Εικαστικός Χάρτης


Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου

catana@freemail.gr

 anastasiou_1

 

Remains of a summer bliss


 

Μια νέα ομάδα έργων παρουσιάζει ο Βασίλης Μπαλάσκας, την έκθεση της οποίας έχει επιμεληθεί ο ακαδημαϊκός Lanfranco Aceti. Ο καλλιτέχνης μάς καλεί να βιώσουμε το τέλος του καλοκαιριού ως μία μεταφορά για το σήμερα, μέσα από έργα που μοιάζουν με αντικείμενα παρατημένα σε κάποια παραλία. Στο σύνολό τους, σηματοδοτούν τη διαρκή μεταβλητότητα ενός παγκοσμιοποιημένου περιβάλλοντος, στο οποίο οποιαδήποτε κατεύθυνση δεν μπορεί να εγγυηθεί την άφιξη στον επιθυμητό προορισμό. Σε αντιδιαστολή με την κυρίαρχη απολιτική κουλτούρα που διακηρύσσει ότι «η άγνοια είναι ευτυχία», τα έργα αυτά μάς φέρνουν αντιμέτωπους με την πραγματικότητα, δίνοντάς μας την ευκαιρία να σκεφτούμε την προέλευση της αβεβαιότητας που βιώνουμε. Άλλωστε, όπως σημειώνει ο Aceti για τον Μπαλάσκα, «είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς πολιτικά και κοινωνικά στρατευμένους καλλιτέχνες», πίσω από το χιούμορ του οποίου εντοπίζονται πολλαπλές αναφορές και επίπεδα νοήματος, αποκαλύπτοντας τη βία που ασκείται στις κοινωνίες μας από την κρίση των πολιτικών και οικονομικών συστημάτων. Την ίδια στιγμή επιχειρεί ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας επειγόντως ένα χώρο πολιτικής ενδοσκόπησης. Η έκθεση διαρκεί έως τις 10 Οκτωβρίου. Ωράριο: Δευτέρα 11.00 – 15.00, Τρίτη έως Παρασκευή 11.00 – 19.00, Σάββατο 11.00 – 15.00.

Kalfayan Galleries (Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα, τηλ.: 2107217679)

 

 

[Out] Topias

 

Ο πυρήνας της έκθεσης [Out] Topias αποτελείται από βίντεο που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και επιχειρεί μια παραστασιακή προσέγγιση του υπαίθριου, δημόσιου χώρου, δηλαδή επαναδιαπραγματεύεται την έννοιά του ως του κατ’ εξοχήν συλλογικού χώρου, δίνοντας έμφαση στα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος, καθώς αυτά συμβάλλουν οργανικά στη διαμόρφωση του παραστασιακού γεγονότος. Η έκθεση αναδεικνύει ένα δυναμικό πεδίο της σύγχρονης, ελληνικής, πολιτιστικής παραγωγής με βαθιές ρίζες στην παραστασιακή παράδοση του υπαίθριου χώρου, η οποία, ταυτοχρόνως, βρίσκεται στον πυρήνα των ανάλογων αναζητήσεων που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε εξέλιξη. Η έκθεση διαρκεί έως τις 10 Νοεμβρίου. Ωράριο: Πέμπτη, Κυριακή 10.00 – 18.00, Παρασκευή, Σάββατο 10.00 – 22.00.

Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο Οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα, τηλ.: 2103453111)

 

 

di-segni

 

Η ιταλίδα Marisa Zattini, με κεντρικό στοιχείο της εικαστικής της δουλειάς τη γραφή, επεξεργάζεται χειρόγραφα κείμενα, μετατρέποντάς τα με το δικό της, ξεχωριστό τρόπο σε μοναδικά έργα τέχνης. Δίχως να αρκείται σε ήδη εκτυπωμένα κείμενα αλλά επιλέγοντας το χαρτί ως πρώτη ύλη, οι καλεσμένοι της καλλιτέχνιδος –άνθρωποι απ’ όλο το φάσμα της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής– αποτυπώνουν τις σκέψεις τους πάνω σ’ αυτό. Η οπτικοποίηση του συναισθήματος που προκαλείται στη δημιουργό από την επαφή της με αυτά τα κείμενα, καθώς και η αποκρυπτογράφηση του οπτικού ερεθίσματος από το θεατή μέσω της επαφής του με το τελικό έργο, αναδεικνύουν δύο διαδικασίες, οι οποίες φανερώνουν αφενός με ποιον τρόπο όλοι αδιακρίτως μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός έργου τέχνης και αφετέρου  πόσο προσιτή μπορεί να γίνει η Τέχνη στο ευρύ κοινό. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και διαρκεί έως τις 8 Οκτωβρίου. Ωράριο: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30, Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 15:00. Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.
Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος (Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα | μετρό Ακρόπολη, τηλ.: 2111823818)
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet