ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ

Ξενοφοβικές προκαταλήψεις εναντίον παιδιών

oraiokastro

Την εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε, τελικά, η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου δημοτικού σχολείου του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, με την οποία δήλωναν πως στην περίπτωση που το σχολείο δεχθεί πρόσφυγες, θα προβούν σε κατάληψη του κτιρίου. Την ίδια τύχη έχουν και οι δηλώσεις αντίστοιχου σκεπτικού τού δημάρχου της περιοχής, Αστέριου Γαβότση. Και για τα δύο περιστατικά έχει διαταχθεί προανακριτική εξέταση, ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται για αδικήματα βάσει του αντιρατσιστικού νόμου.

Ο πρόεδρος του εν λόγω Συλλόγου, Ν. Κορίτσης, μίλησε στην εκπομπή «Οι αταίριαστοι» του ΣΚΑΙ για τα κίνητρα της απόφασης, τα οποία όπως υποστήριξε δεν ήταν ρατσιστικά, αλλά σχετίζονταν με τον υγειονομικό κίνδυνο. Μια αρκετά συνήθης κατασκευή που αναφέρεται στους φτωχούς ξένους, σαν να πρόκειται για εστίες μολύνσεων, που θα προσβάλλουν την «καθαρή» ελληνική «φυλή». Ο ρατσισμός, όμως, και να θέλει να κρυφτεί πίσω από δικαιολογίες, δύσκολα το καταφέρνει. Μετά από συνεχόμενες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το αν τα προσφυγόπουλα θα γινόνταν δεκτά από το σύλλογο γονέων μετά τον εμβολιασμό τους, ο πρόεδρος απήντησε ότι πρέπει να γίνουν όλα τα εμβόλια και όλες οι δόσεις, πριν μπουν στα σχολεία (σε αντίθεση με τα ημεδαπά παιδιά), γεγονός που θα διαρκούσε κοντά δύο χρόνια.

 

Η ασθένεια δεν είναι θέμα εθνικότητας

 

Επισημαίνοντας τα αυτονόητα, η υπεύθυνη πεδίου από τους Γιατρούς του Κόσμου στο κέντρο φιλοξενίας του Ωραιοκάστρου, Κορίνα Καμιτσρά, τονίζει στην «Εποχή» πως οι ασθένειες δεν συνδέονται με την εθνικότητα και η μετάδοση νοσημάτων μπορεί να γίνει, προφανώς, και αντίστροφα, από ημεδαπούς σε αλλοδαπούς. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, τα παιδιά στο Ωραιόκαστρο έχουν εμβολιασθεί από τον Ιούλιο, αλλά και πιο πριν στην Ειδομένη. Και, όπως λέει και η παιδίατρός μας, τα παιδιά πρόσφυγες έχουν τις ίδιες ιώσεις, που έχουν και τα ημεδαπά παιδιά, που βλέπει στο ιατρείο της το απόγευμα, δεν διαφέρουν σε κάτι», ενημερώνει.

Ουσιαστικά, το συχνό επιχείρημα περί «υγειονομικής μόλυνσης» της κοινωνίας από τους αλλοδαπούς, συγκαλύπτει τη ξενοφοβική και εθνικιστική πεποίθηση για πολιτισμική «καθαρότητα-ανωτερότητα» της ελληνικής κοινωνίας, στην οποία δεν επιθυμούν προσμίξεις. Επιχείρημα, βέβαια, που όχι απλά δεν είναι αληθές -καθώς ούτως ή άλλως και ο ελληνικός πολιτισμός, όπως και όλοι, έχει δάνεια από άλλους, για παράδειγμα από την Ανατολή και την Τουρκία στην κουζίνα, τη γλώσσα, τη μουσική και τους χορούς, και δεν μπορείς να πεις για κανένα πολιτισμό ότι είναι κατώτερος ή ανώτερος- αλλά και πολιτικά κατακριτέο, αφού μέσω αυτών των δανείων εμπλουτίζονται και προοδεύουν οι κοινωνίες.

 

Ο ρόλος του δημάρχου

 

Η άρνηση αυτών των ανθρώπων, για κοινωνική συνύπαρξη εν γένει με τους πρόσφυγες, φαίνεται και από τα πρακτικά της έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ωραιόκαστρου, που είναι αναρτημένα στη Διαύγεια. Οι σύλλογοι γονέων υποστηρίζουν ότι υπάρχουν προβλήματα συνύπαρξης «στον ίδιο χώρο των δικών μας παιδιών με τα προσφυγόπουλα, σε επίπεδο πολιτισμικό-κοινωνικό». Τοποθέτηση η οποία παρακινήθηκε και από το δήμαρχο της περιοχής, παρά τις σχετικές διαψεύσεις. Βίντεο με τον ίδιο βγήκε στη δημοσιότητα, όπου καλεί τους πολίτες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους σχετικά με το θέμα. Όταν ρωτάται ποιος είναι ο νόμιμος τρόπος, έρχεται η αφοπλιστική του απάντηση πως «νόμιμα, δεν υπάρχει». Η παρότρυνση, άλλωστε, διαπιστώνεται και από τα πρακτικά, στα οποία δηλώνεται ευθέως ότι οι σύλλογοι ενημερώθηκαν για τους «κινδύνους» από το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο προτείνει την γκετοποίηση των προσφύγων με δημιουργία ξεχωριστών σχολείων για αυτά, καθώς η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, όπως υποστηρίζουν, ήταν αιφνιδιαστική και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση. Η ειλημμένη απόφαση, βέβαια, για τη μόρφωση των παιδιών χωρίς διάκριση βάσει έθνους κτλ, δεν είναι του υπουργείου Παιδείας, αλλά των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Καλή σχολική χρονιά

 

«Δεν τίθεται υπό την κρίση των συλλόγων ή των τοπικών συμβουλίων το αν θα πάνε τα παιδιά των προσφύγων στο σχολείο», τόνισε και ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης. Αντιδράσεις συλλόγων γονέων είχαν υπάρξει και το καλοκαίρι, αλλά σε μικρότερη έκταση και χωρίς την ένταση του συγκεκριμένου περιστατικού, οι οποίες, μετά και από ενημέρωση, φαίνεται να κάμφθηκαν. Η εκπαίδευση των προσφύγων, πάντως, φαίνεται να είναι γεγονός, με έναρξη την 3η Οκτωβρίου για τέσσερα κέντρα φιλοξενίας, απ’ όπου τα παιδιά θα μεταφέρονται σε κοντινά σχολεία. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, δε, αναμένεται τα παιδιά όλων των κέντρων να απολαμβάνουν το δικαίωμά τους στη μόρφωση.

 

Τζέλα Αλιπράντη
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet