Members of bank employees union shout slogans during an anti-government protest rally, organised as part of a nationwide strike, in Mumbai, India September 2, 2016. REUTERS/Danish Siddiqui

Περίπου 150 με 180 εκατομμύρια Ινδοί υπολογίζεται ότι κατέκλυσαν τους δρόμους διάφορων περιοχών την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, λόγω 24ωρης γενικής απεργίας που εξήγγειλαν δέκα σωματεία. Κυρίως συμμετείχαν εργαζόμενοι σε κρατικές τράπεζες, σχολεία, μεταλλεία, τηλεπικοινωνίες, μέσα μεταφοράς και οικοδόμοι. Η μαζική προσέλευση πολιτών την κατέταξε ως την μεγαλύτερη απεργία όλων των εποχών από άποψη συμμετοχής.

Δώδεκα απεργιακά αιτήματα

Ο λόγος που βρέθηκαν στους δρόμους διάφορων κρατιδίων της Ινδίας διαδηλωτές είναι η αντίθεσή τους στην νεοφιλελεύθερη πολιτική του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, νικητή των βουλευτικών εκλογών του 2014 με μεγάλη πλειοψηφία. Την απόφαση για γενική απεργία πήραν αφότου η κυβέρνηση διαμήνυσε ότι θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό των ανειδίκευτων εργατών από 6.396 ρουπίες (96 δολάρια) στις 9.100 ρουπίες (136 δολάρια) το μήνα. Τα σωματεία τους όμως δεν το αποδέχτηκαν και ζητούν μεγαλύτερη αύξηση, καθώς το ποσό αυτό δεν καλύπτει τις ανάγκες τους λόγω του πληθωρισμού. Στη λίστα με τις 12 απαιτήσεις τους συμπεριλαμβάνονται η αύξηση των συντάξεων, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους και αλλαγή πλεύσης των κυβερνητικών σχεδίων όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις διαφόρων εργοστασίων.
Μέσα στα πλάνα της κυβέρνησης Μόντι είναι να προσελκύσει κεφάλαιο από ιδιώτες σε ορισμένες κρατικές επιχειρήσεις και εργοστάσια που δεν είναι κερδοφόρα και εξετάζεται το ενδεχόμενο κάποια αυτά να κλείσουν. Τα σωματεία των εργαζομένων εκφράζουν την ανησυχία τους ότι με την αλλαγή διοίκησης θα χαθούν θέσεις εργασίας και θα μειωθούν οι μισθοί. «Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έχει πει ότι η μάχη που δίνει είναι ενάντια στην φτώχεια, αλλά φαίνεται πως μάχεται εναντίον των φτωχών» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ινδικού Εμπορικού Σωματείου πριν από την απεργία.
Κατά τη διάρκεια της απεργίας το τραπεζικό σύστημα δεν παρέλυσε, καθώς οι ιδιωτικές τράπεζες παρέμειναν ανοιχτές. Η λειτουργία των μέσων μεταφοράς δεν διαταράχτηκε σε όλες τις πόλεις. Το Μουμπάι και το Δελχί δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά στους δρόμους που πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση. Κυρίως στα κρατίδια της Κεράλα και Κερνατάκα, όπου η επιρροή των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν πιο έντονες οι συνέπειες της απεργίας καθώς στα μέσα μεταφοράς η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία ήταν καθολική. Στο Δελχί 20 χιλιάδες νοσοκόμες συμμετείχαν στην απεργία διαμαρτυρόμενες για τις συνθήκες στα νοσοκομεία, τις εξαντλητικές βάρδιες και τους χαμηλούς μισθούς, αλλά το κράτος την κήρυξε παράνομη. Στην Δυτική Βεγγάλη και σε τουλάχιστον άλλες τρεις περιοχές οι διαδηλωτές αντιμετώπισαν κρατική βία από δυνάμεις της αστυνομίας. Δύο κρατικά λεωφορεία υπέστησαν ζημιές και 20 άτομα συνελήφθησαν. Να σημειώσουμε ότι τον προηγούμενο χρόνο η αντίστοιχη γενική απεργία κόστισε 4 δισ. δολάρια.

Κυβέρνηση: «Παράλογη» απεργία

Στέλεχος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η απεργία στην οποία προέβησαν τα σωματεία είναι «παράλογη», αφού η κυβέρνηση έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 42%. Ενώ ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι αλλαγές και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι απαραίτητες ώστε να βελτιωθεί η εικόνα της οικονομίας. Σύμφωνα με τον τελευταίο προϋπολογισμό το έλλειμμα που παρουσίασαν ορισμένες κρατικές επιχειρήσεις ανήλθε στα 4 δισ. δολάρια και για το 2016-2017 η κυβέρνηση ελπίζει σε έσοδα 8,3 δισ. δολαρίων από ιδιωτικοποιήσεις. Παρόλα αυτά κυβερνητικά στελέχη υποσχέθηκαν ότι θα λάβουν υπόψη τους τα αιτήματα των εργαζομένων. Ο υπουργός Οικονομικών Αρούν Τζέιτλι δήλωσε ότι τον τελευταίο ενάμισι χρόνο έχουν γίνει συναντήσεις με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών σωματείων και η κυβέρνηση έχει πάρει κάποιες αποφάσεις με βάση τις προτάσεις τους.

Όλγα Βερελή
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet