ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ

theatrika_4

 «Το δάνειο» του Τζόντι Γκαλθεράν

 

Με τη μεγάλη περυσινή επιτυχία του, «Το δάνειο», ενός ισπανού συγγραφέα που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστός και αγαπητός στο ελληνικό κοινό, του Τζόντι Γκαλθεράν, ξεκινά το ενδιαφέρον και πλούσιο πρόγραμμά του για φέτος το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, ο Μιχάλης Οικονόμου και ο Γιάννης Σαρακατσάνης μας παρουσιάζουν την ιστορία ενός απελπισμένου ανθρώπου που, «μπροστά στην επίμονη άρνηση του διευθυντή μιας τράπεζας να του χορηγήσει δάνειο με μοναδική εγγύηση το λόγο της τιμής του, απειλεί τον τραπεζίτη ότι θα ξελογιάσει τη γυναίκα του, αφού το μοναδικό του όπλο είναι η ακαταμάχητη έλξη που ασκεί στις γυναίκες!..». Ο Γκαλθεράν σατιρίζει τη σύγχρονη οικονομία με γνήσιο κωμικό τρόπο σε μια γρήγορη, δυναμική και με πολύ γέλιο παράσταση.

Παραστάσεις: Από τις 5 Οκτωβρίου, Τετάρτη έως Σάββατο, στις 9.15μ.μ., Σάββατο επίσης στις 6.30μ.μ., και Κυριακή στις 7μ.μ., στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

 

 

«Το αριστούργημα» του Κριστιάν Λόλικε

 

Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων παρουσιάζεται «Το αριστούργημα ή The Re-Mohammed-Ty Show» του δανού Κριστιάν Λόλικε που είχε πρωτοπαιχτεί στο πλαίσιο του «Τουρνουά 5Χ5» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, από τη θεατρική ομάδα Αrs Moriendi. Ο Θανάσης Νίκας, που έχει κάνει τη σκηνοθεσία, εξηγεί: «Μετά την 11η Σεπτεμβρίου ο κόσμος άλλαξε και μαζί του άλλαξε και η έννοια της ανθρώπινης απώλειας. Το γεγονός έγινε εικόνα και εισβάλλει σε κάθε σπίτι μετατρέποντας την πραγματικότητα σ’ ένα ψηφιακό συμβάν. Σύμφωνα με τον γερμανό συνθέτη Καρλ Στόκχαουζεν, η πτώση των Δίδυμων Πύργων ήταν το σπουδαιότερο έργο τέχνης. Με αφορμή αυτό, ο Λόλικε στήνει ένα θραυσματικό κείμενο, όπου τρεις παρουσιαστές ενός ριάλιτι σόου αγωνίζονται να πείσουν το κοινό που τους παρακολουθεί, για το ποιο είναι το πιο σημαντικό καλλιτεχνικό δημιούργημα. Η πτώση των δίδυμων πύργων στην Αμερική, η γενοκτονία στην Ρουάντα ή η σφαγή στο Μπελσάν της Ρωσίας. Το έργο καταδεικνύει και καυτηριάζει την απόσταση ασφαλείας του δυτικού κόσμου ανάμεσα στην αλληλεγγύη των καλών προθέσεων και την επιδερμική, σχεδόν ελιτίστικη αντίληψη του προβλήματος. Ο πόνος και η τραγωδία ενοθονίζονται και δημοπρατούνται στο βωμό της τρίτης βιομηχανικής επανάστασης. Στον 21ο αιώνα ο θάνατος είναι θέμα γεωγραφίας».

Η μετάφραση έγινε από τον Σωτήρη Σουλιώτη και παίζουν οι: Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Κατερίνα Συναπίδου, Δημήτρης Φραγκούλης.

Παραστάσεις: Από τις 3 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.15μ.μ., στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

 

 

«Ορλάντο» της Βιρτζίνια Γουλφ

 

To αινιγματικό «Ορλάντο» της Βιρτζίνια Γουλφ σκηνοθετεί η Ιώ Βουλγαράκη στο θέατρο Skrow. Έργο που «παίζει» με την έννοια των ορίων του φύλου, της σοφίας και του θανάτου, κορυφαίο κείμενο της σύγχρονης λογοτεχνίας, το Ορλάντο παρουσιάζει ένα πλάσμα «χωρίς τους συνηθισμένους ανθρώπινους περιορισμούς του γήρατος και του θανάτου», που ξεκινάει ως νεαρός ευγενής στην ελισαβετιανή Αγγλία και φτάνει στον 20ό αιώνα ως χειραφετημένη γυναίκα και στη διάρκεια των αιώνων βιώνει μοναδικές εμπειρίες και γεννά δεκάδες ερωτήματα. «Η παράσταση», λένε οι συντελεστές της, «τοποθετεί την Ορλάντο σε ενεστώτα χρόνο, στο εδώ και στο τώρα, λίγο πριν το τέλος της. Σε μια οριακή στιγμή σαν αυτή, μας αφηγείται τις κορυφαίες εποχές της ζωής της σε μια ύστατη προσπάθεια για ανθρώπινη επαφή. Μέσα από τη μνήμη έρχεται ξανά αντιμέτωπη με τις πιο ακραίες εμπειρίες της, άλλοτε γήινες και φυσικές κι άλλοτε υπερβατικές. Πιάνει την ιστορία της από την αρχή, όπως πάντα κάνουμε όταν μας ζώνει το άγνωστο ή ο θάνατος».

Η μετάφραση είναι του Νικήτα Σινιόσογλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Μαγδαληνής Αυγερινού, οι φωτισμοί του Karol Jarek και τον/την Ορλάντο ερμηνεύει η Αμαλία Καβάλη.

Παραστάσεις: (με την υποστήριξη του British Council) από τις 30 Σεπτεμβρίου, κάθε Παρασκευή, Σαββάτο και Κυριακή, στις 9μ.μ., στο Θέατρο Skrow (Αρχελάου 5, Παγκράτι τηλ. 210 7235 842).

 

 

 

«Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου

 

Για δεύτερο χρόνο συνεχίζεται η παράσταση Γκιακ που στηρίζεται στην εξαιρετική ομότιτλη συλλογή διηγημάτων του νεαρού, πολύ ταλαντούχου συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκου. Οι συντελεστές εξηγούν πώς είδαν τα κείμενα και τι προσπάθησαν να πετύχουν με την παράστασή τους: «Το Γκιακ είναι η χαρτογράφηση του ιστορικού τραύματος, το οποίο, επανερχόμενο εμμονικά μέσω της μνήμης, διαλύει την έννοια του παρόντος και καταδικάζει τους αφηγητές σε μια κόλαση εξομολογήσεων χωρίς καμία πιθανότητα εξιλέωσης. Οι αφηγητές παύουν να είναι άνθρωποι και μεταμορφώνονται σε απορρίμματα μιας μνήμης που τους έχει αφήσει ημιθανείς, ένοχους, ανολοκλήρωτους. Σε ένα σκηνικό χώρο γεμάτο κόκαλα, οι πέντε ηθοποιοί μοιράζονται τις αναμνήσεις τους, διχασμένοι ανάμεσα σε μια πρωτοφανή τρυφερότητα και μια φρικαλέα βία, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να κατευνάσουν τη λαιμαργία του παρελθόντος. Το Γκιακ δεν επιθυμεί να είναι μια παράσταση, αλλά μια ευκαιρία διαπραγμάτευσης με την ιστορική βία τόσο των χαρακτήρων όσο και με τη δική μας».

Η σκηνοθεσία είναι του Θανάση Δόβρη, η δραματουργική επεξεργασίας της Ελένης Τριανταφυλλοπούλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Εύας Γουλάκου, η μουσική του Νίκου Ντούνα και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου. Παίζουν οι: Στέλιος Ιακωβίδης, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Εύη Σαουλίδου και Σωτήρης Τσακομίδης.

Παραστάσεις: από τις 3 Οκτωβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9μ.μ., στο Θέατρο Skrow (Αρχελάου 5, Παγκράτι τηλ. 210 7235 842).

 

 

«Να με θυμάσαι…»

 

Επαναλαμβάνεται για 9 μόνο παραστάσεις η παράσταση «Να με θυμάσαι»: «Έξι μονόλογοι και έξι τραγούδια, έξι απρόσμενες συναντήσεις, έξι εξομολογήσεις γυναικών που έγραψαν και γράφουν ιστορία. Έξι αφορμές για συγκίνηση και ελπίδα και γιατί όχι, για μια καινούργια αρχή» μας εξηγούν οι συντελεστές. Η παράσταση γίνεται με την συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Των Φύλων, του Κέντρου Έρευνας για Θέματα Ισότητας και του πολιτιστικού σωματείου «Πέτρα».

Τη σύλληψη και την σκηνοθεσία έχει κάνει η Βάνα Πεφάνη, την συγγραφή των κειμένων ανέλαβαν οι: Σοφία Βασιλαντωνάκη, Γιάννης Καρκανεβάτος, Ελευθερία Κόμη, Έλενα Κοσμά, Παναγιώτης Μπαρμπαγιάννης, Βάνα Πεφάνη. Παίζουν οι: Σιμόνη Γιαννάτου, Μαρία Καβουκίδου, Σοφία Μανωλάκου, Aurore Marion, Νικολίνα Μουαίμη, Βάνα Πεφάνη. Πιάνο-τραγούδι: Έλενα Κοσμά.

Παραστάσεις: Καθημερινά από τη Δευτέρα 3 μέχρι την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου (εκτός Δευτέρας 10.10), στον Πολυχώρο Underground (Πλατεία Κοραή 4, είσοδος από τον κινηματογράφο Άστυ, τηλ: 213 0370342).

 
Πρόσφατα άρθρα ( Θέατρο )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet