H μεγάλη απάντηση των κοινωνικά αποκλεισμένων

giannopoulos

του Νίκου Γιαννόπουλου

 

 

Τα δώδεκα (πιθανότατα την ώρα που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές θα έχουν γίνει δεκατρία) μετάλλια της ελληνικής παραολυμπιακής ομάδας στους αγώνες του Ρίο αποτελούν μία πολύ ισχυρή απάντηση από την πλευρά των ανθρώπων με αναπηρία προς όλους τους υπόλοιπους Έλληνες, που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση ούτε παρερμηνείες. “Σεβαστείτε μας” είναι σαν να φωνάζουν σε κάθε προσπάθειά τους στη Βραζιλία, πετυχημένη η αποτυχημένη δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.

 

Υπό διωγμό

 

Είναι κοινό μυστικό ότι η στην Ελλάδα η αναπηρία σχεδόν διώκεται. Οι ελληνικές τερατουπόλεις είναι παντελώς ακατάλληλες για ανθρώπους με κινητικά -αλλά και άλλα- προβλήματα, η δε συνδρομή του κράτους για τη βελτίωση της ζωής τους απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί επαρκής. Στα μαύρα μνημονιακά χρόνια, που κακά τα ψέματα ακόμα διανύουμε, τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα. Επιδόματα μειώθηκαν ή κόπηκαν, η ποιότητα των προσφερόμενων κρατικών υπηρεσιών μειώθηκε, η κοινωνική μέριμνα πέρασε και αυτή δύσκολες στιγμές.

Στην Ελλάδα ούτε καν στοιχειώδη κουλτούρα δεν υπάρχει για μία αρμονική ένταξη των ανθρώπων με αναπηρία στο κοινωνικό γίγνεσθαι, χωρίς αποκλεισμούς ή διακρίσεις. Όταν καθημερινά παρατηρεί κανείς τις ράμπες των αναπήρων στα πεζοδρόμια να καλύπτονται από παρκαρισμένα αυτοκίνητα και πολλά από τα κρατικά κτήρια να μην προσφέρουν πρόσβαση, ως όφειλαν, στους συμπολίτες μας με πάσης φύσεως αναπηρία, η αγανάκτηση δεν μπορεί παρά να ξεχειλίζει. Οι αθλητές που εκπροσωπούν την Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο μην νομίζετε ότι προετοιμάστηκαν κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Αν και οι προσπάθειες του υφυπουργείου Αθλητισμού, παρά την έλλειψη κονδυλίων, δεν πρέπει να υποτιμούνται, τα προβλήματα παραμένουν και είναι πολλά. Τα παιδιά αυτά καταθέτουν κάθε μέρα την ψυχή τους στα στάδια και στα γυμναστήρια που προπονούνται και φυσικά το ίδιο έκαναν και στο Ρίο.

 

Σε νίκησα

 

Πέρα από την εντυπωσιακή συγκομιδή των μεταλλίων υπήρξαν και άλλες μεγάλες διακρίσεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι Έλληνες αθλητές με αναπηρία δουλεύουν πολύ και με συνέπεια. Παράλληλα, ενώ θα είχαν κάθε λόγο να αδιαφορούν, τουλάχιστον, για την Ελλάδα, εκείνοι της απλώνουν στοργικά χέρι αγάπης. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Παύλου Μάμαλου, του εκπληκτικού Έλληνα αρσιβαρίστα που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία του: “Είμαι ήδη 45 ετών αλλά θα αγωνιστώ και στους αγώνες του Τόκιο του 2020 για να σηκώσω τη σημαία όσο το δυνατόν πιο ψηλά γίνεται”. Η Ελλάδα τους πληγώνει αλλά αυτοί όχι μόνο ξεχνούν τις πληγές, αλλά προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες με σχεδόν κανένα αντάλλαγμα. Ο γνωστός στιχουργός και ραδιοφωνικός παραγωγός Οδυσσέας Ιωάννου έγραψε πριν από κάποιες ημέρες στο facebook ένα πολύ ιδιαίτερο status: “Αρκετοί από τους Έλληνες αθλητές των παραολυμπιακών Αγώνων, αγωνίζονται για να κερδίσουν πρωτίστως τη ζωή τους, που δεν αξίζει ούτε στο ελάχιστο λιγότερο από των υπόλοιπων. Ματώνουν στην προσπάθεια γιατί είναι ο μόνος τρόπος, όχι να ξεχωρίσουν, αλλά να φωνάξουν και να διεκδικήσουν την ισότιμη θέση τους σε μία κοινωνία που στην πλειονότητα δεν τους σεβόμαστε στην καθημερινότητά μας, και σε ένα κράτος που σχεδόν τους πολεμάει.

Γι΄ αυτό ας μην σπεύδουν οι πολιτικοί να χαρούν και να φωτογραφηθούν μαζί τους. Γιατί αυτά τα μετάλλια είναι η φωνή αυτών των παιδιών απέναντι στην αδιαφορία τους. Στην αδιαφορία μας. Και όταν στο βάθρο κρατάνε την ελληνική σημαία, περισσότερο από "σε τίμησα" μάλλον τής λένε "σε νίκησα". Αλήθεια, πώς θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς...

Παρακάτω τα ονόματα των Ελλήνων αθλητών που έχουν κατακτήσει μετάλλιο (αν και άπαντες στην αποστολή αξίζουν ένα μεγάλο μπράβο) Θανάσης Κωνσταντινίδης, Δημήτρης Ζησίδης, Μανώλης Στεφανουδάκης, Δημήτρης Μπακοχρήστος, Δημήτρης Σενικίδης, Δήμητρα Κοροκίδα, Γρηγόρης Πολυχρονίδης, Νίκος Πανανός, Αννα Ντέντα (ομάδα μπότσια), Πάνος Τριανταφύλλου, Σάκης Κωνσταντινίδης, Παύλος Μάμαλος, Σεζόν Φερνάντες και Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet