Η νίκη του Κόρμπιν σηματοδοτεί μια κατεύθυνση ενάντια  στην πολιτική της λιτότητας

givisis1

Με την πλειοψηφία των μελών του κόμματος να στηρίζουν τον Τζέρεμι Κόρμπιν, απέναντι στον Όουεν Σμιθ και στους μπλερικούς, που οργάνωσαν το εσωκομματικό πραξικόπημα του Ιουλίου, συνεχίζεται η ψηφοφορία για την εκλογή της νέας ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αναμονή των αποτελεσμάτων, που θα ανακοινωθούν στο συνέδριο του κόμματος στις 24 Σεπτεμβρίου, ο Μάικλ Κάλντερμπανκ, συνεκδότης του ριζοσπαστικού αριστερού βρετανικού περιοδικού «Red Pepper», σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Εποχή», μιλάει για το επίδικο αυτής της σύγκρουσης, την εσωκομματική αντιπολίτευση, και τις ελπίδες που γεννάει η εκλογή του Κόρμπιν.

Τη συνέντευξη πήρε
ο Δημήτρης Γκιβίσης

Πώς εξελίσσεται η διαδικασία για την εκλογή του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος;
Είναι σαφές ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν εξακολουθεί να απολαμβάνει τεράστια υποστήριξη μέσα στο κόμμα, ειδικά από τα νέα μέλη που είναι ένθερμοι υποστηρικτές του και προσελκύονται από την ηγεσία του. Το προηγούμενο διάστημα έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με χιλιάδες ανθρώπους να δείχνουν την έντονη αντίθεσή τους στο εσωκομματικό πραξικόπημα και στον Όουεν Σμιθ. Προβλέπω ότι ο Τζέρεμι θα επανεκλεγεί. Ωστόσο, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος γίνονται εκτεταμένες εκκαθαρίσεις των αριστερών ενεργών μελών, με την αναστολή της κομματικής ιδιότητας σε πολλά από αυτά, συμπεριλαμβανομένου του Ρόνι Ντρέιπερ, ηγέτη της Ομοσπονδίας των Αρτοποιών και κομματικού στελέχους για πολλά χρόνια, για «ασαφή σχόλια» που έκανε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σε χιλιάδες άλλους ακτιβιστές έχει γίνει αναστολή με αυτόν τον τρόπο, και χωρίς να υπάρχει καμία εγγύηση ότι η προσφυγή τους μπορεί να ακουστεί πριν από την εκλογή της νέας ηγεσίας. Παράλληλα ξεκινώντας, η διαδικασία της ψηφοφορίας στέρησε το δικαίωμα ψήφου σε ανθρώπους που είχαν προσχωρήσει στο κόμμα τους τελευταίους 6 μήνες, εκτός αν κατέβαλαν ένα χρηματικό ποσό 25 λιρών για να καταχωρηθούν ως «υποστηρικτές». Ήταν προφανώς ένα μέτρο που είχε στόχο να αποτρέψει τους ανθρώπους της εργατικής τάξης από το να συμμετέχουν στην ψηφοφορία.

Ιδεολογική σύγκρουση

Στα πρόσωπα των δύο υποψηφίων αποτυπώνεται η σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο. Να πούμε περισσότερα σχετικά με αυτό;
Ο Όουεν Σμιθ αντιπροσωπεύει τις παραδοσιακές παραδοχές της κομματικής ελίτ ότι η αλλαγή γίνεται στο Γουέστμινστερ με την εκλογή των βουλευτών στο κοινοβούλιο, για να λαμβάνουν αποφάσεις για λογαριασμό μας. Θεωρεί ότι για να κερδίσεις τις εκλογές πρέπει να απευθυνθείς στο κέντρο, και όχι να πας προς τα αριστερά ή να ακούσεις τα μέλη του κόμματος και τους ακτιβιστές των κοινωνικών κινημάτων. Η άποψη αυτή φαίνεται να είχε θριαμβεύσει για τα καλά στο εσωτερικό του κόμματος, ειδικά επί ηγεσίας του Τόνι Μπλερ. Αντίθετα, ο Κόρμπιν είναι ξένος απέναντι σε αυτήν την αντίληψη, και βασίζεται στην υποστήριξη που έχει από τα ενεργά μέλη του κόμματος και από πολλούς ακτιβιστές. Η προσπάθειά του είναι να επανασυνδεθεί το Εργατικό Κόμμα με ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, με στόχο να αλλάξει την κοινωνία, και θεωρεί ότι αυτό απαιτεί μαζικούς λαϊκούς αγώνες και όχι μια στενά εκλογική μορφή πολιτικής.  Η πολιτική του Κόρμπιν ήταν ανεκτή από πολλούς όσο ο ίδιος δεν ήταν σε ισχυρή θέση. Τώρα όμως έχει εχθρούς, γιατί έχει αποδειχθεί ότι η μπλερική ηγεμονία μπορεί να αμφισβητηθεί αποτελεσματικά και να δημιουργηθεί ένα νέο και διαφορετικό Εργατικό Κόμμα.

Υποστηρίζεις τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Ποιοι λόγοι σε οδήγησαν σε αυτήν την επιλογή σου;
Ο Κόρμπιν έχει μια μακροχρόνια πορεία μέσα στη ριζοσπαστική αριστερά, είναι ένας συνεπής και βασισμένος σε αρχές αντίπαλος του πολέμου και του ιμπεριαλισμού, αντιλαμβάνεται την αξία της αλληλεγγύης στο χώρο εργασίας, και με σαφήνεια έχει αντιταχθεί στη συναίνεση υπέρ των μέτρων λιτότητας που ακολούθησαν οι Εργατικοί τα προηγούμενα χρόνια. Δεν βρίσκεται στην πολιτική για προσωπικό όφελος, δεν ενδιαφέρεται για αυτοπροβολή, και δεν έχει προσωπικές φιλοδοξίες. Βασίζεται στις αρχές του, και είναι αφοσιωμένος στη δέσμευση για την ενδυνάμωση των ανθρώπων, και στην οικοδόμηση μιας πιο δημοκρατικής και πιο δίκαιης κοινωνίας.


Κατεύθυνση ενάντια στη λιτότητα

Η ενδεχόμενη νίκη του Κόρμπιν τι θεωρείς ότι θα σημάνει για το μέλλον του Εργατικού Κόμματος; Και τι ελπίδες γεννάει για μια άλλη πολιτική ενάντια στην πολιτική της λιτότητας;
Θα είναι μια εκ νέου επιβεβαίωση ότι η πλειοψηφία των μελών του κόμματος και οι υποστηρικτές του, εγκρίνουν πως το Εργατικό Κόμμα πρέπει να έχει μια κατεύθυνση ενάντια στην πολιτική της λιτότητας, και επίσης ότι είναι αποφασισμένοι να μη σιωπήσουν. Συγχρόνως, θα δείξει ότι παρά το συντριπτικά εχθρικά κλίμα που επικρατεί στα μέσα ενημέρωσης, το μήνυμα του Κόρμπιν έχει φθάσει σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και έχει κερδίσει την υποστήριξή και την εμπιστοσύνη των ανθρώπων.

Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του έχουν πει ότι σε περίπτωση επικράτησής του δεν αποκλείουν ακόμα και την διάσπαση του Εργατικού Κόμματος. Ποια είναι η εκτίμησή σου; Θα δεχτούν το αποτέλεσμα;
Αυτό είναι το βασικό ερώτημα, κατά τη γνώμη μου. Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρξει μια ανοιχτή διάσπαση στον απόηχο της νίκης του Κόρμπιν. Ωστόσο, η αντιπολίτευση δεν θα εξαφανιστεί. Οι αντίπαλοί του θα ανασυνταχθούν κάνοντας έναν συνεχή ανταρτοπόλεμο στο εσωτερικό του κόμματος, θα προσπαθήσουν για την περαιτέρω αποσταθεροποίησή του, θα θελήσουν να αφαιρέσουν το ηθικό πλεονέκτημα του Τζέρεμι, και να εμποδίσουν την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας στο Γουέστμινστερ. Θέλουν να παρουσιάσουν ως αναπόφευκτη μια εκλογική καταστροφή, και θα ρίξουν το φταίξιμο στον ριζοσπαστισμό του Κόρμπιν και όχι στη δική τους εσκεμμένη υπονόμευση της αποτελεσματικότητας του κόμματος. Στόχος τους είναι, και θα προσπαθήσουν, να αναγκάσουν τον Κόρμπιν και τους συμμάχους να είναι αυτοί που θα αποχωρήσουν από το κόμμα.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet