«Ιστορία; Τραγωδία; Ή φάρσα;»

xwristo

Το έτος 2084 η Αθήνα έχει μετατραπεί σε μουσείο. Τρεις άνθρωποι, μία εκδότρια μία συγγραφέας κι ένας ηθοποιός, παρουσιάζουν ένα λεύκωμα με λίγες φωτογραφίες και μαρτυρίες που απέμειναν από την Αθήνα του χθες, δηλαδή του σήμερα. Όπως επισημαίνει η συγγραφέας και σκηνοθέτιδα της παράστασης, Βιβή Πηνιώτη, στην «Εποχή», «η συνθήκη μιας πόλης που άλλοτε έσφιζε από ζωή, να έχει μετατραπεί σε μουσείο αποτελεί την πιο ανάγλυφη και σκληρή περιγραφή αυτού που λέμε αλλαγή εποχής. Το ερώτημα είναι πώς προσαρμόζεται κανείς σ’ αυτήν την αλλαγή χωρίς να χάσει βασικά στοιχεία της ανθρώπινης υπόστασής του που τον έκαναν κάποτε να ξεχωρίσει από τα άλλα ζώα: η κοινωνικότητα, η αλληλεγγύη, η δίψα για έρευνα, η δημιουργικότητα, η φαντασία». Κεντρική ιδέα της παράστασης είναι πως έχει απαγορευτεί το χαρτί και έτσι δεν υπάρχουν αναμνήσεις ούτε ιστορικά ντοκουμέντα. «Ζούμε στην εποχή των υψηλών ταχυτήτων. Οι πληροφορίες τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Μέχρι να κρίνεις και να εμπεδώσεις τη μία, έχουν εισέλθει στο νοητικό σου πεδίο οι επόμενες τέσσερις» σημειώνει η Β. Πηνιώτη. «Το να καθίσει λοιπόν κανείς και να ανακαλέσει τις προσωπικές μνήμες του, αναμνήσεις του, θέλει χρόνο. Κι η εποχή μας απαξιώνει την άργητα ως καθυστέρηση. Οι αναμνήσεις όμως του καθενός σχηματίζουν την προσωπική του ιστορία, τις γνώσεις του, τις αρχές του. Και οι προσωπικές ιστορίες όλων είναι που φτιάχνουν την Ιστορία με κεφαλαίο. Ίσως το τίμημα του να “φτιάξεις ιστορία” είναι να χάσεις λίγη από την τρέχουσα...»

Κείμενο, σκηνοθεσία: Βιβή Πηνιώτη. Παίζουν: Ιωάννα Κυρίτση, Δημήτρης Κερεστετζής, Βιβή Πηνιώτη. Χειρισμός ήχων: Βαγγέλης Χιρμπιλίδης.

Παραστάσεις: Από το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου και για τέσσερα Σάββατα στις 10μ.μ., στο καφέ-μπαρ Λαμπατέρ (Γ. Γενναδίου 2, πάροδος Ακαδημίας),  με ελεύθερη συνεισφορά. Λόγω περιορισμένου αριθμού θεατών είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο: 211 2166486.
Πρόσφατα άρθρα ( Θέατρο )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet