ΜΠΕΝΙΝ

Έκρηξη σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους που έψαχναν για φαΐ στη χωματερή

vereli

Περίπου εκατό νεκροί και διακόσιοι τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής έκρηξης στο Μπενίν. Η έκρηξη σημειώθηκε σε χωματερή στην πόλη Τόρι, που βρίσκεται κοντά στο οικονομικό κέντρο της χώρας, την πόλη Κοτόνου, αφότου μια εταιρία είχε απορρίψει σάκους με χαλασμένο αλεύρι σε λάκκο και οι αρμόδιοι τους είχαν περιλούσει με βενζίνη για να τους κάψουν. Αστυνομικοί και εκπρόσωποι των τελωνειακών αρχών βρέθηκαν στην χωματερή για να πιστοποιήσουν την καύση, αλλά καθώς έφευγαν, το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί εισήλθε στο χώρο για να μαζέψει όσους σάκους δεν είχαν πάρει ακόμα φωτιά. Τότε συνέβη η έκρηξη που κόστισε τη ζωή σε εκατό άτομα, ενώ πολλοί άλλοι υπέστησαν εγκαύματα τρίτου βαθμού.

Η αστυνομία αρχικά ανέφερε ότι οι νεκροί είναι μόλις δύο, ο περιφερειάρχης, Bruno Housou, είχε δηλώσει στο Ρόιτερς μετά την καταστροφή ότι υπάρχουν ορισμένοι θάνατοι και εκατοντάδες τραυματίες, όμως το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι του Μπενίν, Canal3, μετέδωσε ότι «όλοι όσοι βρίσκονταν μέσα στο λάκκο σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν».

Στο Μπενίν, όπως και σε άλλες χώρες της Δυτικής Αφρικής, οι χωματερές δεν φυλάσσονται επαρκώς και δεν τηρούνται πολλοί στοιχειώδεις κανονισμοί. Στο ίδιο σημείο που πετούν τα απλά οικιακά απορρίμματα, βρίσκονται και τοξικά λύματα, ηλεκτρονικά και εύφλεκτα υλικά. Το αποτέλεσμα ήταν αυτή η πολύνεκρη τραγωδία.

Οι άτυχοι πολίτες βρίσκονταν στη χωματερή για να μαζέψουν το ληγμένο αλεύρι. Είναι συχνό φαινόμενο σε αυτή την αφρικανική χώρα, που μαστίζεται από την ανέχεια, πολλοί πολίτες να αναζητούν την τροφή τους στα σκουπίδια των πλουσιότερων συμπολιτών τους. Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το Μπενίν, παλιότερα γνωστό ως Δαχομέη, από το 1960, οπότε και ανεξαρτητοποιήθηκε από την Γαλλία, είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής.  Η οικονομία της χώρας δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένη: στηρίζεται κατά κύριο λόγο από τη γεωργία και το εμπόριο βαμβακιού, που απασχολούν το 70% του εργατικού δυναμικού. Μάλιστα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες χώρες-παραγωγούς βαμβακιού και ο πρωθυπουργός της χώρας, ο μεγιστάνας Πατρίς Ταλόν, δραστηριοποιείται ακριβώς σε αυτό τον χώρο.

Επίσης, οι διαμάχες δεν λείπουν με τη γειτονική Μπουργκίνα Φάσο, καθώς σημειώνονται συμπλοκές ανάμεσα σε κοινότητες που διεκδικούν εδάφη. Σε επίπεδο πολιτειακό, το Μπενίν βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με άλλα αφρικανικά κράτη, που συχνά εμφανίζονται δικτάτορες, αφού κλείνει 25 χρόνια απρόσκοπτης δημοκρατικής λειτουργίας και εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Βέβαια, οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί των τελευταίων εκλογών είναι πολυεκατομμυριούχοι, πράγμα που φαίνεται ειρωνικό όταν η φτώχεια και η ανέχεια μαστίζουν τον πληθυσμό.

Πλέον έχουν αυξηθεί και τα κρούσματα τράφικινγκ. Παιδιά πουλιούνται σε πλούσιες οικογένειες για 15 δολάρια. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το προσδόκιμο ζωής είναι στα 56.5 χρόνια, το 44,1% των κατοίκων του Μπενίν είναι 14 χρονών ή μικρότεροι, και η βρεφική θνησιμότητα είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο, με 58,5 θάνατοι για κάθε χίλιες γεννήσεις.

 

Όλγα Βερελή

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet