ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΝΑΠΟΛΙΤΑΝΟ

Αντιπαράθεση της Ένωσης Αντιστασιακών με τον Ρέντσι

tonia1

 

 

Καθώς πλησιάζει ο καιρός για το δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος, που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, και καθώς δείχνουν να αυξάνονται οι οπαδοί του «όχι», ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα, προκειμένου να γείρει την πλάστιγγα προς το μέρος του. Ένα σημαντικό όπλο υπέρ του είναι η στάση του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος υποστηρίζει με νύχια και με δόντια την αλλαγή του Συντάγματος, σε βαθμό που έχει δοθεί στη συγκεκριμένη αλλαγή ο τίτλος «Μεταρρύθμιση Ναπολιτάνο».

Συζητείται από την κυβέρνηση η πιθανότητα να μετατεθεί το δημοψήφισμα για τον Δεκέμβριο, προφανώς για να οργανωθεί καλύτερα η εκστρατεία του «ναι».

 

Τι προβλέπει η μεταρρύθμιση

 

Η μεταρρύθμιση προβλέπει ένα δεύτερο γύρο εκλογών ανάμεσα στα δύο επικρατούντα κόμματα, σε περίπτωση που κανένα κόμμα δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία. Οι τελευταίες δημοτικές εκλογές, όμως, δημιουργούν την υποψία ότι στην πρώτη θέση θα βρεθεί το Κίνημα 5 Αστέρων και όχι το Δημοκρατικό Κόμμα. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός, ενώ πριν ήταν ανένδοτος, τώρα δείχνει διατεθειμένος να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, τον περίφημο “Italicum” και το ίδιο ισχύει και για τον Ναπολιτάνο, τον εμπνευστή της μεταρρύθμισης.

Το νέο Σύνταγμα, εκτός των άλλων, σε περίπτωση νίκης του «ναι», θα καταργήσει τη Γερουσία με τη μορφή που έχει σήμερα και το σώμα θα αποτελείται από περιφερειάρχες και δημάρχους. Οι υποστηρικτές του «όχι» ισχυρίζονται ότι εάν νικήσει η πρόταση αυτή, η αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης μειώνεται και περνά στο κέντρο, ενώ αφαιρούνται πόροι από την αυτοδιοίκηση.

Η μείωση του αριθμού των γερουσιαστών και η κυριαρχία της άποψης της κυβέρνησης στη Βουλή, που εξασφαλίζεται από το μπόνους, καθιστούν καθοριστική την επιρροή της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην εκλογή του Αρχηγού του Κράτους και των μελών του Δικαστικού Σώματος, όπως και στην εκλογή από τη Βουλή των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου ή των ανεξάρτητων αρχών.

 

Τα μέτωπα

 

Στον αγώνα για την υπερίσχυση του «ναι» ή του «όχι» είναι χαρακτηριστική η επιλογή των συμμάχων.

Υπέρ του «ναι» τάχθηκε το Βερολίνο. Η ίδια η Μέρκελ δήλωσε την προτίμησή της για το «ναι» μέσω του εκπροσώπου Τύπου Στέφαν Ζάιμπερτ, ο οποίος είπε ότι «η καγκελάριος "στηρίζει" τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι στις διάφορες δραστηριότητες εσωτερικής πολιτικής, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προέβη ο πρωθυπουργός, για παράδειγμα στην αγορά εργασίας». Μάλιστα, ο γερμανός εκπρόσωπος συμφωνεί με τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στο γεγονός ότι θα υπάρξει «ένα βήμα πίσω» στις ξένες επενδύσεις σε περίπτωση που υπερισχύσει το «όχι» στο δημοψήφισμα.

Αυτή η πρωτοφανής ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις της Ιταλίας προκάλεσε την οργή πολλών ιταλών πολιτών, μεταξύ των οποίων και του πρώην γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Στη γιορτή της εφημερίδας Unità της 15ης Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα μια ανοιχτή σκληρή αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι με τον 93άχρονο Κάρλο Σμουράλια, παρτιζάνο και εκπρόσωπο της Ένωσης Αντιστασιακών με θέμα το δημοψήφισμα. Η Ένωση Αντιστασιακών έχει δηλώσει εξαρχής την αντίθεσή της με τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος και είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του «όχι».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξαν χειροκροτήματα και για τις δύο πλευρές, αλλά και πολλές αποδοκιμασίες και σφυρίγματα για τον πρωθυπουργό, ιδίως όταν αναφέρθηκε στις θέσεις εργασίας που εξασφάλισε η κυβέρνηση Ρέντσι. Ο Σμουράλια δεν έχασε ποτέ την ψυχραιμία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ενώ ο Ρέντσι ύψωνε συχνά τη φωνή του και απευθύνθηκε αρκετές φορές άμεσα στο κοινό που τον αποδοκίμαζε.

Μπροστά στο δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος το Δημοκρατικό Κόμμα μοιάζει διχασμένο. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι αν χάσει, θα αποχωρήσει, κανείς όμως δεν είναι βέβαιος ότι θα το κάνει. Όποιο όμως και να είναι το αποτέλεσμα, αναμφίβολα ο Ματέο Ρέντσι και το Δημοκρατικό Κόμμα δεν θα έχουν εύκολη πορεία από τη στιγμή που αυτό θα ανακοινωθεί.

 

 

Τόνια Τσίτσοβιτς

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet