giourgos

Του Κωστή Γιούργου

O προσεκτικός αναγνώστης της σοβαρής καθημερινής αρθρογραφίας ανεξαρτήτως πολιτικού προσανατολισμού θα παρατήρησε την αναφορά σε ορισμένους δείκτες που απαντούν νηφάλια στις δυσοίωνες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, διαψεύδοντας τις περί του αντιθέτου προσδοκίες της αντιπολίτευσης και των ενορχηστρωτών του αντικυβερνητικού προπαγανδιστικού παραληρήματος.
Οι συγκεκριμένοι δείκτες αποτυπώνουν τον σφυγμό  τριών κρίσιμων μεγεθών: του ΑΕΠ, της απασχόλησης και της κερδοφορίας.
Το ΑΕΠ, ξεκινώντας με ένα αβέβαιο συν 0,7% στα τέλη του 2014, εξακολούθησε ανοδικά το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2015 (+ 0,83% και + 0,97 αντιστοίχως), αλλά και το πρώτο τρίμηνο του 2016, οπότε συνέχισε, με λιγότερο ενθουσιασμό μεν αλλά πάντα με θετικό πρόσημο (+0,36%), παρά τα αντιαναπτυξιακά μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ που μας επέβαλαν οι εταίροι προς συνετισμό μας για το 62% του «όχι» και την επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, και παρά την ηθελημένη καθυστέρηση της πρώτης αξιολόγησης τον Ιούνιο.
Στην απασχόληση, παρότι η ανεργία παραμένει ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για την κοινωνική συνοχή και την οικονομία, παρατηρείται μια αξιοσημείωτη αντιστροφή: η ανεργία της τάξεως του 25,8% που βρήκε η  νέα κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2015, έπεσε  στο 24,3% τον Ιανουάριο του 2016, συνέχισε με 23,3% τον Απρίλιο και εξακολουθεί να πέφτει.
Όσο για την κερδοφορία, είναι γνωστό ότι η κάθε ένδειξη ανάκαμψής της είναι  μείζονος σημασίας για τις καπιταλιστικές οικονομίες – μηδέ της ελληνικής εξαιρουμένης, μέχρι νεωτέρας...

Ενδείξεις ανάκαμψης

Προάγγελος της υπέρβασης κάθε καπιταλιστικής κρίσης είναι πάντα τα σημεία ανάκαμψης των κερδών και συρρίκνωσης των ζημιών. Η τάση αυτή χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία την τελευταία διετία, χωρίς σημάδια υποχώρησης το 2015 και το 2016, οπότε θα ήταν αναμενόμενο να έχει διαταραχθεί από την αριστερή επιλογή της προστασίας των ασθενέστερων. Ο ωμός ρεαλισμός –που πάντα χαρακτηρίζει τη σκέψη σε καιρούς πολέμου—, ωθεί τη σκέψη να υποθέσει ότι, αν αυτή η τάση διατηρηθεί αυτό θα σημαίνει ότι ο εγχώριος καπιταλισμός μάλλον τείνει να συμφιλιωθεί, mutatis mutandis, με την ιδέα της αριστερής διακυβέρνησης.
Η αντιπολίτευση —ιδίως εκείνη που, ως μείζων,  προσδοκά να κυβερνήσει κάποτε—, καλά θα κάνει να μην το παραβλέψει, καθώς μάλλον θα ωφεληθεί αν στην ταξική της απεύθυνση  λάβει σοβαρά υπόψη ότι οι παραπάνω δείκτες δείχνουν την οικονομία να ανακτά δυνάμεις αντίστασης ικανές να την στρέψουν σε ανοδική τροχιά, και να αρχίσει να συνηθίζει στην ιδέα ότι αυτό θα το πιστωθεί η κυβέρνηση, που, συν τοις άλλοις, κερδίζει καθημερινά σε αυτοπεποίθηση και σε εμπειρία διακυβέρνησης. Όσο πιο σύντομα ο αρχηγός της ΝΔ αποκολληθεί από την ιδέα της «αριστερής παρένθεσης» και την προσδοκία του ναυαγίου της κυβέρνησης στους ύφαλους της αδιαλλαξίας των δανειστών, τόσο το καλύτερο για τον ίδιο ως πολιτικό, για τη ΝΔ ως μια από τις βασικές συνιστώσες του αστικού πολιτικού συστήματος, και βέβαια για την ίδια τη χώρα, στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας σύζευσης ενός sui generis μεταπολεμικού καπιταλισμού με μια πολιτική οικογενειοκρατία πρωτοκαπιταλιστικού τύπου.

Ανάγκη για μια άλλη επανεκκίνηση

Καιρός να γίνει συνείδηση ότι, πέρα από την οικονομία, υπό τη στενή έννοια, η κρίση έχει συγκλονίσει την κοινωνία και, κατ’ επέκταση, το πολιτικό σύστημα, σε τέτοιο βαθμό, ώστε δεν υπάρχει επιστροφή. Τα πάντα, μηδέ του οικογενειακού και του ατομικού ανασχεδιασμού εξαιρουμένων, αιωρούνται στο σημείο όπου επιβάλλεται μια καινοτόμα επανεκκίνηση. Όσο συντομότερα συμβεί αυτό τόσο μικρότερη θα είναι η ζημία, ατομικά και συλλογικά. Με την ψήφο του στις τρεις τελευταίες αναμετρήσεις (δύο κοινοβουλετικές κάλπες και μία δημοψηφισματική) το συλλογικό ένστικτο υπέδειξε επίμονα αυτή την ανάγκη. Η διαχωριστική γραμμή διαμορφώνεται σήμερα ανάμεσα σε εκείνους που το αντιλαμβάνονται και αναλαμβάνουν τις  ευθύνες τους, και σε αυτούς που αρνούνται να το παραδεχτούν, επειδή ξεπερνά τις ιδεολογικές και πολιτικές προδιαγραφές τους.
Διότι, μη γελιόμαστε, αν η συντηρητική παράταξη και οι ταξικές αναφορές της δεν είχαν συγκλονιστεί σε σημείο χωρίς επιστροφή, στη νεοδημοκρατική μεσοβασιλεία δεν θα υπήρχε χώρος για τον κ. Μητσοτάκη. Ανάλογα στον χώρο του κέντρου. Όπου η παρουσία της κ. Γεννηματά απλώς υπάρχει για να κρατήσει το σημερινό ΠΑΣΟΚ σε κάποια συμβολική επαφή με κάποιο παρελθόν, και όπου η παράλληλη παρουσία του κ. Θεοδωράκη απλώς συντηρείται από τους χορηγούς της παρένθετα, εν αναμονή συγκυριακών συγκλίσεων. Και, βέβαια, ούτε στην αριστερά θα δέσποζε σήμερα η προσωπικότητα του Αλέξη Τσίπρα και τα μηνύματα που εκπέμπει, αν ο χώρος μας αυτός δεν είχε συγκλονιστεί εκ θεμελίων από το κλείσιμο, το 1989, του ιστορικού κύκλου που άνοιξε η επανάσταση του Οκτώβρη του 1917, και αν, επιπλέον, εκείνο το παρατεταμένο «σοκ επανεκκίνησης» δεν την είχε προετοιμάσει να αντιμετωπίσει με ανοιχτή σκέψη και αδογμάτιστη ευελιξία το σοκ της κρίσης.
Προς ολοκλήρωση της εικόνας, ας προστεθεί στους προηγούμενους δείκτες ένας τέταρτος. Ο δείκτης του βαθμού σύγχυσης που έσπειρε στις τάξεις των αντιπάλων της η επιτυχία της κυβέρνησης να διαψεύσει τους προφήτες της «αριστερής παρένθεσης» και να φέρει τη χώρα στο σημείο εκκίνησης μιας άλλης πορείας. Είναι φανερό ότι η —ανομολόγητη βέβαια— παραδοχή αυτής της επιτυχίας εκ μέρους της αντιπολίτευσης την υποχρέωσε να ανακρούσει πρύμνα. Σύμπτωμα αυτής της μεταστροφής είναι το οικτρό ναυάγιο του εγχειρήματος πολιτικής σύνθεσης ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού στην ξέρα της αμείλικτης αλήθειας ότι η κυβέρνηση θα περάσει και αυτή τη φορά με επιτυχία τη δοκιμασία της αξιολόγησης.  Αλλά και η επιλογή του κ. Μητσοτάκη, στην συνέντευξη του στον Σκάι την περασμένη Πέμπτη, παραμονή της Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, να υποστείλει τη σημαία της κενολογίας για άμεσες εκλογές, αρκούμενος στην υπόσχεση ότι, σαν κυβέρνηση, θα μειώσει 30% τον ΕΝΦΙΑ σε βάθος δύο χρόνων.  Αυτά τα ολίγα, εν αναμονή σοβαρής πολιτικής αντιπρότασης της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη για έξοδο της χώρας από την κρίση.
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet