Του Θωμά ΤσαλαπάτηΚωνσταντίνος ο ΕνικόςΤον συνάντησα στο ξήλωμα της μέρας
Όρθιο, ακίνητο, να στέκει εκεί
Το ένα χέρι από πηλό, το άλλο
από κριθάρι
Μάτια βαριά και μια χαρακιά
στην μέσα όραση
να στέκει εκεί,
όρθιος κι ακίνητος
να ξεδιψά την νεροπίστολη οργή του
στο μέτωπο ενός βράχου.
-Σιχαίνομαι τους άλλους. Μου είπε
εκείνος
-Όλους τους άλλους; Τον ρώτησα εγώ
-Κυρίως
Όλους
Τους άλλους
(Μου είπε εκείνος)
-Και γιατί τους σιχαίνεσαι;
(Τον ρώτησα εγώ)
Τους σιχαίνομαι είπε
Τους σιχαίνομαι είπε
Τους σιχαίνομαι γιατί είναι
περισσότεροι, είπε
-Τους σιχαίνομαι γιατί είναι περισσότεροι από εμένα.
(Θ.Τσ. πρώτη έκδοση περιοδικό Τα Ποιητικά)Προχωράς μέσα στην απειλητική συνάφεια του πλήθους. Ενικός και πληθυντικός ταυτόχρονα. Μόνος. Αλλά ταυτόχρονα κομμάτι ενός συστήματος, που προχωρά αυτόνομα, παράλληλα και απότομα. Ενός πλήθους που σε παρασέρνει και σε καταπίνει. Ενός συστήματος, που σου επιβάλει ρυθμό και τρόπο, που σου περιγράφει τους όρους του βαδίσματος, τους όρους της ανάσας. Υπάρχεις ως μάζα και ακόμη και ασυναίσθητα επιθυμείς να επιστρέψεις στην αυτοτέλεια της μονάδας. Να ελέγξεις την έκτασή σου και να επιβάλεις τη μη συμμετοχή σου. Να μείνεις ενικός, μονωμένος από κόσμο, κλειστός σε ένα εσωτερικό, που σου επιτρέπει να εκτείνεις τη σκέψη, τη διάθεση και το δικό σου τρόπο, που επιτρέπει στα γύρω πράγματα να υπάρχουν.
Να βγεις από τη μάζα, να μην προστεθείς στο πλήθος, να αφαιρεθείς από τους αριθμούς. Ζητάς την απομόνωση μέσα στο πλήθος. Ζητάς να επιστρέψεις στην ασφάλεια της προσωπικής σου έκτασης. Και εξοπλίζεσαι με ό, τι μπορεί να σου προσφέρει σιωπή, προσωπικό χώρο, να σε αφαιρέσει από το βλέμμα των άλλων. Να διακόψει την επικοινωνία, την επαφή με τους αγνώστους, το επιβεβλημένο μοίρασμα.
Η αντιστροφή του φόβουΜα η μάζα έχει τον δικό της τρόπο να αντιστέκεται. Ο Ελία Κανέττι, στο έργο του «Μάζα και εξουσία» γράφει: «Μόνον η μάζα μπορεί να λυτρώσει τον άνθρωπο απ’ τον φόβο της επαφής. Είναι η μοναδική κατάσταση, στην οποία αυτός ο φόβος μεταστρέφεται στο αντίθετό του. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε την «πυκνή μάζα», όταν το ένα σώμα είναι σφιγμένο πάνω στ’ άλλο, μάζα πυκνή και ως προς την ψυχική της διάθεση, έτσι ώστε να μην προσέχουμε ποιος είναι αυτός που μας «στριμώχνει». Μόλις παραδοθούμε στη μάζα, δεν φοβόμαστε πια την επαφή μαζί της. Στην ιδανική περίπτωση της μάζας, ο καθένας νιώθει ίδιος με τους άλλους. Καμιά διαφορά δεν μετράει, ούτε η διαφορά των φύλων. Αυτός που μας στριμώχνει είναι σαν τον ίδιο τον εαυτό μας. Ξαφνικά τη στιγμή εκείνη όλα γίνονται όπως στο εσωτερικό ενός και μόνου σώματος. Ίσως αυτός είναι ένας λόγος που η μάζα προσπαθεί να πυκνώσει όσο περισσότερο μπορεί: θέλει ν’ απαλλαγεί όσο πιο απόλυτα γίνεται από τον φόβο της επαφής των μεμονωμένων ατόμων. Όσο πιο δυνατά σφίγγονται οι άνθρωποι ο ένας με τον άλλο, τόσο πιο ασφαλείς αισθάνονται, τόσο λιγότερο φοβούνται ο ένας τον άλλο. Αυτή η αντιστροφή του φόβου της επαφής είναι χαρακτηριστικό της μάζας. Η ανακούφιση που απλώνεται μέσα στη μάζα, φτάνει σ’ έναν αξιοσημείωτο βαθμό, όταν η μάζα φτάνει στην μεγαλύτερη πυκνότητά της.»
Εντός εαυτού, εντός μάζαςΚαι κάπου εκεί μένεις εκκρεμής. Ενικός και πληθυντικός μαζί. Οπλισμένος με ακουστικά, βιβλία, γυαλιά ηλίου. Οπλισμένος με αφηρημάδα και ονειροπόληση. Οπλισμένος με ό, τι μπορεί να σε συντηρήσει σε αυτοτέλεια. Εντός εαυτού και εντός μάζας ταυτόχρονα. Προσπαθώντας να ορίσεις τη σχέση σου με τον εαυτό σου και με τους άλλους, το μέσα και το έξω, την επαφή και την απόσταση. Επιθυμώντας να αφεθείς στην μάζα, ώστε να γλυτώσεις την επαφή, επιθυμώντας να γυρίσεις στον εαυτό σου, ώστε να επαναπροσδιορίσεις τις αποστάσεις, τις σχέσεις και τα πράγματα.
Και έτσι ξαφνικά βρίσκεσαι μόνος. Καθισμένος σε ένα εκτός, μακριά από την μάζα. Και βλέπεις αυτό το πλήθος που είσαι, το σύνολο των εκδοχών και των δυνατοτήτων, την πολλαπλότητα που υπάρχει στην μονάδα, στην κάθε μονάδα. Και φεύγεις ξανά προς το πλήθος, αλλά τώρα το νιώθεις. Μονάδα εσύ ανάμεσα σε άλλες μονάδες και κάθε μονάδα να είναι ένα πλήθος εντός του πλήθους στην απειλητική αυτή συνάφεια, που είναι η ζωή μας.
http://tsalapatis.blogspot.gr/