tonia2

 

Δύο μήνες μετά τη μεγαλειώδη νίκη της Βιρτζίνια Ράτζι (5 Αστέρες), που κατέκτησε το αξίωμα του δημάρχου Ρώμης, όταν το 67% των πολιτών την ψήφισε για να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία μιας πόλης με τρομερά προβλήματα, όπου η διαφθορά ήταν ο κανόνας, δεν φαίνεται να επιλύονται έστω κάποια από αυτά τα προβλήματα, αλλά, αντιθέτως, δημιουργούνται νέα.

Η Βιρτζίνια Ράτζι είναι σε πόλεμο με το Δημοκρατικό Κόμμα, που βλέπει να απειλείται από τους 5 Αστέρες έχοντας κατά νου τις βουλευτικές εκλογές του 2018,  αλλά που δεν μπορεί επίσης να ανεχτεί την επίμονη άρνηση της δημάρχου για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στη Ρώμη, το 2024. Η δήμαρχος ισχυρίζεται ότι με δεδομένα τα τεράστια προβλήματα της πόλης ένα παρόμοιο γεγονός δεν θα ωφελήσει την πρωτεύουσα, αλλά θα την βλάψει περαιτέρω. Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν παραιτείται από τη διεκδίκηση των Αγώνων, ακούγονται μάλιστα φωνές για δημοψήφισμα με αυτό το θέμα.

 

Πέντε παραιτήσεις σε μια μέρα

 

Όμως η Ράτζι βρίσκεται αντιμέτωπη και με το ίδιο της το Κίνημα, στο εσωτερικό του οποίου μαίνεται μια απίθανη μάχη φατριών και ομάδων, που φθάνει στο σημείο να ακυρώνει κάθε άλλη λειτουργία του Κινήματος.

Η ιστορία άρχισε με τη διόγκωση του προβλήματος της αποκομιδής των απορριμμάτων και τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης στην αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Πάολα Μουράρο. Ακολούθησε μια έρευνα της Εισαγγελίας που αφορά στην Μουράρο, η οποία κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας και περιβαλλοντικές παραβιάσεις. Τα στελέχη του Κινήματος απέκρυψαν το γεγονός, ενώ έχουν διαγράψει άλλους δημοτικούς άρχοντες, όπως ο δήμαρχος της Πάρμας Πιτσαρότι, για τον ίδιο λόγο. Μάλιστα, η υπόθεση Πιτσαρότι μπήκε στο αρχείο αυτές τις μέρες και ο δήμαρχος αισθάνεται δικαιωμένος.

Τα πράγματα δεν σταματάνε εδώ. Στη συνέχεια παραιτείται η υπεύθυνη του πολιτικού γραφείου της δημάρχου, η δικαστής Κάρλα Ραϊνέρι, και ο λόγος παραμένει μυστήριο. Λέγεται ότι υπήρξε δυσαρέσκεια για τον μεγάλο της μισθό, 193.000 ευρώ το χρόνο, αλλά η ίδια ισχυρίζεται ότι άλλοι είναι οι λόγοι, τους οποίους δεν αποκαλύπτει.

Ακολουθεί ένα ντόμινο από παραιτήσεις. Φεύγει ο Μαρτσέλο Μινένα, αντιδήμαρχος Οικονομικών, διευθυντής της Consob (Εθνική Επιτροπή Εταιριών και Χρηματιστηρίου), που προτάθηκε από το κορυφαίο ηγετικό στέλεχος των 5 Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο.

Φεύγει επίσης ο γενικός διευθυντής και διαχειριστής της επιχείρησης συγκοινωνιών, καθώς και ο διαχειριστής της επιχείρησης συλλογής απορριμμάτων.

Πέντε παραιτήσεις μέσα σε μια μέρα δεν είναι σίγουρα ένα κανονικό γεγονός.

 

Εσωκομματικός πόλεμος

 

Στη συνέχεια αποκαλύπτεται το σκάνδαλο του πιστού συνεργάτη της Βιρτζίνια Ράτζι Ραφαέλε Μάρα, πρώην συνεργάτη και του ακροδεξιού δημάρχου Αλεμάνο. Ο Ραφαέλε Μάρα ήταν και είναι σε στενή επαφή με τον Σέρτζιο Σκαρπελίνι, φοροφυγά μεγαλοεργολάβο από τον οποίο ο Μάρα αγόρασε ένα υπερπολυτελές διαμέρισμα την εποχή που είχε την ευθύνη της οικιστικής πολιτικής της Ρώμης με μια έκπτωση 500 χιλιάδων ευρώ.

Η βουλεύτρια των 5 Αστέρων Ρομπέρτα Λομπάρντι, η οποία εγκατέλειψε το ρωμαϊκό διευθυντήριο του Κινήματος, σε ένα πολύ σκληρό μήνυμά της στο Facebook προς τη δήμαρχο Ράτζι, γράφει τα εξής: «Κάποιος (ΣτΜ ο Μάρα) αυτοχαρακτηρίστηκε ‘το σπερματοζωάριο που γονιμοποίησε το Κίνημα- εγώ πιστεύω ότι ο σωστός ορισμός είναι ‘ο ιός που μόλυνε το Κίνημα’. Τώρα είναι δική μας δουλειά να αποδείξουμε ότι έχουμε αντισώματα».

Ο Μπέπε Γκρίλο επενέβη προς υπεράσπιση της Ράτζι, γράφοντας στο blog του: «Μην αγγίζετε τη Βιρτζίνια. Είναι μια δήμαρχος που ψηφίστηκε από 770.564 πολίτες για να υλοποιήσει το πρόγραμμα του Κινήματος 5 Αστέρων και της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Ενωμένοι, με τη Βιρτζίνια δήμαρχο, θα κάνουμε τη Ρώμη την ωραιότερη πρωτεύουσα του κόσμου. Ενωμένοι, σεμνοί και στην υπηρεσία των πολιτών».

Όμως, τα ωραία λόγια δεν αρκούν για να σταματήσουν την εμφύλια διαμάχη στους κόλπους των 5 Αστέρων. Θα υπάρξει συνέχεια.

 

Τ.Τ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet