκοπήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά από το τάγμα εφόδου της ΧΑ μέσα στο σπίτι του τον  Ιούνιο του 2012.
Οι ημερομηνίες των δικασίμων για τον μήνα Οκτώβριο
Στο Εφετείο: 5- 7- 13- 14 -18- 20 και 31/10
Στον Κορυδαλλό: 11 και 24/10

Ειρήνη Προμπονά
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet